• onze waardering

Recensie: Eet, Reset, Heal RECENSIE

Recensie: Eet, Reset, Heal - Gwyneth Paltrow

Gezond en lekker eten sluiten elkaar niet uit. Eten om te herstellen, resetten en weer helemaal in balans te komen: dat is clean eating. Waarbij veel mensen, volgens Gwyneth Paltrow, alleen maar denken aan boerenkool, havermelk, kelppoeder en tarwegras, laat de actrice en auteur van haar nieuwste kookboek Eet, reset, heal zien dat gezond eten meer omvat dan vaak gedacht wordt. Met meer dan 100 recepten voor lichte, gezonde maaltijden, flexibele weekmenu’s en tips voor een intensieve detox of cleanse, kan iedereen starten met een verrassende cleane eetstijl.

Eet, reset, heal begint met een uitgebreide inleiding van Gwyneth Paltrow waarin ze vertelt over haar visie op clean eating en wat het met haar lichaam doet. Volgens haar heeft iedereen het te druk, willen we meer doen dan we aan kunnen en negeren we hoe we ons voelen. Wat kunnen we veranderen om ons beter te voelen? En hoe doen we dat zonder al te grote offers, zonder nee te zeggen tegen dingen waar we ja tegen willen zeggen? Ze noemt eten haar krachtigste resetknop en voelt ze zich beter wanneer ze zoveel mogelijk clean eet. “Toegegeven, de reden dat clean eating met afzien wordt geassocieerd, is dat wat overbleef op tafel als je dingen zoals mozzarella en pasta wegliet, van oudsher nou niet bepaald opwindend was”, aldus Gwyneth. Dit was dan ook een belangrijke drijfveer voor haar vorige boek (H)eerlijk. Een manier vinden om koken leuk en smaakvol te maken zonder terug te vallen op het klassieke comfortfood. Voor Eet, reset, heal hebben ze naar eigen zeggen de uitdaging nog groter gemaakt. Alles moest voldoen aan de basisprincipes van clean eating zoals voorgeschreven door artsen. Gezond, lekker en leuk: dat moeten we aantreffen in alle recepten.

Eet, reset, heal bestaat uit 2 delen. In deel 1 vind je de recepten en dit is onderverdeeld in hoofdstukken voor ‘ontbijt’, ‘soep’, ‘salades, bowls & rolls’, ‘iets vullender’, ‘dranken & snacks’ en ‘basics’. Stuk voor stuk vind je hier uitgebreide mogelijkheden om een cleane maaltijd op tafel te zetten. Wat opvalt is de grote afwisseling aan recepten. Van chocolade-chiapudding tot norirolls en van een blauwebessen-bloemkoolsmoothie tot kiptaco’s van pompoen-tortilla’s. Voor ieder moment van de dag is er wel iets te vinden. Snelle vegan recepten, maar ook uitgebreidere recepten waar je wat langer voor in de keuken moet staan.

In deel 2 vind je healing cleanses en interviews met deskundigen over hun visie op het aanpakken van de genoemde problemen en bijbehorende cleanses. De rode draad in hun verhaal is dat ze eten zien als een manier om onze gezondheid te verbeteren. Hierbij gaat het om gewichtsproblemen, het kwijtraken van zware metalen, rust geven aan de bijnieren, candida resetten, de gezondheid van hart en bloedvaten en de wijsheid van ayurveda. Voor deze 6 verschillende detoxkuren heeft Gwyneth Paltrow menusuggesties samengesteld om het lichaam te steunen tijdens moeilijkheden. Alle recepten vind je uiteraard in deel 1. Daarbij vind je er een voedsel-shortlist met producten die je liever wel of niet kunt eten bij het aanpakken van het specifieke probleem. Zo kun je zelf je ideale menu samenstellen.

