• onze waardering

Recensie: A single thread RECENSIE

Recensie: A single thread - Tracy Chevalier

A single thread van Tracy Chevalier gaat over Violet Speedwell, een achtendertigjarige, ongetrouwde vrouw, die haar ouderlijk huis verlaat om een eigen leven op te bouwen. Het is niet makkelijk als alleenstaande vrouw in die tijd en door de Eerste Wereldoorlog is er een schaarste aan mannen. Veel vrouwen zijn dan ook weduwe of ongetrouwd. De overgang van haar ouderlijk huis naar zelfstandig leven gaat niet probleemloos, maar dan komt Violet een borduurgroep tegen in de kerk. Het duurt niet lang voor ze vrienden maakt en wordt meegezogen in hun levens. Langzamerhand vind ze ook haar eigen plekje in de wereld.

A single thread is een boek dat erg prettig leest. Dat komt door zowel de manier van vertellen en de sfeer, als de personages. Violet is de hoofdpersoon. Ze is een sterk en interessant personage, dat een gigantische zelfontwikkeling doormaakt. Je krijgt de tijd om haar goed te leren kennen en een band met haar op te bouwen. Bovendien is haar drang naar zelfstandigheid voor velen herkenbaar en het is dan ook niet moeilijk om je in haar in te leven.

Ook de andere (bij) personages zijn interessant. Ze zijn divers, uniek en goed uitgewerkt. Ze helpen Violet groeien, maar ze zijn er niet alleen om Violets verhaal te ondersteunen. Ze hebben zelf ook een eigen leven en maken hun eigen ontwikkelingen door. Dat maakt ze echt. Bovendien voegen ze zo daardoor ook allemaal wat extra’s toe aan de verhaallijn.

De sfeer in A single thread is ontzettend goed neergezet en het boek neemt je echt mee terug in de tijd, naar het dagelijkse leven en de moeilijkheden die de mensen toen moesten overwinnen, en naar de dreiging van de naderende Tweede Wereldoorlog. De mensen, de omgeving en het dagelijkse leven zijn met zoveel detail beschreven, dat het makkelijk is om je er een beeld bij te kunnen vormen. Maar het wordt nergens te veel. Het is goed te merken dat Tracy Chevalier veel research heeft gedaan. Het resulteert er in dat je ook echt leert snappen hoe borduren, maar bijvoorbeeld ook klokkenluiden, werd gedaan in die tijd, hoe belangrijk het was en welk doel het diende. En dat verrijkt het verhaal.

Het hele boek is sterk, maar het einde is echt prachtig! Ik kan er niet veel over zeggen zonder te veel te verklappen, maar het is een einde dat bij zowel Violet en haar zoektocht naar zelfstandigheid, als bij de sfeer van het boek past.

Kortom, A single thread van Tracy Chevalier is een hartverwarmend en erg goed geschreven boek, met sterke personages, veel sfeer en een interessante verhaallijn over een vrouw die het heft in eigen handen neemt. Absoluut een aanrader! 

Recensie: A single thread - Tracy Chevalier

A Single Thread

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    It is 1932, and the losses of the First World War are still keenly felt. Violet Speedwell, mourning for both her fiancé and her brother and regarded by society as a "surplus woman' unlikely to marry, resolves to escape her suffocating mother and strike out alone.
    A new life awaits her in Winchester. Yes, it is one of draughty boarding-houses and sidelong glances at her naked ring finger from younger colleagues; but it is also a life gleaming with independence and opportunity. Violet falls in with the broderers, a disparate group of women charged with embroidering kneelers for the Cathedral, and is soon entwined in their lives and their secrets. As the almost unthinkable threat of a second Great War appears on the horizon Violet collects a few secrets of her own that could just change everything…

    Warm, vivid and beautifully orchestrated, A Single Thread reveals one of our finest modern writers at the peak of her powers.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen