• onze waardering

Recensie: Dichterbij dan je denkt RECENSIE

Recensie: Dichterbij dan je denkt – Mariana Leky

De tragikomische roman van de Duitse schrijfster Mariana Leky vertelt het verhaal van een jonge weduwe die zich na de dood van haar man geen raad weet. Het geheel is doorspekt met magische en sciencefictionachtige elementen.

Katja is de vrouw van een tandarts, naar eigen zeggen één van de weinige die patiënten echt op hun gemak kan stellen. Ze heeft alles wat ze maar wil: haar eigen huis, een lieve man, en een leuke job als vertaalster. Toch is Katja wat ongemakkelijk in haar situatie: ze heeft moeite met de realiteit en denkt te veel na.

Dichterbij dan je denkt is geschreven vanuit de ik-persoon, waardoor je makkelijk met de emoties van de hoofdpersoon kunt meevoelen. Vermoedelijk zijn veel van de spitsvondigheden door het vertalen wel verloren gegaan, want ik kon me niet van het gevoel ontdoen dat dat het Nederlands wat kleur miste. En dat is eigenlijk het net het omgekeerde van het verhaal zelf: het is een oceaan van kleuren. Mede door de vele komische elementen en absurde verhalen, komt het wat geforceerd over. Het is net wat té – net zoals de gigantische flamingo in het verhaal. Het bevat zo veel: een tragische dood, een misgelopen huwelijk, een zwangerschap… dat de lezer het nauwelijks nog kan bijhouden. De kleuren spatten ervan af, en na een tijdje word je erdoor verblindt. Ik was geen fan van de magie in het boek- op den duur was het niet erg duidelijk meer of iets nu echt of niet was . Misschien is dat net wel de bedoeling van Leky – in dat geval is het geslaagd.

De personages zijn stuk voor stuk karikaturen: Katja als de uitgebluste huisvrouw, Jacob als perfecte-niet-perfecte man, Blank als de oude wijze en de brandweerman als de stoere bink met een klein hartje. Het lijkt wel een karikatuur op de roman, alsof de schrijfster wil zeggen: kijk maar, romanschrijvers kunnen niet origineel zijn. Romans zijn allemaal clichés, en met die clichés wil ik een vernieuwend boek schrijven. Ze heeft een geweldige dosis zelfspot waardoor je gaandeweg af en toe moet grinniken. Dichterbij dan je denkt neemt alle herkenbare dingen des levens- en drijft er volgens op een hilarische wijze de spot mee.

Het lijkt allemaal heel grappig, maar diep binnenin zit ook nog eens een grote portie weemoed en tristesse in het verhaal. Na het lezen ervan kon ik me er niet van ontdoen dat ook de humor een karikatuur was , om de donkere wereld weer te geven. Het leven van Katja maakt dat je zelf nog eens wat dieper begint na te denken over wat écht belangrijk is- en dat kan van alles zijn. Een flesje tranen bijvoorbeeld.

De combinatie van magie en humor in een realistische wereld is apart: mocht het uiteindelijk toch je ding niet zijn, niet getreurd, veel tijd zal je er niet aan verspild hebben: ik deed er minder dan twee uur over om Dichterbij dan je denkt te lezen.

Dichterbij dan je denkt wist te charmeren, met al zijn sprankelende kluchten, maar ik heb het gevoel dat de schrijfster veel beter kon. De dunne lijn tussen ‘ te veel ‘ en ‘te weinig’ weet ze nog niet altijd goed te benaderen. Volgende keer beter, en in tussentijd kunnen we al genieten van deze ruwe edelsteen!

Recensie: Dichterbij dan je denkt – Mariana Leky

Dichterbij dan je denkt

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wanneer Katja haar man verliest, stort haar wereld in. Dan komt ze een oudere heer tegen in haar trappenhuis. Dr. Blank blijft logeren en weet haar met astronautenvoeding en wijze adviezen weer op de been te krijgen. Wanneer ook een brandweerman zich na een foutieve brandmelding met groot gemak in Katja's leven nestelt, begint het avontuur pas goed. Het drietal onderneemt een roadtrip naar de Nederlandse kust, waar Katja haar levenslust hervindt.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen