• onze waardering

Recensie: Vampierparty RECENSIE

Recensie: Vampierparty – Nico de Braeckeleer en Frieda van Raevels

De vrienden van Pier kijken uit naar het jaarlijkse vampierfeest dat de ouders van Pier geven. Het wordt weer een superfeest totdat ze ontdekken dat politiecommissaris Sil Slak en de ouders van Pier in ijsbeelden zijn veranderd. Wie is dader en zullen ze hem/haar op tijd te pakken krijgen? Want zodra de klok drie monsteruren slaat zullen ze voor altijd zo blijven...

Vampierparty is onderdeel van een serie van 31 Avi boekjes, genaamd Boe!kids, oplopend van Avi start tot en met Avi E6. Dit deel valt onder M6 en is dus geschikt voor kinderen die in groep 6 (halverwege) zitten. Het boekje is goed apart te lezen maar het is aan te raden om bij het eerste deel te beginnen. Zo krijgen de kinderen een goede introductie van de karakters, dit is nu alleen te zien in een illustratie, en kunnen ze met het fantasievolle taalgebruik van de Braeckelaar kennismaken en meegroeien. Woorden zoals plasmalijfje, zwavelstank en Djardiffo zijn een stuk makkelijker te begrijpen als ze te herkennen zijn uit de eerdere delen.

Het boekje komt oorspronkelijk uit België en het overgrote deel bevat het Nederlands dat wij kennen, maar hier en daar zitten er Vlaamse zinnen en woorden in (Zijn vingers beroeren de klink, desk ipv bureau, dienster ipv serveerster, iets rustig overlopen ed) die voor Nederlandse kinderen wat lastig te begrijpen zijn. Ook met sommige namen zoals Haladavar, Kolvas, Kaldar en Nuala zullen ze wat moeite hebben qua uitspraak.

De Breackeleer schrijft met veel fantasie en spanning. Vanaf hoofdstuk zeven begint Vampierparty echt spannend te worden. Pier en zijn vrienden komen tot de ontdekking dat zijn ouders en de commissaris zijn betoverd en het is een race tegen de klok om er achter te komen wie het heeft gedaan. Telkens word je op het verkeerde been gezet en elke gast van de Vampierparty is verdacht. De karakters en emoties van Pier en zijn vrienden komen nu goed naar voren. Pier doet zich stoer voor maar is eigenlijk doodsbang en ook Nes, Pas, Wolf, Mie en Boe zijn af en toe bang maar proberen Pier zo goed mogelijk te troosten en helpen, want de dader zullen ze vinden!

De illustraties van Frieda van Raevels zijn digitaal getekend en bevatten veel detail. Ze zijn kleurrijk, speels en fantasievol net als het verhaal. Ze zijn een fijne aanvulling en laten heel duidelijk de emoties van de karakters zien waardoor je echt voelt waar Pier en zijn vrienden doorheen gaan: spanning, verdriet, angst en natuurlijk blijdschap aan het eind van het verhaal.

Vampierparty is uitermate geschikt voor kinderen die van magie, toveren, speuren en detectives houden. Het is een spannend boek voor kinderen vanaf 8 jaar die al goede volzinnen kunnen lezen. Het taalgebruik is beeldend wat maakt dat begrijpend lezen voor dit boek heel belangrijk is. Heeft je kind hier nog wat moeite mee, lees het dan samen en laat het kind zelf benoemen wat er gebeurt. Maak samen een lijstje met moeilijke woorden dat het kind erbij kan houden als hij of zij zelf aan de slag gaat met lezen, op deze manier zal de leesvaardigheid verbeteren en zal het kind nog meer plezier beleven aan Vampierparty.

Recensie: Vampierparty – Nico de Braeckeleer en Frieda van Raevels

Vampierparty

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wolf, Boe, Mie, Pas en Nes kijken uit naar de vampierparty in het kasteel van Pier. Het wordt ook een geweldig feest... tot stipt om middernacht politiecommissaris Sil Slak en de ouders van Pier in ijsbeelden veranderen. Heksenmeisje Pas beseft meteen dat ze zijn betoverd door een magische spreuk door aanraking. Pier sluit alle deuren af zodat de aanwezigen niet weg kunnen. De BOE!kids hebben weinig tijd om de dader te ontmaskeren en zo de betovering te verbreken. Want zodra de klok drie uur slaat, zullen Sil Slak en de ouders van Pier voor altijd ijsbeelden blijven...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen