• onze waardering

Recensie: Grootouders RECENSIE

Recensie: Grootouders - Marga Schiet

Grootouders gaat over grootouders van toen en nu. Marga Schiet schetst in dit boek een beeld van hoe de samenleving en families over tijd zijn veranderd. Hoe ervaarden grootouders hun eigen grootouders en hoe beïnvloed dat de manier waarop zij nu zelf grootouder zijn? En hoe geven ze kleur aan hun rol als grootouder?

Grootouders is een nostalgisch boek over een interessant onderwerp. Schrijfster Marga Schiet begint met een persoonlijke noot door over haar eigen oma te vertellen. Daarna worden de (over)grootouders die in dit boek aan het woord komen allemaal even kort voorgesteld. Er is gekozen voor een indeling waarin een algemeen stukje over een onderwerp gevolgd wordt door de eigen ervaringen van de (over)grootouders op dat gebied. Ze vertellen over hoe zij hun eigen grootouders zagen en hoe hun relatie met hen was, ze vertellen over de taak als medeopvoeders en oppassers, over de veranderde mens- en wereldbeelden, de economische invloeden, en over stiefgrootouders, vervangrootouders en buitenlandse grootouders. Er wordt afgesloten met een hoofdstuk over herinneringen en over afscheid nemen.

Het is interessant om te lezen hoe alle (over)grootouders het grootouderschap anders ervaren en er dus ook verschillend mee omgaan. Hun eigen ervaringen zijn hierop van invloed en het is bijzonder om te lezen hoe zij zelf hun grootouders zagen en welke rol die speelden in hun leven. Hun herinneringen vormen absoluut het sterkste deel van het boek!

De groep die aan het woord is, is voldoende divers. Dat zorgt voor verschillende invalshoeken en ervaringen. Maar soms is het wel lastig om bij te houden wat de (over)grootouders over de andere onderwerpen hebben verteld, en dus ook om een compleet beeld te van hen krijgen. Gelukkig staan de naam en het aantal ((achter)klein)kinderen van elke (over)grootouder bovenaan hun stukje, waardoor je gemakkelijk even terug kan bladeren om te zien wat ze eerder vertelden. En er wordt soms ook even kort iets herhaald.

De onderwerpen zijn interessant, maar er had nog iets meer uitgehaald kunnen worden. Hoe vullen de (over)grootouders bijvoorbeeld hun dag in? Verschilt dat veel van hoe hun eigen grootouders dat deden? Op de achterflaptekst wordt wel genoemd dat de grootouders van nu zoveel actiever zijn en van alles ondernemen (70 is het nieuwe 50), maar hoewel het hier en daar in de tekst terugkomt, wordt er niet echt ingegaan op die verschillen. Het verschil tussen het grootouderschap van toen en nu wordt duidelijk, maar welke verschillen zijn er over tijd in grootouders zelf ontstaan? Daarnaast geeft Marga Schiet soms haar eigen (pedagogische) mening, terwijl het boek juist de verschillende manieren om grootouder te zijn lijkt te willen laten zien.

Grootouders van Marga schiet is dus een interessant, nostalgisch en mooi boek. Het is bijzonder om alle ervaringen van de (over)grootouders te lezen, omdat het een deel van hen is dat toch vaak nog redelijk onbekend is. Ook is het bizar om te lezen hoezeer alles is veranderd over een toch best wel korte tijd. Het boek laat vooral het verschil tussen het grootouderschap van toen en nu zien (door middel van ervaringen), zoals de ondertitel belooft. Hoewel dat zeker interessant is, had er meer uit de onderwerpen kunnen worden gehaald, door dieper in te gaan op de veranderingen in de senioren zelf.

Recensie: Grootouders - Marga Schiet

Grootouders

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Grootouders van Marga Schiet is een prachtig nostalgisch boek vol herkenbare en ontroerende verhalen over opa's en oma's van toen en nu. 
    Het leven van onze grootouders is drastisch veranderd. Vroeger noemden we ze bejaard, hadden ze een kunstgebit en woonden ze niet altijd meer zelfstandig. Nu is zeventig het nieuwe vijftig. Opa's en oma's zijn actief: ze reizen en fietsen naar hartenlust en… ze passen op de kleinkinderen. Hoe was dat twee generaties voor hen? Hoe ging men toen met de kleinkinderen om? En hoe was het om kleinkind te zijn? Beïnvloedt dat de manier waarop zij zelf grootouder zijn?
    In Grootouders schetsen twintig grootouders een beeld over wat er in een eeuw tijd allemaal veranderd is in de samenleving en in families. Ze vertellen over het contact met de (klein)kinderen, de opvoeding, de verhouding tussen man en vrouw en nog veel meer!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen