• onze waardering

Recensie: Honden huilen niet RECENSIE

Recensie: Honden huilen niet – Anne Moraal

Noord-Korea is altijd omgeven door een sluier van mysteries. Anne Moraal licht met haar debuutroman Honden huilen niet een tipje van deze sluier op. Voor studie en research is zij enkele malen afgereisd naar dit land en kan daardoor treffend de belevingswereld van de hoofdpersoon Jin-kyoung beschrijven. Als lezer komen we er zo achter hoe het is om in een dictatuur als Noord-Korea te leven en hoe Noord-Koreanen aankijken tegen onze Westerse samenleving.

Jin-kyoung groeit als dochter van een beroemde wetenschapper op. Als haar vader overlijdt, kan ze niet goed omgaan met haar verdriet. Ook bij haar moeder en broer kan ze dit niet goed kwijt. Enkele weken na het overlijden wordt ze op school door mevrouw Han uitgekozen om te gaan werken in Nederland. Ze grijpt deze kans met beide handen aan, ondanks dat ze geen idee wat ze moet doen en waar Nederland überhaupt is.

‘Ik wist niet of Nederland een museum was of de naam van een nieuwe kruising waar ik het verkeer zou moeten regelen, maar ik wist wat de Generaal wilde en wat ik wilde, en ook al ben ik niet zo sterk of mooi als mijn moeder, ik moet toch iets hebben geërfd, want ik keek naar mevrouw Han en zei: ‘Ja.’

Ze voelt zichzelf uitverkoren en denkt dat deze kans op haast goddelijke wijze aangestuurd moet zijn door De Generaal, hun Grote Leider, Kim il-Sung. Samen met zeven andere landgenoten wordt ze opgeleid om te gaan werken in een restaurant en reist ze enkele maanden later af naar onze hoofdstad, in de wijk Osdorp.

Je leest Honden huilen niet van Anna Moraal in vier delen, die elkaar steeds afwisselen. Dit zorgt ervoor dat ik goed moest opletten tijdens de eerste paar hoofdstukken: hoe verhouden de delen zich tot elkaar, wanneer speelt zich wat af? Op de wat lastige volgorde van de verhaallijn na, leest het boek wel fijn weg. Er wordt geen gebruik gemaakt van onnodig lange zinnen of lastig taalgebruik.

De kapstok waaraan het hele verhaal wordt opgehangen is het verhoor waaraan Jin wordt onderworpen als ze uit Amsterdam terugkeert in Noord-Korea. In dit verhoor vertelt ze over haar jeugd en de tijd die ze doorbracht in Amsterdam. Deze delen worden van elkaar gescheiden door diverse achtergrondverhalen over de enkele bijpersonen. Zo vertelt Jin niet alleen over het leven van haar moeder en grootmoeder, maar ook van drie van haar reisgenoten, die ze blijkbaar in korte tijd erg goed heeft leren kennen. De verhalen van deze reisgenoten maken het verhaal interessanter om te lezen. Zo kom je te weten dat Jins reisgenoten allemaal heftige dingen hebben meegemaakt en daardoor getroebleerd zijn. Hierdoor kun je je als lezer voorstellen hoe lastig het is dat zij van het strenge regime in Noord-Korea terecht komen in liberaal Nederland. Niets is hetzelfde, terwijl alle personen in het boek juist behoefte hebben aan structuur en zekerheid.

Soms is het moeilijk te onderscheiden wat werkelijkheid en wat fictie was in het hoofd van Jin. Eerst slikte ik alles voor zoete koek, maar tegen het einde van het verhaal werd ik door enkele gebeurtenissen aan het twijfelen gebracht: is dit wel echt zo gebeurd of verzint ze het ter plekke? Dit kwam onder andere door het achtergrondverhaal van de Koreaanse kok die meereist naar het restaurant in Nederland.

Het mooie is dat je dit niet te weten komt, dus je hebt alle vrijheid om je eigen conclusies te trekken. Voor sommigen wellicht onbevredigend, voor mij juist een extraatje. Het maakt Honden huilen niet in ieder geval een bijzonder debuut, dat je niet alleen laat nadenken, maar ook laat reflecteren op je eigen leven en omstandigheden. Het boek krijgt drie hartjes.  

Recensie: Honden huilen niet – Anne Moraal

Honden huilen niet

  • Auteur:

    Anne Moraal
  • Verschenen:

    10 april 2019
  • Uitgave:

    ISBN 9789048846252
    Uitgever Lebowski
    240 pagina's
  • Uitgever:

    Lebowski
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Jin Kyoung groeit op in Noord-Korea als kind van een beroemd wetenschapper. Na zijn dood stort Jins wereld in en wil ze maar één ding: ontsnappen aan haar verdriet. Dan wordt ze uitverkoren om te gaan werken in het enige Noord-Koreaanse restaurant in Europa en verruilt ze Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en centrum van haar wereld, voor Pyongyang, een restaurant in een voormalig buurthuis in Amsterdam Osdorp. Haar reisgenoten blijken allemaal hun eigen redenen te hebben om hun vaderland achter zich te laten - een plek waar sommigen nooit meer zullen terugkeren.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen