• onze waardering

Recensie: Het meisje op de rots RECENSIE

Recensie: Het meisje op de rots – Lucinda Riley

Gehaast vlucht Grania weg uit New York, om haar vriend en de miskraam die ze had achter zich te laten. Ze vlucht terug naar het Ierse afgelegen dorp waar ze vandaan komt om daar tot rust te komen en weg te rennen voor het heden. Terwijl Grania zich settelt bij haar moeder thuis, ziet ze een jong meisje op een rots: Aurora.

Als ze Aurora leert kennen, gaat stap voor stap het leven van Grania steeds meer veranderen. Het kleine meisje heeft een dominante en lastige persoonlijkheid vanwege het overlijden van haar moeder. Vader heeft weinig tijd voor de kleine meid en zo staat ze veel onder toezicht van verzorgsters. Aurora en Grania krijgen een steeds hechtere band en ook door oude geheimen van hun families, blijkt dat ze steeds meer raakvlakken hebben.

Lucinda Riley is dan wel de schrijfster van de razende populaire serie De zeven zussen, ook het schrijven van op zichzelf staande boeken vormen voor haar geen enkel probleem.

Het personage Grania die weg vlucht uit New York, is ontzettend herkenbaar voor iedereen. Want wie wil er niet af en toe wegvluchten van zijn of haar problemen? Vreemd is dat er totaal geen contact is tussen Grania en haar vriend Matt en Matt lijkt af en toe te worden vergeten. Zo denk je als lezer, terwijl er in wordt gegaan op andere gevoelens voor andere mannen, wel eens ‘ze heeft toch nog iets met hem?’ Dit deel van het verhaal had veel sterker uitgewerkt kunnen worden. Hier laat Lucinda Riley dan ook een steek vallen.

Hoewel Het meisje op de rots weer een meesterwerk is van Lucinda Riley, moet je in het begin toch wat in het verhaal komen. Daar moet je als lezer wel even doorheen ploeteren: het duurt ongeveer 100 pagina’s voordat je hier doorheen bent en gelukkig zijn er dan nog meer dan 400 pagina’s om helemaal ingepakt te worden door het verhaal van Het meisje op de rots. En ja, dat gebeurt zeker!

De stijve en totaal niet kindse persoonlijkheid van Aurora, maakt dat het 8-jarige meisje overkomt als een volwassene. Je beseft als lezer pas later dat ze zo gevormd is door wat ze heeft meegemaakt, maar in het begin denk je dat Aurora een volwassen vrouw is. Haar leeftijd wordt niet direct in Het meisje op de rots genoemd, maar je ontdekt later pas dat ze 8 jaar is. Het lijkt niet te kloppen wie zij is en hoe een jong meisje zich zo gedraagt. Ook de vriendschap die Grania en Aurora sluiten, schept de verwachting dat zij een paar jaar schelen, terwijl dit niet zo is.

Die wanhoop van Grania, dat voel je. Dat ze haar vriend nog steeds geen kinderen kan schenken en hoe ze nu verder moet na haar miskraam. Telkens als je deze stukken leest, staan de tranen in je ogen. Ook het verlies van Aurora’s moeder Lily en de problemen die zij had, raken je diep in je hart. Lucinda Riley kan prachtig vertellen en stopt veel energie in de details van haar hoofdpersonen.

Al met al is Het meisje op de rots nog steeds een prima boek om te lezen. Het is niet het allerbeste boek van Lucinda Riley. Zo zijn er een aantal punten die anders hadden gekund en het is zonde dat sommige verhaallijnen wat minder sterk zijn uitgewerkt. De hoofdverhaallijn zit wel weer fantastisch in elkaar en de mysterie, liefde en karakters zijn weer precies zoals je van Lucinda Riley gewend bent.

Recensie: Het meisje op de rots – Lucinda Riley

Het meisje op de rots

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Met een gebroken hart verlaat Grania Ryan New York om terug te keren naar haar ouderlijk huis aan de Ierse kust. Daar ontmoet ze op een stormachtige avond Aurora, een jong meisje dat Grania's leven voorgoed zal veranderen.
    Terwijl Grania en Aurora een steeds hechtere band krijgen, wordt duidelijk dat het verleden hun families onlosmakelijk met elkaar heeft verbonden. Via een stapel oude brieven leert Grania over de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog, over die ene wanhoopsdaad een eeuw geleden en over het verdriet dat de twee families al generaties lang achtervolgt.
    Het meisje op de rots vertelt het verhaal van twee bijzondere vrouwen en hun zoektocht naar hun verleden, van het historische Engeland naar hedendaags New York en van de indrukwekkende Ierse kust naar een legendarisch herenhuis in Londen. Zal liefde en hoop in de toekomst het verdriet uit het verleden overwinnen?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: dit is de top 3

Zoek in artikelen