• onze waardering

Valtuig- Hilde Pinnoo RECENSIE

Recensie: Valtuig- Hilde Pinnoo

Midas en Lana, zijn geadopteerde zus, zijn heel close. Eigenlijk te close. Als Lana de charmante Alex ontmoet, wordt de relatie tussen broer en zus verstoord. Midas is hypersensitief en voelt de stemmingen en gevoelens van andere haarfijn aan. Behalve bij Alex… Bij hem voelt hij niets. Door omstandigheden mag hij zijn nichtje Tonka, de dochter van Alex en Lana, niet zien. 23 jaar na haar geboorte besluit hij haar een brief te schrijven. Welke grote geheimen heeft hij haar te vertellen? 

Valtuig is heel mooi en duidelijk geschreven. Er worden weinig moeilijke woorden gebruikt, waardoor het heel vlot leest. Ook is het verhaal heel realistisch. Het zou zomaar echt gebeurd kunnen zijn, ook al bevindt de hoofdpersoon zich in een wel heel bijzondere situatie. Wel merk je dat dit boek door een Belgische schrijfster geschreven is, doordat er soms woorden gebruikt worden die in Nederland niet zo gangbaar zijn. Woorden zoals: bloemenruiker, inhaken (ophangen), telefoon dichtgegooid, enzovoort, maar dat is niet storend.

Het verhaal begint gelijk al bijzonder. De proloog is in eerste instantie raadselachtig. Hoe verder je in het boek komt, hoe beter je begrijpt waar de proloog over gaat. De epiloog heeft ook weer betrekking op de proloog. Het boek zit echt goed in elkaar. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer je de verbanden gaat zien. Ook worden de dingen steeds net niet verklapt waardoor je steeds denkt: hoe zit het nou precies? Denk ik juist of zit het anders in elkaar? 

De hoofdpersoon, Midas, zet Hilde Pinnoo geweldig neer. Je kunt je helemaal verplaatsen in zijn moeilijke positie. De brief die hij schrijft is zo echt dat je het gevoel hebt dat je naast hem zit terwijl hij aan het schrijven is. Dat is heel knap gedaan. Veel dingen uit het boek zijn herkenbaar. Denk aan de frustratie die je kunt hebben als iemand tussen jou en je broer of zus komt. Of dat je iets zo graag zou willen zeggen, maar diep van binnen wel weet dat het beter is om te zwijgen, maar dat dat door één moment totaal veranderen kan. Dit alles komt voor in Valtuig.   

Hilde Pinnoo heeft drie dichtbundels op haar naam staan. Dichter dan mist (2005), Zonder testament (2008) en Lopen op het zand (2017). Valtuig is haar eerste roman. Als het aan mij ligt schrijft ze er nog veel meer. Pinnoo is geboren in 1982 in Brussel. Ze heeft in Leuven Theologie en Toegepaste Economie gestudeerd. Ze is werkzaam in de financiële sector.  

Dit boek is waanzinnig. Het zit heel goed in elkaar en houdt je in spanning tot de laatste bladzijde. Valtuig verdient de vijf hartjes dubbel en dwars. Houd je van een boeiend en realistisch boek? Dan is dit echt iets voor jou. 

Recensie: Valtuig- Hilde Pinnoo

Valtuig

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Midas is hypersensitief. Via een geboortevlek op zijn schouderblad kan hij stemmingen en gevoelens van mensen capteren. Maar bij de succesvolle Alex voelt hij niets. Ondanks de herhaalde waarschuwingen van Midas valt zijn adoptiefzus Lana voor de charmes van de knappe, blonde Alex. Ze besluiten te trouwen, tot wanhoop van Midas. Hij haalt alles uit de kast om de relatie tussen Lana en Alex te breken. Alles.
  23 jaar later is Midas grafdelver. Wanneer hij Tonka, de dochter van Lana en Alex, bij het graf van haar moeder ziet, slaat het verleden als een natte dweil in Midas' gezicht. Hij besluit zijn verhaal voor Tonka neer te schrijven. Meer dan één geheim wordt daarin onthuld.
  Hilde Pinnoo (1982, Brussel) studeerde in Leuven Theologie en Toegepaste Economie, om vervolgens aan de slag te gaan in de financiële sector. In 2005 debuteerde ze als dichter en sindsdien publiceerde ze drie dichtbundels. Valtuig is haar debuutroman.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series verschijnen in december op Netflix

 • The Lion King prequel, Mufasa, komt eraan!

 • Twin Crowns - Catherine Doyle & Katherine Webber

 • Lotgenoten - Arne Van Der Linden

 • Deze tv-series worden gecanceld of krijgen een nieuw seizoen

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: Match

Zoek in artikelen