• onze waardering

De oplichters - John Grisham RECENSIE

Recensie: De oplichters - John Grisham

Mark, Todd en Zola zijn aan het eind van hun studie rechten en komen erachter dat zij heel wat jaren vergooid hebben. Aan het begin van de studie zagen zij de toekomst nog helder in, maar nu zitten zij met een flinke studieschuld opgescheept en hebben geen uitzicht op een baan. Sterker nog, amper de helft slaagt voor het examen om in een rechtbank te mogen pleiten. Dan komen de drie vrienden erachter dat de universiteit het eigendom is van een dubieuze hedgefondsmanager. Deze man is ook de eigenaar van een bank gespecialiseerd in studentenleningen. Dat is het moment waarop de drie studenten erachter komen dat ze flink zijn opgelicht. Mark, Todd en Zola gaan er alles aan doen om onder de schulden uit te komen en de zwendel aan het licht te brengen. Met het spectaculaire plan moeten zij het opnemen tegen verschillende machtige mensen, maar de kans van slagen is wel erg klein...

Toen ik het boek van John Grisham op de mat zag vallen werd ik meteen enthousiast. Als liefhebber van zijn boeken en schrijfstijl kon ik niet wachten om te beginnen aan De oplichters. En mijn verwachtingen zijn ook waargemaakt, want vanaf de eerste bladzijde was ik hooked. En niet alleen omdat het genre precies in mijn straatje ligt, maar ook omdat het verhaal verschillende thema’s voorbij laat komen: verraad, vriendschap, liefde, politiek en spanning. De oplichters is daarmee niet een of andere oppervlakkige thriller, maar behandelt juist ook de zwaardere onderwerpen waarmee je te maken kunt krijgen in het leven. Dit is natuurlijk wel een beetje aangedikt, maar dat maakt het verhaal tot een spannende en interessante thriller.

Voor wie houdt van juridische thrillers kan met dit verhaal wel uit de voeten. Het duurt wel een tijdje voordat de spanning echt begint, maar vanaf het begin worden de personages goed beschreven waardoor je meteen kennis maakt met de hoofdpersonen en hun achtergrond. Ook de schrijfstijl van John Grisham is prettig, waardoor het nog makkelijker is om doorheen te komen. Het verhaal neemt soms een onverwachte wending: net wanneer je denkt dat je weet wat er staat te gebeuren, word je weer op een ander pad gezet.

De oplichters van John Grisham is een sterke thriller die je in een adem uit kan lezen. Ondanks dat het verhaal wat traag op gang komt, maken de personages en de thema’s die behandelt worden dat weer goed. Voor fans van politieke thrillers zou ik De oplichters zeker aanraden. Daarom 5 hartjes!

Recensie: De oplichters - John Grisham

De oplichters

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Mark, Todd en Zola zijn rechten gaan studeren om de wereld te verbeteren. Ze hebben zich alle drie zwaar in de schulden gestoken, maar met het einde van hun studie in zicht ziet hun toekomst er somber uit. De universiteit is zo middelmatig dat de afgestudeerden vrijwel nooit in aanmerking komen voor een goede baan. Sterker nog, amper de helft slaagt voor het examen om in een rechtbank te mogen pleiten. En wanneer de drie vrienden erachter komen dat de universiteit het eigendom is van een dubieuze hedgefondsmanager, een man die tevens eigenaar is van een bank gespecialiseerd in studentenleningen, beseffen ze dat ze zijn bedrogen.

    Maar misschien is er een uitweg. Misschien is er een manier om onder de schulden uit te komen, de zwendel aan het licht te brengen en daarnaast nog wat geld te verdienen ook. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten ze hun studie afbreken, zich voordoen als beëdigde advocaten en het opnemen tegen een miljardair én de FBI. Het is een spectaculair plan, met een bijzonder kleine slagingskans…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen