• onze waardering

Recensie: De paarse pimpelmoes RECENSIE

Recensie: De paarse pimpelmoes – Marc De Bel 

In De paarse pimpelmoes wordt het Boeboekhol van de familie Braammuis bedreigd door de steeds verder oprukkende vuilnisbelt aan de rand van het Biezebos. De gemene, hongerige zwerfkatten maken het spelen in het bos elke dag gevaarlijker. Pit en Puf beleven een nieuw, spannend avontuur.

Op de achterflap van De paarse pimpelmoes staat dat het boek kan worden voorgelezen aan kinderen vanaf zes jaar, en dat het zelf te lezen is vanaf acht jaar. Het boek doet een beroep op de rijke fantasie van de jonge lezertjes. Dit samen met de eenvoudige zinnen, het grotere lettertype en de korte hoofdstukken zorgt ervoor dat deze leeftijdsinschatting perfect is.

De tekst in het boek wordt ondersteund door kleurrijke illustraties van Frieda Van Raevels. Het zijn levendige tekeningen waar het enthousiasme van de personages van afstraalt. Deze prenten maken het verhaal duidelijker voor de kinderen die voorgelezen worden. Al vanaf de cover kunnen ze zich een voorstelling maken van Pit en Puf. Nog een leuk detail is dat hoofdstuk negen volledig in het paars is. Nadat hoofdstuk acht afsluit met de zin ‘Toen werd alles paars voor zijn ogen…’ verspringen de zwarte letters naar paarse letters.

Marc De Bel heeft een rijk taalgebruik. Hij verwerkt iets moeilijkere woorden (bijvoorbeeld ‘misnoegd’) in het verhaal, vermoedelijk onbekend voor jonge kinderen. Deze woorden zorgen ervoor dat het kind onbewust zijn of haar woordenschat uitbreidt. Daarnaast is het woord ‘keutels’ een steeds terugkerend begrip in het boek: "‘Hij wipte wel vijf keutels hoog!’ schaterde Puf” of "‘Alle keutels!’ verbleekte Pit”. Dit vinden de jonge lezertjes gegarandeerd hilarisch!

Als volwassen lezer herken je enkele hedendaagse thema’s. De steeds oprukkende vuilnisbelt doet denken aan vervuiling en de actualiteit daaromheen. Een tweede thema dat aan bod komt is alcohol. Dit is weliswaar volledig in kindertaal omschreven (Puf werd dronken na het drinken van het sap van de paarse pimpelmoes)  maar kan wel enkele vragen oproepen bij je kind. Want wat is ‘pimpelen’ en wat is ‘een kater’? Het lezen van De paarse pimpelmoes kan een mooie opener zijn om het even met je kind over deze thema’s te hebben.

De paarse pimpelmoes is opnieuw een grappig en spannend verhaal van Marc De Bel. Ideaal leesvoer om bij weg te dromen tijdens de zomervakantie.

Recensie: De paarse pimpelmoes – Marc De Bel 

De paarse pimpelmoes

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De vuilnisbelt aan de rand van het Biezebos rukt steeds verder op. De familie Braammuis moest al verhuizen en ook het Boeboekhol wordt bedreigd!
  Tot overmaat van ramp werkt die vieze troep als een magneet op gemene, hongerige zwerfkatten. Spelen in het bos wordt elke dag gevaarlijker.
  'Spannender!' vinden Pit en Puf.

  De paarse pimpelmoes is een keutelspannend, klepelgek Boeboekboek om heerlijk in weg te dromen. De vele prachtige tekeningen in kleur maken het allemaal nog echter.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Cold Case 2 - Countdown - Tina Frennstedt

 • Niemands Kind - Ingrid von Oelhafen & Tim Tate

 • Blauwdruk van geluk - Petra Kruijt

 • De legende ontwaakt - Helena Dahlgren

 • Dingen die we toevertrouwen aan de wind - Laura Imai Messina

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen