• onze waardering

Wij Drieën - Julia Blackburn RECENSIE

Recensie: Wij Drieën - Julia Blackburn

Wij Drieën volgt het levensverhaal van Julia Blackburn zelf. Ze begint als klein meisje over zichzelf, haar vader Thomas en haar moeder Rosalie. Haar vader was dichter, maar greep teveel naar de fles en is nooit helemaal doorgebroken. Haar moeder was kunstenares met vele minnaars, waar ze graag haar kamers aan verhuurde. Als één van de verhuurders Julia boven Rosalie verkiest, keert Rosalie haar dochter de rug toe. Pas als ze te horen krijgt dat ze aan leukemie lijdt zoekt ze weer toenadering. Haar laatste jaar brengt ze door met Julia, en de twee vinden eindelijke toenadering.

Blackburn schrijft Wij Drieën eigenaardig. Uniek is het zeker te noemen, maar of je hier ook gelukkig van wordt is een tweede vraag. Deze autobiografie is een bizarre mengeling geworden van wat lijkt op aantekeningen uit een dagboek, flarden van brieven en vage herinneringen. Tel daar ook nog eens de dromen die Blackburn heeft vastgelegd bij op en alles komt samen in een warboel, waar realiteit en fictie nog weleens over elkaar lijken te struikelen. Het leest niet lekker weg en je moet meerdere keren terugbladeren om te kijken of je toch echt nog wel in een herinnering bezig bent, en niet een droom. Het zou niet eerlijk zijn om het onsamenhangend te noemen, maar het is zeker lastig om de rode draad te volgen.

Waar Wij Drieën echter niet voor terugdeinst is de harde en soms wrede werkelijkheid van opgroeien in een familie waar niemand verantwoordelijkheid durft of zelfs kan nemen. En niet alleen dat, maar ook de gevolgen die dit psychisch voor iemand meebrengt. Blackburn schuwt haar eigen problemen niet en vertelt vrijuit over de affaires die ze had tijdens haar jaren als student. Ze had niet anders geleerd van haar moeder, voor wie ze altijd bang is gebleven. Het is opvallend dat ze haar moeder meer vreest dan haar vader, een gewelddadige alcoholist die aan de verkeerde pillen blijkt te zitten. Zelfs in Rosalies laatste jaar blijft er een barrière tussen haar en Julia overeind. Maar boven alles zegeviert de menselijkheid. Rosalie verklaart dat ze zich nog nooit zo gelukkig heeft gevoeld.

Zie Wij Drieën als een memoir, opgetekend door een buitenstaander, die toch een bijzondere blik had op alles wat zich afspeelt in deze familie. Blackburn balanceert op de lijn tussen afstandelijk en bevlogen, en weet daarbij een unieke familiekroniek te schrijven die zich duidelijk opstelt. Je houdt ervan, of je pakt dit boek nooit meer op. Dat laten we in het midden.

Recensie: Wij Drieën - Julia Blackburn

Wij drieën

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wij drieën is het verhaal van Julia Blackburn, haar vader Thomas en haar moeder Rosalie. Thomas is een dichter en een alcoholist, Rosalie een flirtzieke kunstenares. Rosalie beschouwt Julia als haar vertrouwelinge, maar dat verandert als Rosalie van Thomas scheidt en huurders in huis neemt, altijd mannen, altijd mogelijke sekspartners. Wanneer een van de huurders een affaire krijgt met Julia, lijkt de relatie tussen moeder en dochter voorgoed verstoord. Tot het voorjaar van 1999. Dan krijgt Rosalie te horen dat ze aan leukemie lijdt en ze besluit haar laatste levensjaar met haar dochter door te brengen. Eindelijk zijn ze in staat elkaar de waarheid te zeggen.

    De geliefde en veelgeprezen auteur Julia Blackburn heeft met Wij drieën het onmogelijke voor elkaar gekregen:
    ze beschrijft een traumatische, schokkende jeugd op een lichte, vaak geestige toon. Het resultaat is een pijnlijk
    eerlijk, maar ook hoopgevend boek over een verloren jeugd.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen