• onze waardering

Recensie: Wie knipt de tenen van de reus? RECENSIE

Recensie: Wie knipt de tenen van de reus? - Jan Smeekens​

Wie knipt de tenen van de reus? is een verzameling kinderpoëzie samengesteld door Jan Smeekens. Het is een versjesgroeiboek voor kinderen ingedeeld in drie hoofstukken: tot 3 jaar, 4 - 5 jaar en 5 - 6 jaar. Bekende versjes van Annie MG Schmidt komen aan bod, maar ook de minder bekende maar zeer mooie versjes zijn verwerkt in dit boek. Stuk voor stuk voorzien van een prachtige illustratie. 

Wie knipt de tenen van de reus? is een heel veelzijdig boek. Er zijn versjes opgenomen over allerlei onderwerpen, zoals over dieren en mensen maar ook over vervoersmiddelen. De versjes zijn, zoals eerder benoemd, ingedeeld op hoofdstuk per leeftijd. Maar mocht je op zoek zijn naar een versje voor een bepaald onderwerp dan kun je achterin het boek een register vinden en de versjes vinden op trefwoord. Dit maakt het boek zeer geschikt om kinderen in aanraking te brengen met poëzie door onderwerpen te gebruiken die hen op dat moment aanspreken. De illustraties zijn per hoofdstuk door een bepaalde illustrator gemaakt. Hierdoor zijn alle versjes voor één leeftijdscategorie in dezelfde stijl en dit wekt herkenning op bij jonge kinderen. Wat extra fijn is aan Wie knipt de tenen van de reus? is dat je onderin de pagina van het versje kunt zien uit welke bundel deze komt. Mocht je dus meer willen van een bepaald versje dan kun je de bundel aanschaffen en nog meer genieten van de poëzie. 

De versjes in dit boek spraken mij stuk voor stuk aan en zijn erg bruikbaar. Doordat de versjes op rijm zijn geschreven leest het fijn voor en zullen kinderen al snel je zinnen gaan afmaken. Wel heb ik één grote favoriet, namelijk het versje over tegenstellingen:

‘’is het geen dag?

Dan is het …

Is het niet hard?

Dan is het …

Is het niet warm?

Dan is het …

Is het niet jong?

Dan is het …

Is het niet klein?

Dan is het …

Is het niet levend?

Dan is het …

Is het niet weinig?

Dan is het …

Is het niet stuk?

Dan is het …’’

En zo gaat dit versje nog een stukje door. Door versjes zoals deze ben je niet alleen bezig met rijmen, maar leren kinderen ook allerlei tegenstellingen. 

Concluderend heeft Jan Smeekens met Wie knipt de tenen van de reus? een prachtige verzamelbundel gemaakt voor jonge kinderen. Door de uiteenlopende onderwerpen is er voor iedereen wat wils! Een mooie manier om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met de magie van poëzie. 

Recensie: Wie knipt de tenen van de reus? - Jan Smeekens​

Wie knipt de tenen van de reus?

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    'Laatste kusjes zijn het lekkerst',
    zeg ik elke avond weer.
    Na zo'n laatste kusje vraag ik
    elke avond: 'Nog een keer?'
    Bij het allerlaatste kusje
    leg ik me beslist niet neer:
    zelfs het aller-, allerlaatste kusje
    smaakt naar meer...


    Net als kusjes smaken ook woorden, rijmen en versjes naar meer. De mooiste gedichten voor de allerkleinsten van makkelijk naar moeilijk. Van eenvoudig rijmpje tot 'echt' gedicht, in een boek dat meegroeit met het niveau van peuters en kleuters. Duik samen de wondere wereld van woorden in...
    Over zoemende bijtjes, het Kiele Kiele Kereltje, stampende voetjes, lichtjes in je ogen, samen in bad, gel in je haar, een schaap met slaap, de eerste veter, verstoppertje spelen, mompelversjes en de lekkerste koekjes.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen