• onze waardering

Recensie: De kamer waar alle verhalen beginnen RECENSIE

Recensie: De kamer waar alle verhalen beginnen – Wouter Godijn

Wanneer je het boek dichtslaat, besef je pas op hoeveel verschillende manieren je de titel van het nieuwste boek van Wouter Godijn kunt opvatten. Een mogelijk nieuw verhaal? Een boek? Of juist een leven. Wat we in ieder geval zeker weten, is dat De kamer waar alle verhalen beginnen op zijn zachtst gezegd een bijzonder boek is. Het kost in het eerste hoofdstuk even moeite om in het verhaal te komen, maar dan heb je ook wat.

De kamer waar alle verhalen beginnen van Wouter Godijn laat ons kennismaken met een redacteur van thrillers, fantasy en sciencefiction tijdens een wel heel bijzondere nacht. Zijn werkend leven beïnvloedt zijn dromen dermate dat de lezer een soort dromenmix van verschillende stijlen voorgeschoteld krijgt, waarin de trauma's uit het verleden van deze redacteur doorheen gevlochten zijn. En de grote vraag, die constant door je hoofd speelt is of dit wellicht de laatste nacht van dit personage is...

Met De kamer waar alle verhalen beginnen stapt de lezer binnen in het leven van een redacteur, die zich voornamelijk op het thriller, horror en fantasy genre richt. Hij staat op het punt naar bed te gaan op, wat de achterflap van het boek suggereert, weleens zijn laatste nacht als ademend mens zou kunnen zijn. Juist dit begin van het verhaal is even doorbijten, doordat er gebruik gemaakt wordt van warrig taalgebruik, lange zinnen en er wordt over de hoofdpersoon gesproken in de hij-vorm. Dit vergt even geduld van de lezer om goed in het verhaal te komen. Daaropvolgend worden er drie dromen beschreven, wat gelijk maakt dat het boek veel gemakkelijker leesbaar wordt. Wat knap door auteur Wouter Godijn wordt gedaan, is de dromen veel referentiepunten meegeven naar het leven van de hoofdpersoon en zijn beroep. De eerste droom leest bijvoorbeeld als een fantasyverhaal à la Lord of the Rings. De vertelwijze in de ik-persoon draagt bij aan de toegankelijkheid van wat er verteld wordt. En bij het lezen over de dromen wordt al snel duidelijk dat er heftige gebeurtenissen uit het verleden van de redacteur worden verwerkt...

De dromen in De kamer waar alle verhalen beginnen worden afgewisseld met fragmenten van de auteur die in bed ligt. Er wordt hierin wel gesuggereerd dat er iets niet helemaal klopt, maar er wordt vooral veel ruimte voor de lezer gegeven om hier naar te raden, omdat wat er mis is nooit helemaal op de voorgrond komt. Wouter Godijn heeft hierin een zeer beschrijvende en verbeeldende schrijfstijl en schuwt hierin niet om elementen uit verschillende genres te gebruiken. Denk hierbij aan bijzondere wezens, ontvoeringen etcetera. En deze elementen passen juist zo goed in het boek door het beroep van de hoofdpersoon en beschrijving van dromen, waar in feite alles kan. En juist dit aspect maakt dat het boek ook toegankelijk is voor lezers die zich minder op hun gemak voelen binnen de Nederlandse literatuur. Het einde van het boek legt alle puzzelstukjes op zijn plaats en geeft de titel van het boek nog extra betekenis mee.

Bovenstaande maakt van De kamer waar alle verhalen beginnen een bijzonder werkje dat een breed lezerspubliek zal aantrekken door het breed gebruik van genres en de verbeeldende schrijfstijl. Maar eigenlijk ook vooral omdat Wouter Godijn een unieke stem is in de Nederlandse literatuur.

Recensie: De kamer waar alle verhalen beginnen – Wouter Godijn

De kamer waar alle verhalen beginnen

  • Auteur:

    Wouter Godijn
  • Verschenen:

    15 april 2019
  • Uitgave:

    ISBN 9789025454098
    Uitgever Atlas
    304 pagina's
  • Uitgever:

    Atlas
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een redacteur van thrillers, fantasy en sciencefiction is zo door zijn werk in beslag genomen dat hij ervan droomt. Opvallend is dat hij droomt in de stijl van die genres, en de inhoud van de dromen is te herleiden tot de trauma's die hij opliep in zijn eigen jeugd. De kamer waar alle verhalen beginnen vertelt het ontroerende verhaal van wat waarschijnlijk de laatste nacht is uit het leven van een man die zich heeft geprobeerd te verzoenen met iets wat dat leven heeft verruïneerd.
    Alleen een schrijver als Wouter Godijn is in staat om met deze gegevens als uitgangspunt een pageturner te maken die niet alleen spannend is, maar ook humoristisch, de verbeelding overstijgend, om niet te zeggen: verbijsterend.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen