• onze waardering

Recensie: Abeltje RECENSIE

Recensie: Abeltje - Annie M.G. Schmidt

Abeltje door Annie M.G. Schmidt is een waar klassiek kinderverhaal over de liftjongen Abeltje, die samen met zijn passagiers Laura, meneer Tump en de zanglerares juffrouw Klaterhoen in de lift wegvliegt uit het kersvers geopende warenhuis Knots. Geheel tegen zijn voorschriften in drukt Abeltje al op zijn eerste dag op het geheimzinnige kleine bovenste knopje. Een knopje met een wel heel speciale kracht: de kracht om op avontuur te gaan. De aanloop naar een grappig, hartverwarmend en uniek kinderverhaal.

Deze klassieker van Annie M.G. Schmidt heeft met nieuwe illustraties van Philip Hopman een mooi fris jasje gekregen. Aan het avontuurlijke verhaal is daarmee niets verandert. Vier mensen die in een lift de wereld overvliegen en daardoor een unieke wereldreis maken. Het viertal komt in New York terecht, maar ook ergens in Zuid-Amerika en ze vliegen over de prachtigste landschappen. Ze ontmoeten een acrobatisch konijn, een sneaky generaal en een dubbelganger. Er is een huwelijksaanzoek, een presidentschap en een heleboel zanglessen en acrobatiekvoorstelling, maar bovenal zijn daar vier mensen die het beste in elkaar naar boven halen. Door de vlotte schrijfwijze, waarbij Annie M.G. Schmidt zowel spanning als eigenheid in haar zinnen weet te brengen, leest dit verhaal extra prettig. De humor komt heel duidelijk naar voren. Tegelijkertijd is dit wel écht een boek uit een andere tijd. Juffrouw Klaterhoen spreekt bijvoorbeeld over die “donkere kindertjes”. Begrijpelijk voor een boek uit 1953, maar in deze tijd op zijn minst opvallend te noemen.

Het bijzondere kwartet van mensen in Abeltje belandt met elkaar in het ene hilarische avontuur na het andere. Elk karakter brengt iets unieks in het verhaal. Zo is Abeltje goedhartig, maar nog niet altijd in staat de meest verstandige keuzes te maken. Meneer Tump is een vriendelijke man, die het wat hoog in de bol heeft. Dit zorgt op een zeker moment voor lastige situaties. Laura is een meisje dat het liftavontuur eigenlijk als een uitvlucht ziet van haar eigen leven. Ze maakt van de reis dan ook iets extra speciaals. Mevrouw Klaterhoen tot slot is een karakter waarbij beschaafdheid overheerst, maar ook zij heeft het hart op de goede plaats. Doordat ieder karakter zo eigen is, ontstaat er een interessante dynamiek. Ieder van de karakters maakt wel eens een minder handige keuze en ieder zet ook wel eens een belangrijke stap. Het is een bijzonder viertal, die het toch al spannende verhaal nog wat extra’s meegeven.

Abeltje is een spannend en grappig knotsgek avontuur van de hand van Annie M.G. Schmidt. Het is een uniek verhaal boordevol fantasie, humor en warmte. Menig kind zal van de spannende gebeurtenissen kunnen smullen, maar ook vol volwassenen valt er genoeg te genieten. Abeltje is met recht een klassieker te noemen. 

Recensie: Abeltje - Annie M.G. Schmidt

Abeltje

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Abeltje gaat werken als liftjongen in het warenhuis Knots. Hij weet heel goed dat hij niet op het geheimzinnige groene knopje van de lift mag drukken, maar hij is zo nieuwsgierig dat hij het meteen al op zijn eerste werkdag toch doet.

    "Door de glazen deur zagen ze de eerste etage voorbijschieten, toen de tweede, toen de derde, toen de vierde… De lift minderde niet in vaart… Ze hoorden een licht gekraak… gerinkel van glas… Toen stonden ze daar alle vier in de lift door de glasdeur heen te kijken, vastgenageld van schrik. De lift vloog door de lucht!'

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen