• onze waardering

Recensie: IJs & Co RECENSIE

Recensie: IJs & Co – Aniek Keijsers

IJs & Co is het eerste kookboek van zoetekauw Aniek Keijsers. In het voorwoord vertelt Aniek waar haar liefde voor zoetigheid vandaan komt, maar ze vertelt ook hoe ze aan haar inspiratie voor de recepten komt. Daarna legt Aniek Keijsers beknopt uit wat voor soorten ijs er bestaan, welke methoden er zijn om ijs te maken en welke tools handig zijn om in huis te hebben als je de recepten gaat uitproberen. Daarna volgt er ook nog informatie over de ingrediënten. Het is verstandig deze informatie vooraf te lezen, omdat er in de recepten slechts simpel verwezen wordt naar bijvoorbeeld “melk” terwijl er hier uitgelegd wordt dat er altijd gebruik gemaakt moet worden van volle melk. 

De vele recepten uit IJs & Co zijn heel praktisch onderverdeeld in verschillende hoofdstukken, onder andere schepijs, sorbet & sherbet, op stokjes, rozen yoghurt, ijscoupes en taarten. Als je het kookboek doorbladert, krijg je gegarandeerd zin in ijs én om zelf in de keuken te staan. Bijna alle recepten zijn voorzien van kwalitatief mooie foto’s, wat ook niet anders kan aangezien Aniek Keijsers als fotografe voor (Michelin)restaurants en foodmerken werkt. 

Bovendien bevat IJs & Co als geslaagde verassing ook nog recepten met drankjes met ijs, hoorntjes en wafels, toppings en sauzen. Het boek wordt afgesloten met een register gesorteerd op soorten ijs en eentje gesorteerd op ingrediënten. Daarnaast is per hoofdstuk een groot aanbod aan recepten beschikbaar, inclusief speciale vegan recepten. Maar genoeg gepraat over het uiterlijk van het boek, want hoe bevalt het in de keuken?

Als eerste recept heb ik een Semifreddo met frambozen en witte chocolade gemaakt. Bij dit recept werd nadrukkelijk vermeld dat het erg simpel was en het niet lang duurde om te maken. Ideaal om mee te beginnen dus. Ondanks dat het recept verhalend verteld wordt, was het recept inderdaad net zo snel simpel als van tevoren vermeld. En na zes uur ongeduldig wachten tot het bevroren was, mocht het resultaat er wezen:

Zoals in veel kookboeken over ijs, wordt ook in IJs & Co gezegd dat je de recepten kunt maken zonder ijsmachine. Dit wilde ik graag testen en dus koos ik als tweede recept voor de aardbeiensherbet. Ik werd nogmaals aangenaam verast over de simpele ingrediënten die benodigd zijn voor de recepten uit IJs & Co. De meeste ingrediënten bestaan uit standaard producten, die je al gewoon in huis hebt. Bij dit recept kwam ik erachter dat er helaas geen bereidingstijd bij de recepten vermeld staan (bij het eerste recept was het een uitzondering) en dat er ook niet per recept vermeld wordt welke materialen benodigd zijn. Dat zijn kleine minpuntjes aan het kookboek, maar dat mag de pret niet drukken, want ook het tweede recept viel zeer goed in de smaak. Ondanks het gebrek aan een ijsmachine, ontstonden er geen grote ijskristallen, omdat ik het ijs de eerste 4 uur in de diepvries elk halfuur heb geroerd.  

Beide recepten waren uiteindelijk wel heel zoet, ondanks dat ijs zoet hoort te zijn. Hierdoor kan men overwegen om een volgende keer iets minder suiker toe te voegen. Al met al is IJs & Co een groot succes en verwacht ik nog vele recepten te gaan proberen.

Recensie: IJs & Co – Aniek Keijsers

IJs & co

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In 'IJs & co' komen allerlei ijsvariaties aan bod: van sorbet-, sherbet- en softijs tot roomijs, gelato en waterijs. IJs in een hoorntje, in een bakje of op een stokje. Maar ook frozen yoghurt, ijscoupes, ijstaarten en drankjes met ijs. En natuurlijk ontbreken ook de recepten voor de hoorntjes, wafels, sauzen en verschillende toppings niet.
  Maak saffraanijs met rozenwater of een magnum van frambozenijs met witte chocolade. Kies voor een bramengranita met gin & rozemarijn, ijsrepen met karamel & pinda's of een vanille ice cream float met sinaasappelbloesem. Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, alle ijsjes in dit boek zijn eenvoudig zelf te maken! Bovendien zijn veel recepten geschikt voor veganisten.
  Leer alles over het zelf maken van ijs door middel van verschillende methodes en ontdek wat de invloed is van verschillende ingrediënten op de textuur en smaak van het ijs. 'IJs & co' is leuk, toegankelijk en biedt je volop inspiratie!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 8 redenen waarom je je niet schuldig hoeft te voelen over je gigantische TBR lijst

 • De leukste Perkamentus memes

 • De beste sterke vrouwelijke hoofdrollen in een fantasyboek

 • 15 herkenbare tweets over het vertrek van Regé-Jean Page uit Bridgerton

 • Zo staat het ervoor met deze boekverfilmingen o.a. Huis van nacht, Clueless en Hitchhikers Guide to the Galaxy

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen