• onze waardering

Queen Victoria – Lucy Worsley RECENSIE

Recensie: Queen Victoria – Lucy Worsley

Drie jaar geleden nam Elisabeth II de fakkel over van de langst regerende monarch ooit ter wereld. Die fakkel nam ze over van haar overgrootmoeder, de legendarische Queen Victoria, die ook haar naam meegaf aan de streng puriteinse en opvallende levenshouding in de tweede helft van de negentiende eeuw. Geschiedschrijfster Lucy Worsley gooide twee jaar geleden hoge ogen met haar bestseller Jane Austen at Home, maar haar nieuwste biografie Queen Victoria mag er ook best wezen. Op een heel leesbare en vlotte manier beschrijft Worsley de belangrijkste momenten in het leven van Victoria en daarbij neemt ze alle aspecten in overweging. Getuige daarvan de ondertitel: Daughter, Wife, Mother, Widow.

Oorspronkelijk was Victoria maar vijfde in rij voor de troonopvolging. Maar het lot besliste er anders over. In de zogenaamde ‘babyrace’ binnen de familie kwam ze uiteindelijk op de eerste plaats te staan. Niemand had haar voorbereid om koningin te worden. Ze verloor haar vader toen ze een jaar was en werd daarna zeer streng opgevoed door haar moeder, met wie ze aanvankelijk een zeer goede band had, en haar vaders vriend Conroy. Deze had ‘het systeem’ ontworpen: een zeer strenge structuur van (leef)regels waaraan de jonge Victoria werd onderworpen. Toen ze op 18-jarige leeftijd plots koningin werd, nam Lord Melbourne de rol als begeleider over en werden de banden met zowel Conroy als haar moeder verbroken. Worsley beschrijft daarna de liefde tussen Victoria en Albert van Saksen-Coburg. Ze gaf zich volledig over aan hem. Haar echtgenoot Albert had een enorme invloed op haar, haar regering, haar taken en het gezin. De facto nam hij haar taken over. Ze werd totaal afhankelijk van hem. Met haar kinderen had ze niet zo’n nauwe band. Toen Albert op 42-jarige leeftijd overleed, stortte haar wereld in. Vanaf dat moment kleedde ze zich in het zwart tot het einde van haar leven, 40 jaar later. Ze sloot zich af van de buitenwereld en haar onderdanen. Twee episodes – of liever personen - in haar leven, maakten haar opnieuw gelukkig. Haar Schotse dienaar John Brown en de verbannen Indische Maharaja Duleep Singh.

De biografie van Queen Victoria leest als een roman. Af en toe verwijst Worsley wel naar andere (standaard)werken, maar ze schetst vooral het leven van een zeer boeiende publieke figuur uit de Britse geschiedenis. De auteur trapt niet in de val om alles te willen beschrijven van het lange leven van de koningin, maar kiest er de meest opvallende momenten uit. Deze momenten zijn zeer zorgvuldig geselecteerd en slaan niet altijd op het staatsmanschap van de koningin. Worsley graaft vooral dieper in het karakter van Victoria en toont haar als een sterke vrouw die tegen wil en dank heerser wordt van het grootste rijk ter wereld. Ze toont ons ook de kwetsbare en emotionele kanten van een vrouw, die na de dood van haar man een eenzaam en teruggetrokken leven leidt, maar tegelijk hunkert naar contact en liefde. Daarnaast toont Worsley ook hoe Victoria het land op sleeptouw nam in een periode waar vrouwen nog niets te zeggen hadden. Ook Victoria zelf had het moeilijk met haar rol als vrouw en koningin.

Met Queen Victoria schetst Worsley een levendig, maar tegelijk ook tragisch portret van een van de boeiendste en invloedrijkste vrouwen uit de Europese geschiedenis.

Recensie: Queen Victoria – Lucy Worsley

Queen Victoria

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Who was Queen Victoria? A little old lady, potato-like in appearance, dressed in everlasting black? She was also a passionate young princess who loved dancing. And there is also a third Victoria, the brilliant queen, one who invented a new role for the monarchy. Victoria found a way of ruling when people were deeply uncomfortable with having a woman on the throne. Her image as a conventional daughter, wife and widow concealed the reality of a talented, instinctive politician. Her actions, if not her words, reveal that she was tearing up the rules on how to be female. But the price of this was deep personal pain. By looking in detail at twenty-four days of her life, through diaries, letters and more, we meet Queen Victoria up-close and personal. Living with her from hour to hour, we can see and celebrate the contradictions that make up British history's most recognisable woman.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen