• onze waardering

Recensie: 14 juli RECENSIE

Recensie: 14 juli – Éric Vuillard

Nadat Éric Vuillard eerder een boek schreef over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog richt hij zich in zijn nieuwste boek, 14 juli, op de Franse Revolutie in 1789. Na een schets van de situatie in Frankrijk aan het begin van de revolutie in april 1789, speelt het grootste deel van het boek zich vervolgens af op 14 juli, de dag die wordt beschouwd als de start van de revolutie met de bestorming van de Bastille.

Het doel van Éric Vuillard was om met 14 juli de revolutie in beeld te brengen vanuit het oogpunt van de naamloze menigte. Een interessant perspectief, maar het komt helaas niet goed uit de verf. Het begin van het boek is informatief en geeft ook een helder beeld van de omstandigheden in Frankrijk en de aanleidingen van de revolutie, zoals de hongersnood, het verschil tussen arm en rijk en de economische situatie van het land. Wanneer het echter gaat over de gebeurtenissen op 14 juli wordt het boek steeds meer een opsomming van namen, beroepen en korte beschrijvingen van personen in plaats van een beschrijving van de gebeurtenissen zelf. Het was waarschijnlijk aantrekkelijker geweest als de auteur zich op enkele personages had gefocust en deze meer had uitgewerkt.

De veelheid aan personages, of eigenlijk het gebrek aan uitdieping van enkele, maakt ook dat je je als lezer niet goed kunt inleven in de situatie. Dit terwijl de schrijfstijl van Éric Vuillard op zich heel beschrijvend is, en je je wat dat betreft als lezer voor je gevoel wel middenin de gebeurtenissen bevindt. Je kunt bijvoorbeeld de verwondingen die iemand heeft opgelopen wel voor je zien door de gedetailleerde beschrijving ervan. Toch las de schrijfstijl over het geheel genomen, wellicht vooral ook door de vele opsommingen, niet prettig.

Wanneer je 14 juli leest met de verwachting meer te leren over de Franse revolutie, dan blijkt het niet het geschikte boek. Het boek is wellicht zelfs interessanter wanneer je juist wel het een en ander van de revolutie weet, en dan vanuit het andere gezichtspunt de gebeurtenissen leest.

Kortom, 14 juli leek een boek met een interessant onderwerp en de potentie om meer te leren over de Franse revolutie, maar slaagt hier helaas niet in. Wellicht voor een beperkte groep lezers interessant, maar het lijkt voor de meerderheid geen aanrader.

Recensie: 14 juli – Éric Vuillard

14 juli

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op 28 april 1789 ontbrandde het vuur van de Franse Revolutie. Frankrijk was failliet en de inwoners kwamen om van de honger. In een fabriek waar gedreigd werd het loon van de werknemers te verlagen kwamen de arbeiders in opstand. Vervolgens hield een burgerwake in de lange angstige nacht van 13 juli de straten van Parijs bezet, en zodra de ochtend van 14 juli aanbrak was de revolutie echt begonnen.

    Vuillard dompelt ons onder in het tumult van die beroemde dag en wekt de grote opstand die in het collectieve geheugen staat gegrift tot leven. Vanuit het oogpunt van de naamloze menigte creëert hij een mozaïek van levens en lotgevallen die tezamen een realistisch, spannend beeld geven van deze belangrijke gebeurtenis.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen