• onze waardering

Recensie: Fonkelend van woede RECENSIE

Recensie: Fonkelend van woede - Soraya Chemaly 

Vrouwen zijn boos, en met gegronde redenen, want vrouwen worden overal ter wereld onderbetaald, tegengewerkt en gekleineerd. Vrouwen die hun mening durven te geven, worden simpelweg bestempeld als ‘krengen’ en vrouwen die hun gevoelens tonen aan de buitenwereld, worden bestempeld als ‘emotioneel’. Fonkelend van woede laat zien dat vrouwen eigenlijk even vaak boos zijn als mannen, maar bij vrouwen wordt er anders op gereageerd, waardoor vrouwen hun boosheid vaak onderdrukken. Wat soms nadelige psychische of zelfs fysieke gevolgen oplevert.  

Fonkelend van woede is een boek dat vol staat met feiten. Door middel van data en cijfertjes ondersteunt Soraya Chemaly haar stellingen en hiermee blijkt dat vrouwen eigenlijk heel anders zijn dan ze zich vaak voordoen. Maar vrouwen krijgen simpelweg niet de kans om zichzelf te zijn en hun woede te uiten, want dat is natuurlijk uit den boze. Boos zijn staat lelijk, het jaagt mensen weg en het hoort gewoon niet bij een vrouw, dat is de boodschap die de wereld meegeeft. Soraya Chemaly moedigt vrouwen juist aan om wél boos te zijn met haar boek Fonkelend van woede. Na het lezen van dit boek is het ook waarschijnlijk dat je deze emotie als lezer voelt, zoveel kracht heeft Soraya Chemaly haar woorden gegeven. 

Fonkelend van woede is geen makkelijk boek om te lezen. Je zult als lezer echt de tijd ervoor moeten nemen en lezen in een ruimte van rust, zodat je goed je aandacht bij het verhaal kunt houden. De vele cijfertjes en data die verwerkt zijn in het boek zijn hier een goed voorbeeld voor. Hier heb je als lezer simpelweg al je aandacht voor nodig om het goed te begrijpen en bij de les te blijven, wat mij toch, ondanks de moeite die ik heb gedaan ervoor, niet altijd is gelukt. Toch is dit boek die aandacht en tijd absoluut waard.  

Fonkelend van woede is een verfrissend boek dat duidelijk een andere, tegendraadse kijk op de wereld heeft dan de maatschappij ons voorschotelt. En die afwijking van de ‘doorsnee kijk op het leven’ is heel erg gewenst, waarschijnlijk bij iedere vrouwelijke lezer, maar ook voor mannen is dit boek een heel goed inkijkje in de verschillen tussen de echte vrouw en de vrouw die de maatschappij ons dwingt te zijn.  

Want waarom zou een vrouw eigenlijk moeten leven naar de maatstaven, terwijl mannen alles kunnen doen en laten wat ze willen, wanneer ze dat willen? Dit boek geeft hier duidelijkheid over, voor zowel mannen als vrouwen. 

Recensie: Fonkelend van woede - Soraya Chemaly 

Fonkelend van woede

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    We zijn boos, en hebben alle recht dat te zijn. We worden te weinig betaald en zijn overwerkt. We zijn te gevoelig of niet gevoelig genoeg. Te slordig, of te snel. We worden lastiggevallen, maar daar hebben we zelf om gevraagd.

    Anders dan de levenslange lessen die het tegenovergestelde beweren, is onze woede een van de krachtigste antwoorden op persoonlijke en institutionele onderdrukking. Maar we hebben zo lang onze boosheid binnen moeten houden dat het ons lichaam en onze geest heeft aangetast. Toch is onze boosheid een cruciaal middel, een radar voor ongelijkheid en een katalysator voor verandering. Gebruik je woede!



    In Fonkelend van woede betoogt Soraya Chemaly dat woede niet is wat vrouwen in de weg staat, maar de weg ís. Zij biedt daarmee een vonkend nieuw begrip van een van de meest basale emoties.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen