• onze waardering

Recensie: Het grote Kluitman paardenverhalenboek RECENSIE

Recensie: Het grote Kluitman paardenverhalenboek - Nicolle Christiaanse, Annemarie Bon en Christine Linneweever

Het grote Kluitman paardenverhalenboek is een bundel van Nederlands bekendste paardenauteurs. Nicolle Christiaanse, Annemarie Bon, Christine Linneweever en nog meer paardenschrijfsters hebben de pennen opgepakt en een bijdrage geleverd. Een van de verhalen gaat over een eenhoorn die ’s nachts de nieuwe bewoners van de boerderij in het dorp om hulp roept. Een ander verhaal gaat over een slungelige manegepony die gepest wordt. Een derde verhaal gaat over de ponysitters, die geld bijeen sprokkelen via oppasklusjes, zodat ze van de verdiensten een eigen pony kunnen kopen. Kortom: een bundel bomvol paarden- en ponyverhalen.

Het grote Kluitman paardenverhalenboek is een verhalenbundel met een goede afwisseling in de inhoud van de verhalen. Hoewel de verhalen stuk voor stuk over paarden gaan, maken de plot, de personages en de ruimtebeschrijvingen zeer duidelijk het onderscheid. En uiteraard zijn alle paarden (qua karakter, bijvoorbeeld) anders, wat ook positief is voor de diversiteit. Ook het perspectief van ieder verhaal is uniek. Het ene verhaal heeft een gewoon persoon als belangrijkste verteller, vanuit danwel de eerste persoon danwel de derde persoon. Maar, enkele auteurs hebben een paard op de plek van de hoofdpersoon gezet. Fantastisch voor de afwisseling!

Daarnaast hebben de verhalen in Het grote Kluitman paardenverhalenboek allemaal de beste lengte. De lengtes passen bij ieder afzonderlijke verhaal, aangezien geen enkel verhaal te plots eindigt of juist veel te lang of langdradig is. Maar, ook komt de lengte overeen met de lengte van alle andere verhalen in het boek. De verhalen hebben allemaal ongeveer evenveel bladzijdes, waardoor er geen enkel verhaal is dat qua lengte helemaal uit de toon valt.

Verder kan gezegd worden dat Kluitman goed over het leesniveau heeft nagedacht. Iedere auteur heeft dezelfde doelgroep voor ogen gehouden, namelijk paardenmeisjes en -jongens vanaf ongeveer 8 jaar. Het is wel jammer dat er geen enkel verhaal vanuit het perspectief van een jongen is geschreven, hoewel er wel verhalen zijn waar een jongen een belangrijke (bij)rol speelt. Uiteraard kan Het grote Kluitman paardenverhalenboek ook prima als voorleesboek gebruikt worden. De verhalen zijn meeslepend, spannend en worden telkens ondersteund met bijpassende illustraties.

Om nog even op de illustraties terug te komen; ook hier is over nagedacht. De illustraties zijn gemaakt door illustratoren die bekend zijn met paardenboeken de tekenstijlen zijn te herkennen van boekenseries als ‘Pony Friends’ of ‘De Bleshof’. De illustratoren zijn verschillend per verhaal, wat het onderscheid van de afzonderlijke verhalen vergroot. Toch blijft, in geval de auteur meer dan één verhaal voor Het grote Kluitman paardenverhalenboek heeft geschreven, de illustrator aan de auteur gekoppeld. Dit zorgt voor een prettig en herkenbaar geheel.

Samenvattend: Het grote Kluitman paardenverhalenboek verdient alleen maar complimenten. Er is goed nagedacht over de vormgeving, over de volgorde en lengte van de verhalen en over de illustraties. Er is een goede afwisseling in de plotten en iedere auteur heeft de doelgroep goed voor ogen gehouden. Kortom: Het grote Kluitman paardenverhalenboek is een fantastische bundel om bij weg te galopperen. 

Recensie: Het grote Kluitman paardenverhalenboek - Nicolle Christiaanse, Annemarie Bon en Christine Linneweever

Het grote Kluitman paardenverhalenboek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het grote Kluitman paardenverhalenboek. De verhalen zijn op zichzelf te lezen, maar sluiten soms ook aan bij de bestaande paardenseries. De verhalen zijn heel divers: aangrijpend, lief, verrassend, avontuurlijk, spannend, historisch… maar één ding hebben ze met elkaar gemeen: de unieke band tussen mens en paard!
  Succesauteurs Nicolle Christiaanse, Christine Linneweever, Gertrud Jetten, Suzanne Buis en Annemarie Dragt bundelden hun krachten voor dit unieke verhalenboek, een must-read voor iedereen die graag over paarden leest! Bij elk verhaal is er een passende illustratie, gemaakt door diverse illustratoren.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen