• onze waardering

Recensie: 5 minuten mediteren RECENSIE

Recensie: 5 minuten mediteren - Christophe André

5 minuten mediteren door Christophe André is geschreven als een duidelijke, praktische en laagdrempelige inleiding tot meditatie. Na een korte maar duidelijk inleiding over het hoe en waarom van dagelijks mediteren in dit drukke bestaan, worden vervolgens een diversiteit aan korte mediatie-oefeningen beschreven. Aan de hand van 40 eenvoudige meditatietechnieken wordt de lezer bewust van hoe het is om bewust en aandachtig aanwezig te zijn.

Christophe André is een psychiater die zich heeft gespecialiseerd in angst en depressie. In zijn carrière heeft hij zich verdiept in het nut van meditatie en mindfulness. Niet alleen in zijn privéleven, maar ook voor de patiëntengroep waar hij meewerkt. 5 minuten mediteren is niet zijn eerste boek over mindfulness, de vorm van meditatie die hij het meest toegankelijk vindt voor beginners. Het is wél zijn eerst super praktische gids, met een allerhande aan oefeningen.

De inhoud van 5 minuten mediteren is, ondanks zijn eigen woorden dat het boekje geschikt is voor ieder niveau, vooral leuk voor zij die starten met mediteren. Voor de gevorderde beoefenaar van meditatie voegt 5 minuten mediteren waarschijnlijk weinig toe. Met name voor de beginner is dit een geschikte gids, omdat de oefeningen vooral heel erg bij de basis beginnen. Het is geen gids die mediteren naar een hoge niveau tilt, waardoor het na een tijdje ook wat eentonig aanvoelt. De 40 oefeningen variëren niet heel erg van elkaar, dus het kan met name gezien worden als een leidraad om elke dag een mediatie te doen. Christophe André weet echter wel goed waar hij over schijft én hij schrijft het nut van mediteren op een motiverende wijze op. Waar sommige meditatiegidsen met name streng zijn over het volgen van de gedachten tijdens het bewust aanwezig zijn, schrijft André in deze gids juist vol compassie over de ingewikkeldheid van mediteren.

Het komt er op neer dat je niets moet verwachten, niets moet willen, niets moet filteren. Je moet gewoon aanwezig zijn, alles opnemen, allen observeren. Dat is niet eenvoudig, want het voelt heel vreemd aan.

Aan de hand van vier stappen leert Christophe André de techniek van meditatie. In de eerste plaats daagt hij uit tot stoppen en blijven zitten. Een moment van grondig niets doen. Ten tweede wordt de aandacht gestabiliseerd, bijvoorbeeld om de aandacht te richten op de ademhaling. In de derde plaats wordt het bewustzijn vergroot door telkens bij gedachten terug te gaan naar de ademhaling. En ten vierde kan de meditatieve ruimte gebruikt worden om ‘ergens anders heen te gaan’. Omdat de vierde stap het meest zweverig is, beschrijft Christophe André dat deze stap zeker niet verlicht is. Voor meer ervaren meditatie-beoefenaars is deze vierde stap juist een mooie uitdaging, maar het is dus duidelijk dat dit niet nodig is.

5 minuten mediteren is een heldere en praktische gids om te starten met mediteren of mindfulness. Aan de hand van 40 korte oefeningen wordt de lezer uitgedaagd om even stil te staan bij het moment. Met name voor beginners is dit een interessant boekje, voor de meer ervaren beoefenaar van mediatie voegen de oefeningen niet veel nieuws toe. De oefeningen zijn niet allemaal origineel en uniek, waardoor dit vooral een leuke leidraad is voor de eerste 40 dagen van mindfulness.

Recensie: 5 minuten mediteren - Christophe André

5 minuten mediteren

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Eenvoudige meditatie-oefeningen voor meer mindfulness en innerlijke rust.

    Neem iedere dag 5 minuten voor jezelf... om te ademen, je te concentreren en alles los te laten.

    Meditatie is een heel oude praktijk, die zowel in het Oosten als in het Westen al meer dan 2000 jaar beoefend wordt en tegenwoordig als 'mindfulness' weer volop in de belangstelling staat. Mindfulness betekent dat we bewust aanwezig zijn in wat we meemaken - intens en aandachtig. Het is gemakkelijk aan te leren en talloze wetenschappelijke studies hebben de waarde ervan bewezen. Mindfulnessmeditatie is goed voor onze gezondheid: het verbetert onze immuniteit, vertraagt de veroudering van onze cellen, draagt bij aan ons geestelijk welzijn en zorgt voor meer helderheid en sereniteit.
    Dit boek is een eenvoudige inleiding tot de kunst van het mediteren. Het bevat 40 kleine meditaties om je bewust te worden van je innerlijke staat, het rumoer van de buitenwereld en de schoonheid van de natuur. Als je een beginner bent, kunnen deze oefeningen een inleiding zijn die je zin geven om verder te gaan. Als je al mediteert, kunnen ze je helpen om je eigen persoonlijke praktijk uit te diepen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen