• onze waardering

Recensie: Brits bakboek RECENSIE

Recensie: Brits bakboek – Regula Ysewijn

Het Brits bakboek is een ode aan de uitgebreide en florerende Britse bakcultuur. Van fruitbreads en hartige pies tot taartjes en koekjes voor de afternoon tea. Al deze zoete en hartige lekkernijen zijn verstrengeld met de Britse identiteit. Culinair auteur en fotograaf Regula Ysewijn deelt haar 100 favoriete Britse recepten voor zoet en hartig gebak, geïnspireerd door de herinneringen aan de baksels die zij altijd at in Groot-Brittannië.

Brits bakboek is het tweede bakboek van Regula Ysewijn.  Eerder schreef zij Pride and Pudding, waar ze de lezer meenam in de wereld van hartige puddings, taarten, ijs en jellies. In haar nieuwste boek neemt ze de lezer mee in de eeuwenoude bakcultuur van de Britten.

“Taart, cake, koeken en ander zoet en hartig gebak zijn verstrengeld met de identiteit van de bewoners van de groene Britse eilanden. Het is niet verbazingwekkend dat het bakprogramma Bake Off een Britse uitvinding is. Voor de Britten is een dorpsfeest immers niet compleet zonder een bakwedstrijd.”

De recepten zijn volgens Regula Ysewijn, zelf jurylid bij Bake Off Vlaanderen, ontwikkeld op basis van de recepten die ze tegenkwam tijdens haar historisch onderzoek. De recepten zijn hierdoor niet alleen leuk om te maken, maar brengen zo ook een stukje geschiedenis met zich mee. Dat is goed terug te lezen in de teksten. Zo lees je onder andere over de oorsprong van het recept en de periode waarin het gegeten werd, maar ook over de hedendaagse cultuur en beleving van een recept. Het zal je verbazen hoe oud sommige recepten blijken te zijn!

Hoewel de inhoudsopgave keurig is opgedeeld in categorieën, wordt er geen onderverdeling gemaakt in het boek zelf. Ysewijn wil het gebak niet in vakjes steken omdat buns soms ook de naam cake dragen en sommige koekjes bijvoorbeeld eigenlijk gingerbread zijn. Naast de  achtergrond van een gerecht deelt ze ook haar eigen favorieten en persoonlijke verhalen van haar geliefde Groot-Brittannië waar ze in haar jeugd verliefd op werd. De recepten zijn duidelijk geschreven en goed te volgen. Ook staat er duidelijk bij voor hoeveel personen een gerecht is. Hierdoor kun je indien nodig de hoeveelheid ingrediënten zelf aanpassen aan het aantal personen waar je voor bakt.

Het grootste deel van de recepten in Brits bakboek is voorzien van prachtige foto’s van het eindresultaat. De ene keer simpel, de andere keer prachtig aangekleed met diverse attributen. Daarnaast maak je, voor zover nog niet bekend, kennis met de fraaie Britse landschappen en historische architectuur dankzij de afwisselende foto’s tussen de gerechten in.

Om zelf wat van deze traditionele baksels te proberen, heb ik gekozen voor ‘Custard tarts’ en ‘Chicken & mushroom pies’.

Custard tarts

Het eerste recept voor custardtaartjes vinden we in het eerste Engelse kookboek uit 1390: The  Forme Of Cury. Tijd om dit eeuwenoude recept eens zelf te maken! Het maken van de shortcrust zal voor niemand moeilijk zijn. Dit doe je eenvoudigweg door bloem, suiker, zout en boter in een keukenmachine te blitsen (Vlaams?) en het deeg vervolgens uit de kom kort te kneden. Vervolgens moet je het deeg kort laten rusten voordat je het uitrolt en in de vormpjes duwt. Hierbij ontbreekt echter hoe lang je het deeg de eerste keer moet laten rusten.

Ook de custardvulling is niet lastig om te maken. Ook hiervoor geldt dat je eigenlijk alles door elkaar mengt en goed moet kloppen. Ik vroeg me alleen af hoeveel een zaadrok foelie was. Gelukkig is dit makkelijke terug te vinden op internet, maar een duidelijk hoeveelheid bij het recept is wel prettiger. Mocht je geen zin hebben om de custard zelf te maken, dan bestaan er uiteraard ook kant en klare poeders waar je alleen nog melk en suiker aan toe hoeft te voegen.

Het resultaat: heerlijke frisse cakjes die je naar wens kunt versieren met bijvoorbeeld een stukje fruit of in mijn geval wat kokosschaafsel.

Chicken & mushroom pies

Pies mogen niet ontbreken in het Brits bakboek. Vleespasteien zijn onlosmakelijk verbonden met de Britse cultuur en daarom voor mij reden om er een te maken. Het maken van deze kip en champignon pastei doe je niet zomaar eventjes. Je begint met het maken van een kippenbouillon met uiteraard kip, een wortel, ui en een stengel bleekselderij en dit laat je 45 tot 60 minuten sudderen. Vervolgens maak je roux (een mengsel van boter en bloem) en voeg je de (inmiddels gesneden) kip, champignons en wat theelepels dragon toe.

Tussendoor maak je het bladerdeeg en wanneer je liever geen bladerdeeg hebt, kun je een shortcrust maken.  Schep het afgekoelde mengsel in de bakjes/schaaltjes met bladerdeeg en sluit de pastei af met een plakje bladerdeeg. Voor het mooie goudbruine kleurtje smeer je wat eigeel op de bovenkant van de pastei. Zet vervolgens 40 tot 50 minuten in de over en klaar is je typisch Britse pastei.

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Het resultaat is te vergelijken met een kipragout, maar met meer ingrediënten. Een heerlijk vullende pie voor als je een keer iets anders wilt. 

Brits Bakboek van Regula Ysewijn is een prachtig bakboek waarmee je niet alleen een heerlijk gerecht op tafel zet, maar ook nog eens historische feiten en interessante weetjes opdoet. Voor zoetekauwen of juist liefhebbers van hartige gerechten; in dit boek staat voor iedereen wel wat.

Recensie: Brits bakboek – Regula Ysewijn

Brits bakboek

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Brits bakboek, een ode aan de uitgebreide en florerende Britse bakcultuur, geeft Regula Ysewijn haar 100 favoriete Britse recepten voor zoet en hartig gebak. Van de fuitbreads en hartige imposante pies waar de Britten beroemd om zijn tot onbekendere koekjes en taartjes voor bij de iconische Afternoon Tea. Taart, cake, koeken, scones, buns, pies, brood en ander zoet en hartig gebak is verstrengeld met de identiteit van de Britten en dat is ook te zien in de recepten in dit boek. Ieder recept vertelt, onder begeleiding van een kort informatief tekstje, een verhaal over het landschap, de tradities en de legendes van Groot-Brittannië. Veel van de recepten in dit boek zijn gebaseerd op recepten die Regula tegenkwam tijdens haar historische onderzoek, maar de recentere klassiekers zijn de gebakjes zoals zij ze zelf al jaren bakt, geïnspireerd door de herinneringen aan de baksels die zij altijd at in Groot-Brittannië.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vrouwen van het Grand Hôtel – Ruth Kvarnström-Jones

  • De duik - Sara Ochs

  • The Familiar - Leigh Bardugo

  • The Idea of you - Robinne Lee

  • Als jij het zegt - José Vriens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen