• onze waardering

Recensie: De rijke uren van Jacominus Gainsborough RECENSIE

Recensie: De rijke uren van Jacominus Gainsborough - Rébecca Dautremer

Jacominus Stan Marlow Lewis Gainsborough groeit op met familie en vrienden rondom hem. Hij is vaak wat afwezig en dromerig én hij zit een groot deel van de tijd met zijn neus in de boeken. Zijn leven kent hoogte- en dieptepunten, liefde en verdriet, maar vooral veel vreugde. Hij leert dat hij van het leven moet genieten, want het gaat veel te snel voorbij.

“Jacominus was klein, maar hij hield van het grote. Hij kon niet heel hard hollen, en toch was hij altijd tamelijk ver. Dat wil zeggen: hij leek altijd een beetje afwezig, ook al was hij er gewoon.”

Hoe kan het dat een prentenboek je ogen met tranen vult? Dat je geraakt wordt door die zachtheid van de illustraties en de pracht van de begeleidende woorden? Dat komt door de kracht van het verhaal. De rijke uren van Jacominus Gainsborough is een eerbetoon aan het leven. Eigenlijk moet je zeggen dat het een eerbetoon is aan het ‘gewone’ leven, met zijn strubbelingen en hoogtepunten.

“Dat alles irriteerde Jacominus enorm. Maar eigenlijk was dat precies wat hij nodig had: zich een beetje ergeren. En langzaamaan voelde hij zich helemaal opgevrolijkt.”

Dautremer maakt ons op een bijzondere manier duidelijk dat je moet genieten van je leven. Je hebt er maar één dus haal er alles uit wat erin zit en ook de minder mooie momenten kunnen heel waardevol zijn. Sommige illustraties beslagen een hele spread en zijn kleurrijk en erg ‘vol’.  Er is zoveel te zien en er worden zoveel personages afgebeeld dat je de legende die de auteur heeft getekend op de schutbladen, zeker nodig hebt. Het is als een zoekprent, je kan op elke spread alle personages zoeken en kijken hoe ze samen met Jacominus opgroeien en ouder worden. Op de pagina’s tussen deze grote illustraties zijn er kleinere, kwetsbare portretten van Jacominus te zien en het zijn net deze afbeeldingen die het melancholische gevoel oproepen dat bij het boek past. Alhoewel Dautremer gebruik maakt van een rijk kleurenpalet, heeft ze bewust gekozen voor minder uitbundige en felle kleuren, waardoor het geheel meer de sfeer krijgt van een oud fotoalbum.

De rijke uren van Jacominus Gainsborough is een prentenboek waar volwassenen meer van zullen genieten dan jonge kinderen. De teksten zijn prachtig. De teksten zijn poëtisch en diepzinnig en lezen als een filosofische beschouwing van het leven. Kinderen zullen daar toch weinig van begrijpen, maar samen met een volwassene die het verhaal in makkelijke termen vertaalt, kan er toch genoten worden van de magistrale illustraties. 
Dautremer weet een nostalgisch gevoel op te roepen, dat nog lang blijft nazinderen en je tijdens het lezen emotioneel maakt. Dit indrukwekkende prentenboek is een absolute aanrader en het is een feit dat Jacominus je hart zal stelen!

Recensie: De rijke uren van Jacominus Gainsborough - Rébecca Dautremer

De rijke uren van Jacominus Gainsborough

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In twaalf scènes vertelt Rébecca Dautremer het verhaal van Jacominus Gainsborough. Kleine dingen, grote momenten, vreugde, verdriet, twijfels, beproevingen... De held van dit boek is niet de sterkste of de grootste. Hij is misschien zelfs een beetje zwakker dan de anderen, als je goed kijkt. Maar voor een klein konijn heeft hij een prachtige en ongelooflijke naam.
    In dit unieke prentenboek viert Rébecca Dautremer samen met een hele reeks dierenpersonages de vreugde van het leven. Ze brengt hulde aan het werk van Beatrix Potter of Italo Calvino, zonder haar eigenheid te verliezen. Edward van de Vendel zorgde voor een sprankelende vertaling.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen