• onze waardering

Recensie: Verknocht RECENSIE

Recensie: Verknocht – Lisette Jonkman

-Deze recensie bevat spoilers als je de vorige delen niet hebt gelezen.-

Verknocht is het derde deel van de (tot nu toe) trilogie van Lisette Jonkman over Lucy Luijcx en haar vrienden. Het is het vervolg op Verkikkerd en Verslingerd. Al is Verslingerd al een paar jaar geleden geschreven en verschenen (in 2014), Verknocht speelt zich maar kort na Verslingerd af. Er zitten hooguit een paar maanden tussen.

Het is bij het lezen van Verknocht net of je naar de tv-serie Friends zit te kijken. Daarbij is het ook altijd alsof je bij vrienden in de huiskamer zit. Datzelfde heb je met dit boek, Olivier en Chris en Hermelien …, ze zijn net zo goed jouw vrienden geworden als die van Lucy. En al gaan Hermelien en haar Pieter (Paladin) samenwonen in Amsterdam, ze komen nog vaak terug in Enschede of Lucy gaat bij hen op bezoek.

Lucy heeft het maar druk in Verknocht. Ze maakt zich zorgen om haar vrienden, ze is ceremoniemeester van het huwelijk van Hermelien en Paladin, ze vaagt zich af of het echt wel goed gaat met Merel in Groningen en wat doet Abby allemaal? Ze verliest daardoor zichzelf en vooral haar vriend Olivier uit het oog, haar relatie staat niet zo hoog op haar prioriteitenlijstje. Ondertussen werkt ze ook hard aan haar visagiecarrière en is ze best gecharmeerd van Aris Brandt, de Bekende Nederlander die haar zo ongeveer tot zijn persoonlijk visagist heeft gemaakt. O ja, ze moet ook nog studeren. Kortom, genoeg verwikkelingen!

Verknocht speelt zich in hetzelfde studentenwereldje af als de vorige twee delen. Misschien moet je je daar even op instellen, maar het is vermakelijk om te lezen. ‘’Ik spreek geen Lullo’s,’ antwoord ik. ‘Wat betekent dat?’ Hij rolt met zijn ogen. ‘Zo moeilijk chill dat ik toch maar even mijn koffiejoker ga inzetten. Ik zit echt te laag in mijn koffietaks vandaag.’ En dat is nog een van de meest onschuldige citaten.

Erg leuk is dat de drie delen van deze serie redelijk parallel lopen met de Onbreekbaar-trilogie van Lisette Jonkman, waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor Abby en Ferdi. En het is ook echt aan te raden om voordat je in Verknocht begint, eerst Verkikkerd en Verslingerd nog snel even te lezen zodat je er weer helemaal in zit!

De relatie van Lucy en Olivier heeft een hoog schattigheidsgehalte. Welk meisje wil nu niet zo’n attent cadeau krijgen van haar vriendje als Lucy van Olivier heeft gekregen: een armbandje met een prinses, een kikker en een lemniscaat. Boordevol symboliek en zo eenvoudig … ‘’Hoi Prinses,’ zegt hij in mijn haar. Ik hoor de glimlach in zijn stem al voordat ik hem aankijk.’

Maar Verknocht is niet alleen maar schattig en grappig en gezellig. Dat er relatieproblemen op de loer liggen, is na het eerste hoofdstuk al duidelijk. En we weten uit de voorgaande delen dat Olivier in het verleden met depressies heeft gekampt. Deze verhaallijn maakt dat Verknocht geen oppervlakkig verhaal is, maar diepgang heeft. En gelukkig herinnert Jonkman ons af en toe ook even aan Chewy … Wat een compleet boek heeft ze van Verknocht gemaakt!

Lisette Jonkman heeft met Verknocht weer een heerlijk boek geschreven. Het leest als een trein, je zit zelf middenin het verhaal, alsof je er bij bent en het meebeleeft. Het verhaal is grappig, de setting van het studentenleven is origineel en onderhand typerend voor Jonkman. Soms zit je met gekromde tenen te lezen, omdat je als lezer precies ziet aankomen in welke valkuilen Lucy nu weer stapt en eigenlijk wil je dat voorkomen. Het is bijzonder moeilijk dit boek aan de kant te leggen, er gebeurt zoveel. Een wervelend boek dat absoluut gelezen moet worden.

Recensie: Verknocht – Lisette Jonkman

Verknocht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na Verkikkerd en Verslingerd is Lucy terug in het langverwachte laatste deel Verknocht van Lisette Jonkman, een heerlijke feelgoodroman waarin Lucy op een kruispunt in haar leven staat... Wat als je moest kiezen tussen een halfjaar tentamens herkansen of een week lang de visagie van een echte filmster verzorgen in Toscane? Lucy weet het wel. In Verknocht is ze plots de persoonlijke visagist van Aris Brandt, 's lands beroemdste (en begeerlijkste) acteur. Niet dat Lucy Aris leuk vindt, trouwens. Aris is gewoon goed voor haar netwerk. Meer niet. Ze heeft Olivier, toch? Maar in die relatie lijkt iets niet helemaal goed te zitten. Of verbeeldt ze het zich? Bovendien heeft Lucy het erg druk, als ceremoniemeester voor de bruiloft van Hermelien en Paladin, én ze maakt zich zorgen over het feestleven van haar vriendin Abby in het buitenland. Tel daar haar studielast bij op en het is niet héél vreemd dat ze sommige signalen over het hoofd ziet. Pas als het bijna te laat is, ontdekt ze hoe groot haar probleem precies is...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Bridgerton seizoen 3 én 4 aangekondigd

 • Recensie: It Takes Two | 5 hartjes

 • Best beoordeelde BBQ boeken

 • 17 romantische series die je wil zien

 • Winnaars BAFTA Awards 2021

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • Gratis e-teaser van Lisette Jonkman: Pizzageur & Maneschijn

 • Lisette Jonkman trakteert op GRATIS eBook van Festivalkriebels

Zoek in artikelen