Het boek oogt fris door het gebruik van lichte kleuren. De recepten zijn voor een groot deel voorzien van mooi foto’s van het gerecht, afgewisseld met foto’s van Gwyneth Paltrow zelf. Het is jammer dat niet alle recepten voorzien zijn van het ‘resultaat’ omdat je niet bij alle recepten een goede voorstelling kunt maken van hoe het eruit komt te zien. Toch doet dit zeker geen afbreuk aan het boek. De meeste recepten zijn eenvoudig te bereiden en snel klaar. Wat verder opvalt is dat de meeste recepten ‘normale’ ingrediënten bevatten. Geen ellenlange zoektochten naar dat ene ingrediënt, maar gewoon de boodschappen halen in de supermarkt om de hoek!

De recepten die ik heb uitgeprobeerd voor een gezonde maaltijd zijn: ‘cleane wortelsoep’ en ‘Aquafaba-mayo’.

Cleane wortelsoep

Deze soep bestaat uit slecht 5 ingrediënten (zonder de basis ingrediënten) en is dus erg simpel te bereiden. Het enige dat je nodig hebt zijn wortelen, kippen- of groentebouillon (zelfgemaakt natuurlijk) gember, ui en knoflook. Om de wortels extra smaak mee te geven bak je de helft eerst op een bakplaat (of in een pan) en besprenkel je ze met olijfolie. Vervolgens laat je ze 20 minuten karamelliseren in de oven. Ondertussen breng je de bouillon met de overige ingrediënten en het restant van de rauwe wortels aan de kook. Wanneer ook de wortels uit de oven klaar zijn, pureer je alles in de blender of met een staafmixer tot je een mooie gladde soep krijgt. Tot slot besprenkel je de soep in de kommen met wat zout, peper en olijfolie.

Het resultaat van deze cleane wortelsoep mag er zeker zijn. De soep heeft een wat dikkere structuur, vergelijkbaar met pompoensoep, heeft een heerlijk volle smaak en vult goed. De soep is lekker als voorgerecht, maar kan ook als maaltijd met bijvoorbeeld een stokbrood erbij.

Aquafaba-mayo

Ik had nog nooit van aquafaba gehoord, dus laat staan van aquafaba-mayonaise. Volgens Gwyneth is dit een life changing product voor iedereen die gezond wil eten. Een gezonde mayonaise: dat is het proberen waard!

Aquafaba is niets meer of minder dan het vocht uit een blik (biologische) kikkererwten. Dit vocht meng je met een neutrale olie zoals zonnebloemolie, zeezout en wat citroensap. Zodra je met de staafmixer het mengsel begint te kloppen, krijgt het daadwerkelijk de witte kleur van mayonaise. De aquafaba begint op te stijven waardoor de mayo een romige structuur begint te krijgen. Tot mijn verrassing heeft de aquafaba-mayo daadwerkelijk wat weg van de zurige smaak van mayo en is de smaak best goed te noemen. Dit verrassende recept kan wat mij betreft zeker als gezonde vervanger van mayonaise.

Om af te wisselen heeft Gwyneth er 3 variaties bij bedacht die die mayo net wat meer smaak geven, maar je kunt er ook je eigen draai aangeven. Ik heb de variant aquafaba-saus met citroen & knoflook geprobeerd, door in de hierboven beschreven mayo knoflook, en citroen(sap) toe te  voegen. Dit geeft het geheel net wat meer smaak, maar smaakt niet zozeer beter dan de basis variant.

Eet, reset, heal is een boek waar je enorm veel inspiratie uit haalt als het gaat om clean eten. Door het gebruik van, voornamelijk, bekende en makkelijk te krijgen ingrediënten zijn alle recepten erg toegankelijk en eenvoudig te bereiken. Sta je op het punt een gezonde draai aan je leven te geven, dan is Eet, reset, heal een goede start!

Recensie: Eet, Reset, Heal - Gwyneth Paltrow

Eet, reset heal

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Heerlijk eten om te herstellen, resetten en terug in balans te komen. Eet Reset Heal is Gwyneth Paltrows meest ambitieuze kookboek tot nu toe, met meer dan 100 lichte, gezonde recepten en handige, flexibele weekmenu's voor drukke werkdagen of lunches on the go. Maar ook tips en recepten voor intensievere, door artsen goedgekeurde cleanses. Gwyneth kent de kracht van simpel, goed eten. Haar recepten zijn heerlijk én gezond – de twee pilaren die haar eerdere titels tot bestsellers maakten.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen