• onze waardering

Recensie: Een anonieme vrouw RECENSIE

Recensie: Een anonieme vrouw - Sarah Pekkanen en Greer Hendricks

Jessica kan wel een financieel duwtje in de rug gebruiken en verschaft zich om die reden op een onethische manier toegang tot een psychologische survey. Wat ze niet weet is dat dit experiment door dr. Shields ontwikkeld is om inzicht te krijgen in een paar persoonlijke kwesties. Het onderzoek naar moraliteit en ethiek ontaard in een kat-en-muisspel tussen onderzoeker en proefpersoon, waarbij de grens tussen waarheid en leugen niet altijd te zien is en waarbij geheimen verrassend gevaarlijk blijken te zijn. Zal Jessica ongeschonden uit dit experiment komen of dreigt ze alles te verliezen?

Een anonieme vrouw is een psychologische thriller die de lezer hard aan het werk zet. Dat heeft meerdere oorzaken. Eén daarvan is de trage opbouw van het verhaal. Sarah Pekkanen en Greer Hendricks geven geen druppel informatie weg voor ze er zelf aan toe zijn en daardoor zit je vrij lang op de eerste doorbraak te wachten. Ondertussen leer je Jessica wel goed kennen en kan ze rekenen op je sympathie. Net haar onvolkomenheden maken haar erg menselijk en de beschrijving van haar emoties tijdens bepaalde scènes voelen bijzonder realistisch aan.

Een andere reden die bijdraagt aan het ‘werkgehalte’ zijn de hoofdstukken geschreven uit het oogpunt van dr. Shields. De afstandelijkheid druipt van de woorden af, samen met een snuifje hooghartigheid. De toon is zo anders dan de hoofdstukken waarin Jessica aan het woord is, dat het best een omschakeling vergt tijdens het lezen. Tegelijkertijd zorgt het er wel voor dat het erg duidelijk is waar het verschil ligt tussen beide personages. Het is alsof je enkel door de woorden van dr. Shields te lezen, haar al gaat wantrouwen. Alsof ze een directe aversie oproept. De manier waarop ze haar omgeving analyseert en manipuleert is gewoonweg verontrustend en wordt naarmate het verhaal vordert steeds verontrustender.

Het plot van Een anonieme vrouw zit prachtig in elkaar en het blijft tot op het einde gissen naar de waarheid en vooral, wíe welk deel van de waarheid kent en achterhoudt of verdraait. Wat begint als een spel, dreigt steeds meer en meer in een nachtmerrie te eindigen voor Jessica. Een nachtmerrie waarin ze alles kan verliezen en vooral zichzelf. De driehoeksverhouding tussen Jessica, dr. Shields en Thomas creëert een subtiele spanning die je toch op het puntje van je stoel houdt. Elke pagina voel je die spanning toenemen tot er geen ontkomen meer aan is. Op een bepaald ogenblik moet er een klapper gaan komen die alle ramen in de ruimte zal doen barsten. Die verwachting wordt niet helemaal ingelost. De onthulling van de waarheid is niet zo spectaculair als geanticipeerd, maar het biedt voldoende tevredenheid.

Een anonieme vrouw is een thriller die het geduld op de proef stelt en die wel de aandacht van de lezer vraagt. Alle details zijn belangrijk en hebben een bepaald gewicht voor het verhaal. Als je van luchtige, makkelijk lezende thrillers houdt, zul je hier eventueel wel je tanden op stukbijten.
De auteurs hebben een mooie stijlbreuk weten te creëren tussen de beide hoofdpersonages waardoor het boek echt driedimensionaal beleefd wordt.  Ook al zorgt het einde niet voor echt vuurwerk, toch blijft het plot meer dan overeind en is dit psychologische spelletje een aanrader voor fans van Het meisje in de trein en De vrouw in de spiegel.

Recensie: Een anonieme vrouw - Sarah Pekkanen en Greer Hendricks

Een anonieme vrouw

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De 28-jarige Jessica Farris worstelt om de eindjes aan elkaar te knopen. Wanneer ze een oproep voor deelnemers voor een psychologisch experiment tegenkomt, ziet ze hierin de oplossing voor haar problemen. Ze denkt dat ze alleen een paar vragen hoeft te beantwoorden, waarna ze haar geld krijgt en naar huis kan.
    Maar niets is minder waar…
    De vragen worden al snel opdringerig en de therapeut, de mysterieuze Dr. Shields, geeft haar opdrachten waarbij ze dicteert welke kleding Jess aan moet en hoe ze zich moet gedragen. Het duurt niet lang voordat Jess het verschil niet meer kan zien tussen wat echt is in haar leven en wat een manipulatief experiment is…
    Wie kan ze nog vertrouwen?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen