• onze waardering

Recensie: Frankusstein RECENSIE

Recensie: Frankusstein - Jeanette Winterson

Tweehonderd jaar geleden publiceerde de Britse schrijfster Mary Shelly de roman Frankenstein, the Modern Prometheus. Het is het gruwelijke verhaal van een talentvolle arts die tijdens zijn onderzoek een manier ontdekt om levenloos materiaal tot leven te wekken. Hij gebruikt hiervoor delen afkomstig van diverse lijken.

Meerdere (toneel)schrijvers en filmmakers hebben inmiddels het verhaal opnieuw leven proberen in te blazen. Ook Jeanette Winterson waagt met deze versie zich aan te sluiten bij de lange rij publicaties en slaagt erin om op verrassende wijze een roman te schrijven die het verleden opnieuw tot leven laat komen.

De roman Frankusstein beschikt over twee verhaallijnen. De eerste verhaallijn is gebaseerd op de historie van Mary Shelly. Het beschrijft een samenkomst in Geneve in 1818 tussen de dan nog Mary Godwin, haar latere echtgenoot dichter Percy Byssche Shelly, Mary’s halfzus Claire, Lord Byron, en de arts John William Polidori. Lord Byron daagt hen allen uit om een eigen verhaal te schrijven. Dit is het moment dat Mary de basis legt van de roman Frankenstein. De verhaallijn stopt echter niet bij de bijeenkomst. Ook het latere leven van Mary Shelly wordt op zeer bijzondere wijze beschreven.

In de tweede verhaallijn, die zich afspeelt in het heden, komt wederom een bijzonder gezelschap samen, ditmaal bij een beurs over kunstmatige intelligentie, dat sterk doet denken aan de eerdere ontmoeting in Zwitserland. Dit keer in de stad Memphis. De jonge arts Ry Shelly, de journaliste Polly D., gastvrouw Claire en Ron Lord de exploitant van sexrobots in zeer uiteenlopende variaties. Allen zijn zeer geboeid door het verhaal van de lezing van Viktor Stein. Een wetenschapper die het ingevroren brein tot leven wil wekken.

Er ontstaat een bijzondere liefdesrelatie tussen transgender Ry Shelly en Victor Stein. Stein toont zijn enorme fascinatie voor de arts en bewondert de keuze die hij ooit maakte. Volgens hem heeft Ry ingegrepen in zijn eigen evolutie.

De schrijfster toont een prachtige parallel tussen het heden en verleden. De personages zijn aangepast aan de moderne tijd en actuele gebeurtenissen in de wereld. 

Jeanette Winterson speelt in Frankusstein met de vraag die steeds weer de kop op steekt in de media: is het in de toekomst werkelijk mogelijk om eeuwig leven te creëren? En op welke leeftijd zul je dan door kunnen leven. De meesten onder ons zouden liever op hun dertigste eeuwig door willen leven dan op hun vijfentachtigste. Het moet in een periode zijn wanneer je nog van alles kunt. Niemand zit erop te wachten om met vele gebreken, ziekte of pijn oneindig door te moeten gaan. Deze roman is hierdoor een schot in de roos voor de mens die immer streeft naar technische vooruitgang.  

Frankusstein beschikt, zoals de titel al doet vermoeden, over een grote dosis humor. Tussen de grote vragen over het leven weet de schrijfster steeds een moment van luchtigheid te creëren. Met korte alinea’s en goed geschreven dialogen wekt het nergens een moment van verveling op.

Toch geeft het veel stof om over na te denken en zal je hier en daar even terug moeten lezen om het gehele verhaal goed te kunnen begrijpen. Frankkusstein blinkt vooral uit in zijn rijkheid aan citaten en geschiedenis. De verbanden die gelegd worden zijn uiterst goed doordacht en toont de enorme intelligentie van de schrijfster. Een klassieker die opnieuw tot leven komt!

Recensie: Frankusstein - Jeanette Winterson

Frankusstein

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Brexit Engeland wordt de jonge transgender arts Ry tegen beter weten in verliefd op Victor Stein, een gevierde professor die het debat rondom kunstmatige intelligentie leidt – en in de avonduren een mysterieus experiment uitvoert in de catacomben onder Manchester.
    Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in de woestijn van Arizona, wachten de ingevroren lichamen van tientallen mannen en vrouwen erop om weer tot leven gewekt te worden. Stein heeft belangstelling voor één lichaam in het bijzonder.
    Maar het verhaal begint in 1816, als de negentien jaar oude Mary Shelley een verhaal schrijft over de schepping van een niet-biologische levensvorm.
    Heden en verleden, kunst en technologie, man en vrouw, lichaam en geest vloeien naadloos in elkaar over in dit grappige, vrijpostige liefdesverhaal over het leven zelf. Frankusstein is Jeanette Winterson op de toppen van haar kunnen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen