• onze waardering

Recensie: Jagersmaan RECENSIE

Recensie: Jagersmaan – Jan Vantoortelboom

Victor moet zijn geboortedorp Elverdinge verlaten en neemt de boot naar Amerika. In plaats van in Amerika komt hij terecht in Ierland, ten midden van een burgeroorlog. Victor wil zijn leven opnieuw vormgeven, maar wordt daarbij steeds dwarsgezeten. Als hij het jonge meisje Kitty na de executie van haar vader alleen aantreft, besluit hij om haar onder zijn hoede te nemen. Allebei lopen ze gevaar en het enige wat hen samenhoudt is hun geloof in een goede afloop.

Jagersmaan is een prachtig, aangrijpend en meeslepend boek. Ierland vormt een prachtig decor voor dit bijzondere verhaal. Het leuke aan dit boek is dat de personages constant in beweging zijn. Victor gaat van Elverdinge met de Red Star Line op weg naar Amerika, maar komt terecht in Ierland, waar hij nog altijd niet veilig is. Ook daar is hij constant onderweg, op zoek naar een veilige plek. Hierdoor heeft het boek iets extra’s. 

Jagersmaan begint een beetje traag, waardoor het even duurt voor je in het verhaal zit. In eerste instantie gaat het verhaal zelfs iets te traag, maar zodra er wat meer gebeurt in het boek is dit juist wel fijn. Er is veel actie, maar ook voldoende ruimte voor prachtige beschrijvingen van de omgeving. Jan Vantoortelboom beschrijft alles zo levendig, waardoor het lijkt alsof je zelf in Ierland bent. 

Wat ook heel leuk is aan dit boek, is dat het vertelperspectief wisselt van Victor naar zijn moeder. Zo blijf je toch op de hoogte van wat er in Elverdinge gebeurt en hoe zijn moeder het gemis van haar zoon ervaart. Ook zorgt deze wisseling ervoor dat de spanning goed blijft hangen. Op een spannend moment in Ierland wordt er geswitcht naar België, waardoor je door wil blijven lezen, zodat je antwoorden krijgt.

In Jagersmaan weet Vantoortelboom de emoties en de sfeer van de mensen in Ierland in die tijd perfect vast te leggen. De jaren 1920 in Ierland waren een roerige en onzekere periode en Vantoortelboom weet op realistische manier te beschrijven hoe dit voor de mensen daar in die tijd was. Angst, onzekerheid en verraad zijn emoties die niet onaangeroerd blijven in dit boek. Dat is confronterend en schokkend, maar ook ontzettend belangrijk voor een goed beeld van die periode.

Een nadeel aan Jagermaan is dat er wordt verwacht dat de lezer veel achtergrondkennis heeft van de situatie in Ierland in de jaren twintig. Er wordt in Jagersmaan niet veel uitgelegd over de situatie en voor veel lezers is dit geen parate kennis. Dit zorgt ervoor dat het boek iets moeilijker te volgen is. Even googelen is daarom een must voor iemand die niet zo bekend is met de Ierse geschiedenis.

Toch is dit boek zeker een aanrader, zelfs als je niet zo bekend bent met de Ierse geschiedenis. Jagersmaan zit vol prachtige beschrijvingen van de omgeving, waardoor je het liefst een enkeltje naar Ierland zou willen boeken. Het verhaal wisselt tussen Victor en zijn moeder en dat is erg leuk, omdat je zo de andere kant van het verhaal leest en omdat de spanning in het verhaal zo hoger blijft. Daarnaast zorgen de realistische emoties in het boek ervoor dat je je goed in de mensen in die tijd kunt verplaatsen. Als je van Ierland houdt en interesse hebt in de geschiedenis, is dit boek zeker een aanrader.

Recensie: Jagersmaan – Jan Vantoortelboom

Jagersmaan

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Jagersmaan eist Victor Vanheule, grootvader en geweldenaar uit De verzonken jongen, en de afstandelijke vriend en redder van David Verbocht uit Meester Mitraillette, zijn verhaal op. Door de schande en de onmogelijke liefde voor zijn zus moet hij Elverdinge verlaten. Hij neemt de boot naar Amerika, maar spoelt aan in Ierland. Het is 1922: burgeroorlog en een versplinterd Ierse Republikeinse Broederschap. In zijn poging een nieuw leven te beginnen, wordt Victor opnieuw dwarsgezeten. Maar hij kent er ook genegenheid en sluit een innige vriendschap met een tienjarig weesmeisje. Tussen hen ontstaat een broze band die in stand gehouden wordt door een verbeten vertrouwen in hun redding.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 15 hele leuke kinderboeken om te lezen tijdens de Leesweken

 • Cold Case 2 - Countdown - Tina Frennstedt

 • Niemands Kind - Ingrid von Oelhafen & Tim Tate

 • Blauwdruk van geluk - Petra Kruijt

 • De legende ontwaakt - Helena Dahlgren

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen