• onze waardering

Recensie: De bijenhouder van Aleppo RECENSIE

Recensie: De bijenhouder van Aleppo - Christy Lefteri

Er heerst oorlog in Syrië en er zijn dagelijks bombardementen. De stad Aleppo ligt in puin. Nuri en zijn neef Mustafa vinden op een dag hun bijenkolonie in vuur en vlam, hun levenswerk is compleet verwoest. De vrouw en dochter van Mustafa zijn al gevlucht en veilig in Engeland. Mustafa vertrekt maar de vrouw van Nuri, Afra wil blijven. Na de dood van hun zoontje Sami is Afra blind geworden en wil ze blijven op de plek die ze kent. Pas weken later wanneer Nuri met de dood bedreigd wordt als hij zich niet snel aansluit bij het leger, besluiten ze te vluchten. Ze leggen hun lot in de handen van smokkelaars en Allah. Zullen ze Engeland ooit veilig bereiken? 

De oorlog in Syrië, die begonnen is in 2011, maakte in 2015 de meeste burgerslachtoffers wat een zodanige vluchtelingenstroom teweeg bracht dat er zelfs gesproken werd van een vluchtelingencrisis. Overvolle boten zonken op zee en Griekenland dat zelf al in crisis verkeerde kon de hoeveelheid mensen niet meer kwijt in de al vele geïmproviseerde tentenkampen. Ik en vele mensen met mij kunnen zich nog geen fractie voorstellen van hoe het voor die mensen moet zijn geweest en nog steeds is. 

Christy Lefteri is in 2016 naar Griekenland vertrokken om te helpen. Tijdens de twee jaar dat ze in Athene vluchtelingen hielp is het idee voor De bijenhouder van Aleppo ontstaan. Nuri en Afra zijn fictieve personages maar ze representeren een groot deel van alle vluchtelingen. Hun reis is een reis die vele hebben gemaakt. Het trauma wat zij moeten verwerken is er een die velen de rest van hun leven bij zich dragen. 

Elk hoofdstuk in De bijenhouder van Aleppo is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel lees je over Nuri en Afra die in een huis zitten waar ze wachten op hun verblijfsvergunning. Samen met andere vluchtelingen proberen ze enigszins te herstellen van de reis en worstelen ze met de uitingen van hun trauma. Afra die niets meer ziet en Nuri die dingen ziet die er niet zijn. In het tweede deel neemt Nuri je mee terug en volg je de reis die ze hebben afgelegd en lees je de ene na de andere hartverscheurende gebeurtenis. 

Wat Christy Lefteri prachtig doet is dat ze twee delen met elkaar verbindt door middel van één woord. Dat ene woord is het laatste woord in de zin van deel één en het eerste woord van de zin in deel twee. Dat ene woord doet Nuri denken aan iets van de reis waardoor je met hem terug schiet naar dat ene moment. Hiermee probeert Christy naar mijn mening de PTSS (post traumatische stress stoornis) waar Nuri duidelijk aan lijdt voelbaar te maken. Ze werkt met triggers die traumatische beelden oproepen maar dan in tekst. Deze manier van schrijven is een meerwaarde voor het verhaal. 
Ik ben nog steeds aan het bijkomen van De bijenhouder van Aleppo, een echte ‘eye-opener’. Daarom krijgt dit boek vijf hartjes.

Recensie: De bijenhouder van Aleppo - Christy Lefteri

De bijenhouder van Aleppo

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  "De bijenhouder van Aleppo' van Christy Lefteri is het hartverwarmende liefdesverhaal van bootvluchtelingen Nuri en Afra.
  Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri's neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië, waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: "Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.'

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen