• onze waardering

Recensie: Eerste liefde RECENSIE

Recensie: Eerste liefde - David Nicholls

Eerste liefde gaat over de tiener Charlie Lewis. Hij studeert af en gaat een sombere zomervakantie tegemoet. Hij kijkt er niet naar uit: zijn zomer ziet er vooral leeg uit zonder vrienden, zonder reisjes… alleen thuis met zijn werkloze vader. Maar dan ontmoet hij Fran Fisher. Voor haar stapt hij mee in het toneelgezelschap Vijf Vadem Diep, die aan het repeteren zijn voor een stuk van Shakespeare. Zijn zomer ziet er plots helemaal anders uit dan verwacht…

Hoewel de korte inhoud van Eerste liefde erg veelbelovend klinkt, start het boek heel erg traag. Het duurt lang voordat Charlie Lewis helemaal is uitverteld over zijn jeugd en zijn achtergrond, waardoor het échte verhaal pas na een tijdje begint. Het voelde een beetje aan als volhouden… maar eens je over de helft bent verdwijnt dat gevoel volledig. Vanaf de helft van het boek gaat het verhaal veel vlotter vooruit, zijn er meer ontwikkelingen en heb je het gevoel dat je mee in het verhaal zit. De eerdere twijfels werden met andere woorden volledig weggevaagd op dat vlak!

De schrijfstijl van David Nicholls is heel erg mooi. Hij schrijft op een erg beschrijvende manier, maar wel met veel humor. Je krijgt zo een goede impressie van de omgeving en de gebeurtenissen in het leven van Charlie, maar daardoor verliest Eerste liefde ook een beetje zijn vlotheid (wat zeker niet hielp in het begin). De uitgebreidere beschrijvingen durven het boek soms te vertragen… Hoewel het er in mijn geval voor zorgde dat ik het als een film voor me zag afspelen.

David Nicholls koos eveneens voor een erg speciaal vertelperspectief. Soms krijg je een kleine blik in de toekomst van Charlie, waardoor je al weet waar zijn leven naartoe zal gaan na die zomer. Het zorgde langs de ene kant voor interessante tijdssprongen die je nieuwsgierig kunnen maken, maar langs de andere kant voelde het alsof er soms al iets te veel onthuld werd.

Tot slot was het heel erg leuk dat er zoveel Shakespeare aan bod kwam in het boek! Het toneelgezelschap speelt het stuk Romeo en Julia en er wordt regelmatig verwezen naar teksten uit dat toneelstuk. Er wordt niet enkel naar verwezen, maar er worden ook mopjes over gemaakt, het wordt verwerkt in dialogen… Dat was zeker de moeite waard!

Eerste liefde van David Nicholls is een boek waarin een origineel verhaal verteld wordt over toffe personages, en dat in een beschrijvende schrijfstijl. Het boek begint erg traag, maar komt steeds meer op gang, waardoor je uiteindelijk niet kan stoppen met lezen!

Recensie: Eerste liefde - David Nicholls

Eerste liefde

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Charlie Lewis is het soort jongen dat je je niet kunt herinneren als je hem op de schoolfoto ziet staan. In de klas is hij geen uitblinker en thuis gaat al zijn aandacht naar de zorg voor zijn werkloze vader. Terwijl zijn klasgenoten reikhalzend uitkijken naar de aankomende zomer, ziet Charlie niets dan donkere wolken aan de horizon.

    Dan komt de intrigerende Fran Fisher in zijn leven en krijgt Charlie voor het eerst in tijden weer hoop. Om haar beter te leren kennen, wordt hij lid van de serieuze toneelgroep, waar zij Shakespeare-rollen speelt. Deze zomer pakt heel anders uit dan hij zich had voorgesteld.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen