• onze waardering

Recensie: Wat ik van mijn moeder leerde RECENSIE

Recensie: Wat ik van mijn moeder leerde - Manon Duintjer

Manon Duintjer heeft met Wat ik van mijn moeder leerde bekende dochters en zonen gevraagd om een stukje te schrijven over het belangrijkste wat zijn van hun moeder hebben geleerd. De bekende Nederlanders komen uit de sport, uit de literatuur, uit de kunst en uit de media. Allemaal hebben ze iets gemeen: ze hebben een belangrijke les van hun moeder geleerd. Een les die ze zich vandaag de dag nog kunnen herinneren én toepassen in het dagelijks leven. Want de rol van een moeder in het leven van haar kind is altijd aanwezig.

De verschillende verhalen in deze bundel van Manon Duintjes zijn zeer verschillend. Waar de één schrijft over een liefdevolle jeugd met een warme les door de moeder, is het verhaal van een ander juist doorspekt van jeugdelijke pijn. Niet voor iedere auteur in Wat ik van mijn moeder leerde is de jeugd even rooskleurig geweest, maar dat de moeder een belangrijke rol heeft gespeeld is hoe dan ook een terugkomende factor in het geheel. Hierdoor ontstaat een uniek boek dat de lezer aanzet na te denken over de rol van hun eigen moeder in het leven. Het onderwerp is voor iedereen herkenbaar en door de brede interpretatie van de levenslessen die ze leerden van hun moeder staat er voor iedereen wel een herkenbaar stukje in.

Wat daarnaast opvalt aan deze bundel is dat de verhalen erg persoonlijk zijn geschreven. Dit geldt niet alleen voor de inhoud van de verhalen. Iedereen heeft een eigen ervaring met en een les geleerd van hun moeder. Maar ook de toon van de verhalen is erg verschillend. Zo schrijft Jet van Nieuwkerk op een persoonlijke en professionele manier over de les die zij leerde van haar moeder, terwijl Ellie Lust bijvoorbeeld een veel zakelijkere schrijfstijl laat zien. Hierdoor zijn de verschillende stukken in Wat ik van mijn moeder leerde echt individueel. Voor de eenheid van het boek is dat niet altijd even sterk. Niet iedere tekst is even overtuigend geschreven, waardoor het ene verhaal echt duidelijk sterker is dan het andere. Al met al vormt dit een interessante en persoonlijke bundel over moeders in de breedste zin van het woord.

Moeders hebben een unieke rol in het leven van hun kinderen. Dan kan zowel positief, als negatief zijn, maar dat de rol groot en belangrijk is dat is zeker. In Wat ik van mijn moeder leerde zijn de verhalen van verschillende bekende zonen en dochters in persoonlijke stukjes samengebracht. Wat samen een hartverwarmend eerbetoon oplevert aan de rol van de moeder in het leven. 

Recensie: Wat ik van mijn moeder leerde - Manon Duintjer

Wat ik van mijn moeder leerde

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Wat ik van mijn moeder leerde delen bekende dochters en zonen, jong en oud, uit onder meer de literatuur, kunst, media, politiek, wetenschap en sport de belangrijkste les die zij van hun moeder hebben geleerd.
  Boris Dittrich leerde zich open te stellen en de waarde van iedereen als individu te zien, Ranomi Kromowidjojo knoopte de woorden 'nooit opgeven, tenzij het echt niet gaat' in haar oren en Jet van Nieuwkerk begrijpt eindelijk wat Bert en Ernie met 'maak er wat van' bedoelen.
  Levenslessen, praktische lessen, waarschuwende lessen, gemiste lessen, filosofische lessen: ze komen allemaal aan bod in de persoonlijke herinneringen en anekdotes van de verschillende auteurs. 
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen