• onze waardering

Recensie: Angst en paniekaanvallen overwinnen RECENSIE

Recensie: Angst en paniekaanvallen overwinnen - Klaus Bernhardt

Klaus Bernhardt heeft jarenlang gewerkt als medisch en wetenschapsjournalist. Zijn hulp werd ingeroepen door twee vrienden van hem die te kampen hadden met paniekaanvallen. Geïntrigeerd door dit onderwerp besloot hij zichzelf te laten omscholen tot psychotherapeut. Hij deed grondig research en ontwikkelde een behandelingsmethode die zeer succesvol bleek te zijn.

Die methode omschrijft hij in het boek Angst en Paniekaanvallen overwinnen en is gebaseerd op het herprogrammeren van je hersenen om zo zonder angst te kunnen leven. Het klinkt heel futuristisch: herprogrammeren, maar is in feite gebaseerd op het veranderen van je mindset. Bernhardt legt uit in zijn boek dat negatieve gedachtes groeien. Alles wat je aandacht geeft, groeit immers. Dat kan ook met positieve gedachten. Juist door de situatie te keren kun je de angst verdringen. 

Klaus Bernhardt besteedt veel aandacht aan de oorzaken van angst en paniekaanvallen, dat lijkt vooral in het begin heel langdradig omdat je graag meer over de methode wilt weten. Echter, door dieper in te gaan op de reden achter je paniekaanval zijn ze makkelijker te begrijpen en te relativeren. Hier en daar wijdt Bernhardt wel een beetje te veel uit en sommige stukken hadden wat korter gekund. De conclusies aan het einde van het hoofdstuk daarentegen zijn hele goede samenvattingen van het hoofdstuk en houden het geheel overzichtelijk. 

De methode zelf klinkt bijna te simpel om effectief te kunnen zijn. Bernhardt heeft echter een heel goed punt te pakken: De sleutel tot gezondheid ligt bij een eigen verantwoordelijkheid en gevoel van eigenwaarde. Om vanuit dat idee te werken, sla je in feite de spijker op zijn kop. De technieken die Bernhardt omschrijft zijn makkelijk toe te passen en leuk om te doen. 

In Angst en Paniekaanvallen overwinnen legt hij ook uit waarom traditionele technieken niet (altijd) werken en waarom. Als ervaringsdeskundige was dat voor mij heel herkenbaar. Ook de gevolgen van dergelijke technieken, kwamen bekend voor. Het is gek dat Bernhardts methode niet vaker in de reguliere psychotherapie wordt toegepast. Want hoe zweverig het misschien klinkt om te vertrouwen op jezelf, is dat wel vaak de clou bij een angst- of paniekaanval en hetgeen je kracht geeft om het te overwinnen. 

Zelf ben ik begonnen in Angst en Paniekaanvallen overwinnen met een hele cynische bril op mijn neus, mede doordat er bij een sessie in de traditionele therapie tegen me werd gezegd dat ik dit nu eenmaal had en het nooit meer over zou gaan. De eerste hoofdstukken van het boek heb ik daarom ook zuchtend gelezen. Totdat de methode en de technieken werden beschreven. Simpel maar doeltreffend. Ook de uitleg bleek achteraf heel verhelderend. Het schijnt na een aantal weken resultaat te hebben, maar gek genoeg merkte ik vanmiddag al dat de angst minder was. Verdwenen is het nog niet. Lichter wel. En dat geeft hoop en houvast. 

Recensie: Angst en paniekaanvallen overwinnen - Klaus Bernhardt

Angst en paniekaanvallen overwinnen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een nieuwe weg naar een leven zonder angst.
  Alleen al in België en Nederland lijden honderdduizenden mensen aan een gediagnosticeerde angststoornis. Een significant deel van deze mensen wordt geplaagd door regelmatig terugkerende paniekaanvallen. Wie elke dag met angst en paniek geconfronteerd wordt, wil natuurlijk niets liever dan zo snel mogelijk weer een normaal leven leiden, zonder angst voor de angst.
  In dit boek stelt angstdeskundige Klaus Bernhardt een nieuwe vorm van angsttherapie voor. Bij deze methode, die haar oorsprong vindt in inzichten uit het moderne hersenonderzoek, wordt er gericht gebruikgemaakt van de verwerkingsprocessen in de hersenen. Daarbij maakt de therapie zich los van de verouderde, vaak ondoeltreffende behandelingen die angstpatiënten doorgaans ondergaan, zoals confrontatietherapie of progressieve spierontspanning, en stapt men af van het gebruik van antidepressiva en kalmeringsmiddelen. Met deze nieuwe methode lukt het de meeste angst- en paniekpatiënten om met behulp van eenvoudige, gemakkelijk te begrijpen oefeningen en technieken al na enkele sessies weer een gelukkig en zorgeloos leven te leiden.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie top 6: maart 2024

 • The Finish Line - Kate Stewart

 • Fictie top 6: maart 2024

 • Young adult top 6: maart 2024

 • Tunnel van botten - V.E. Schwab

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen