• onze waardering

Recensie: Koken voor mijn familie RECENSIE

Recensie: Koken voor mijn familie – Valli Little

Schrijfster Valli Little, mede-oprichtster en jarenlang hoofdredactrice van het kooktijdschrift Delicious, overleed in juli 2017. Vlak na het uitkomen van het kookboek My kind of food. Twee jaar later verscheen de Nederlandse versie van dit boek onder de titel Koken voor mijn familie.
In dit boek, op bijna A4-formaat, staan verdeeld over 240 pagina’s, 100 recepten die thuis zó te maken zijn op doordeweekse dagen óf op rustige zondagen.

Uit de inhoudsopgave blijkt al dat Valli Little niet vast zit aan één specifieke keuken. Zo is er een hoofdstuk ‘Uit verre streken’ en een hoofdstuk ‘Mediterrane dromen’, maar ook een hoofdstuk ‘Buiten eten’ en ‘Eenvoudig maar bijzonder’. Desserts vind je terug door het hele boek maar ook achter in het boek bij de hoofdstukken ‘Een geboren bakker’ en ‘Als u alleen nog maar naar chocolade snakt’.

Koken voor mijn familie begint met een woord vooraf, waarin Valli Little vertelt over haar familie, vrienden en kookboekenverzameling. Daarna volgt een paragraaf over het doen van de inkopen. Dat onderdeel bevat voor mij iets te veel open deuren: Gebruik producten van het seizoen, koop bij lokale boeren, onderhoud zelf een moestuin en koop biologisch. Dat we geen voedsel moeten verspillen hoort daar ook bij: Trek bouillon van restanten en composteer wat je echt niet meer kan eten.

Maar op nagenoeg alle volgende pagina’s van Koken voor mijn familie staan heerlijke recepten zoals we die eigenlijk ook wel kennen van Delicious. Toegankelijk, lekker en voorzien van schitterende foto’s. Leuk vind ik dat bij de meeste recepten een klein stukje tekst staat over de herkomst, de manier van eten of de reden waarom Valli Little het graag maakt. Zo krijgt een recept toch een beetje een verhaal.

Natuurlijk zocht ik zelf ook wat recepten uit om te maken. Omdat ik dol ben op curry’s begon ik met ‘De groenste groene curry’. Die zag er op de foto fantastisch en gezond uit en hij bleek idem dito te smaken.

Voor het dessert dook ik met mijn dochter de keuken in. Zij is meer van het bakken. Daarom kozen we voor de chocolade-roomtaart. Het resultaat smaakte alleszins prima en hij zag er bovendien mooi uit. Toch misten we de taartbodem die had moeten ontstaan volgens het recept. 

Koken voor mijn familie is een echt kookboek. Een boek om iets bijzonders op tafel te zetten terwijl je geen topkok of fanatieke hobbykok bent óf om inspiratie op te doen wanneer je even geen idee hebt wat te maken. Ook de thuiskok vindt voldoende uitdagende recepten in dit mooie boek.

Recensie: Koken voor mijn familie – Valli Little

Koken voor mijn familie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Valli Little was een van de grote culinaire sterren in Australië. Ze was auteur van 10 succesvolle kookboeken en was vele jaren lang hoofdredacteur van het populaire en invloedrijke delicious. magazine. Valli's recepten hebben een hele generatie thuiskoks geïnspireerd om avontuurlijker te zijn in de keuken.

  Valli's recepten zijn voor haar enorme groep fans synoniem aan een onweerstaanbare twist op unieke ingrediënten, trends en ingenieuze moderne interpretaties van traditionele favoriete gerechten.

  In Koken voor mijn familie, haar meest persoonlijke kookboek ooit, deelde Valli 100 recepten die zij steeds opnieuw maakte om te delen met degenen van wie ze houdt - recepten die volmaakt zijn voor eenvoudige doordeweekse maaltijden en rustige zondagse maaltijden; sensationele langzaam bereide schotels waarvan u beslist een tweede portie zult nemen; gerechten barstensvol kleur en smaak waarvoor optimaal gebruik wordt gemaakt van heerlijke seizoenproducten, alsook Valli's buitengewoon lekkere keuze bijzondere taarten en haar favoriete desserts met chocolade in de hoofdrol.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen