• onze waardering

Recensie: Dips RECENSIE

Recensie: Dips - Ramon Brugman

In Dips verzamelde Ramon Brugman dips en dippers vanuit alle kanten van de wereld. Hij koos 21 landen uit en zocht telkens 2 recepten voor dippers en 5 recepten voor dips uit. 

Dips voor een feestje of voor elke dag, het aanbod is zo gevarieerd dat er voor elke gelegenheid of smaak wel iets te vinden is. Ga aan de slag met de recepten en geniet van de smaken van over de hele wereld. 

Een klein, kleurrijk boek boordevol diprecepten is de omschrijving die het best past bij Dips. Geen toeters en bellen, maar een strakke en overzichtelijke indeling waarbij de focus volledig op de recepten ligt. 

Het boek bevat recepten uit 21 landen en is dan ook verdeeld in deze 21 hoofdstukken. Elk hoofdstuk begint met 2 dippers die typisch zijn voor dat land of de cultuur, gevolgd door 5 dips. De dips en dippers kunnen samen gecombineerd worden per land. Maar Ramon Brugman geeft in het begin van het boek aan dat het de bedoeling is dat je ook de verschillende landen combineert met elkaar en vooral eet wat je zelf lekker vindt.

Ook de recepten voor de dips zijn zo opgesteld dat er veel ruimte is voor eigen smaak. Het is de bedoeling dat je het recept ziet als leidraad en er dan je eigen ding van maakt.

Persoonlijk vind ik dit een geweldige aanpak. Je kan de recepten aanpassen naar de ingrediënten die je op dat moment in de tuin hebt staan of naar de smaak van jou en je gasten. De dips kan je ook goed als spread gebruiken of als saus bij een gerecht, je kan er echt alle kanten mee uit.

Ikzelf heb het advies van Ramon Brugman gevolgd en een dip en dipper uit twee verschillende landen gemaakt. Ik ben begonnen met een dipper uit Egypte en heb er dan een dip uit Engeland bij gemaakt.

Pitacrackertjes

Bij warm weer vind ik een hartige snack altijd beter smaken dan een zoet hapje. Ik besloot dan ook hartige pitacrackertjes te maken. Het is een simpel recept en een veelzijdige dipper die met zowat elke dip uit het boek gecombineerd kan worden. 

Het grote voordeel is dat je er bijna geen werk aan hebt en ze toch erg lekker zijn. Ik wist niet dat pitabroodjes op deze manier verwerkt konden worden tot een dipper dus het was voor mij een aangename ontdekking. 

Omdat het zo snel klaar is ga ik dit recept in de toekomst zeker vaker gebruiken als het te warm is om uitgebreid te gaan bakken. 

Cheddar-sourcreamdip

Kaas in een dipsaus was iets volledig nieuws voor mij en hierdoor trok het mijn aandacht. Ik ken warme kaassauzen als dip maar ongesmolten kaas verwerken in een dip had ik nog nooit eerder gedaan of geproefd. 

Omdat ik koos voor hartige dippers, smaakt dit natuurlijk het best bij een hartige dipsaus. En met warm weer kan je bijna niets mis doen met een frisse roomkaas verwerkt in een dip, dus de keuze was snel gemaakt.

Ook hier is het gerecht snel klaar. Het bevat wel enkele ingrediënten maar alles wordt samen in één kom gemengd dus je hebt praktisch geen afwas. Hoewel Ramon Brugman zijn lezers aanraadt om er je eigen ding van te maken, heb ik deze keer toch braaf het recept gevolgd. Ik was zo benieuwd naar het originele recept en vond het jammer om dit meteen aan te passen zonder het eerst te proeven. 

Na de bereiding heb ik de dip nog een uurtje laten trekken zoals werd aangeraden en later op de avond geserveerd aan vrienden die het erg in de smaak vonden vallen!

Dips van Ramon Brugman is het soort receptenboek dat iedereen die van feestjes en gezellige avonden houdt, in huis moet halen. Met de recepten uit dit boek kan je oneindig veel combinaties maken van dips en dippers die ongetwijfeld bij je gasten in de smaak zullen vallen.

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. De recepten, de indeling, de vormgeving,... het is in dit boek allemaal perfect. Dips is een erg inspirerend boek om mee aan de slag te gaan en het zet je aan om te gaan experimenteren. De recepten die ik getest heb waren verrukkelijk en hierdoor krijg ik alleen maar meer zin om ook de andere dips en dippers uit te testen.

Recensie: Dips - Ramon Brugman

Masterclass - Dips

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Masterclass Dips laat Ramon Brugman met recepten uit meer dan twintig landen zien dat je met dips eindeloos kunt variëren. Met zijn ervaring als chef-kok en patissier bij onder andere Brasserie de Bank en zijn optreden als televisiekok bij programma 'Binnenste Buiten' mag Ramon zichzelf gerust master in de keuken noemen. In Masterclass Dips staan bekende klassiekers als tzatziki, mangochutney en baba ganoush, maar ook vernieuwende recepten zoals Zuid-Afrikaanse butternutspread en Russische groene ajika. Daarbij geeft Ramon de recepten van zijn favoriete dippers zoals Griekse dakos en Ethiopische injera. Masterclass Dips biedt voor ieder wat wils!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De leukste Perkamentus memes

 • De beste sterke vrouwelijke hoofdrollen in een fantasyboek

 • 15 herkenbare tweets over het vertrek van Regé-Jean Page uit Bridgerton

 • Zo staat het ervoor met deze boekverfilmingen o.a. Huis van nacht, Clueless en Hitchhikers Guide to the Galaxy

 • Ik vergeet je niet - Gillian King

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen