• onze waardering

No worries bbq – Jord Althuizen RECENSIE

Recensie: No worries bbq – Jord Althuizen

In No worries bbq neemt Jord Althuizen en het team van Smokey Goodness ons mee naar Australië. In geen enkel ander werelddeel zijn ze zo dol op barbecue als daar. En Jord Althuizen belooft ons bovendien niet al te moeilijke ingrediënten en dus een No worries bbq. De gerechten met krokodil en kangoeroe laten we dan maar even buiten beschouwing.

Zoals de meeste boeken over barbecue, oogt ook dit boek stoer. Veel foto’s met vuur en met grote stukken vlees. Daarnaast bevat het boek schitterende foto’s van het land down under. Maar ook behoorlijk wat Engelstalige uitdrukkingen en benamingen. Zo heet je materiaal ineens 'gear' en zijn broodjes 'buns'. En dat terwijl Jord in het hoofdstuk ‘Befriend thy butcher’ ervoor pleit je slager in het Nederlands aan te spreken. Dus geen ‘hanger steak’ te vragen maar gewoon longhaas. Het hoofdstuk is meteen een oproep je slager te waarderen en gebruik te maken van zijn kennis.

No worries bbq begint met een uitleg over materiaal en over direct en indirect grillen, over barbecueën boven een houtvuur en over de juiste brandstof. Daarna volgen wat ‘bijzaken’ die ó zo belangrijk zijn voor een geslaagde barbecue: Eén pagina over cocktails, één over bier én één over Australische wijn. En, ook niet onbelangrijk, pagina’s over starch (zoals aardappelen), scoop (bijvoorbeeld salades) en slather (je smeersels).

En dan begint het echte werk. Te beginnen met snacks. Dat zijn de wat kleinere gerechten zoals gehaktballen die uiteraard geen gehaktballen heten maar Smokey’s festival style Beef Balls. De foto’s maken dat je al deze gerechten ten minste één keer wilt maken. Onder mijn vrienden heb ik fanatieke ervaren grillmeesters. Ik liet het maken van de gerechten deze keer dan ook aan hen over. Deze 'beef balls' was er één van en het was heerlijk. Een echte aanrader.

Tussen de recepten door zijn er hoofdstukken gewijd aan de reis van het team van Smokey Goodness door Australië. Leuk om te lezen en het geeft het boek meer een verhaal. Iets wat ik ontzettend waardeer in kookboeken. De foto’s versterken dat verhaal overigens ook nog eens.

Hoewel No worries bbq ook gerechten met vis en schaaldieren bevat, vormt vlees toch wel de hoofdmoot. Mijn vrienden maakten nog de 'Aussie snag subs'. Een heerlijk ‘broodje worst’ met een citroen-basilicum aioli en veel geroosterde groenten. En hoewel je het misschien niet verwacht in een boek over barbecue, bevat No worries bbq in het hoofdstuk ‘Sticky fingers’ toch ook wat desserts. Uiteraard bereid op de barbecue.

Eerder genoemde vrienden waren al fan van Jord Althuizen, maar zij vinden dat hij met dit boek het niveau wederom heeft opgekrikt. Behalve van de recepten genoot ik vooral ook van de verhalen en foto’s van het schitterende Australië.

Recensie: No worries bbq – Jord Althuizen

Smokey Goodness No Worries BBQ

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Smokey Goodness No Worries BBQ van BBQ-held Jord Althuizen ontdek je deze zomer de laid-back Aussie approach tot barbecueën. Dit nieuwe Smokey Goodness-avontuur bevat all time favourites als ribs en burgers, voor wie op zoek is naar een easy summer BBQ, maar ook vol echte BBQ-avonturen. Want in geen land zijn ze gekker op barbecueën dan Down Under. Dus, ook benieuwd waar die roo bar nu echt voor dient? Of nieuwsgierig naar een croc steak Dundee style? Hier vind je het antwoord op al je BBQ-vragen!
  Jord Althuizen is de boss van de BBQ. Hij laat Nederland en België als eerste kennismaken met authentieke BBQ door zijn bedrijf Smokey Goodness en de restaurants Black Smoke en The Rough Kitchen. Hij weet met zijn Smokey Goodness-bestsellers meer mensen te inspireren om beter te barbecueën.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Vind me: Rebelle 2 - Rian Sevenhuijsen

 • En toen ging hij - Jannah Loontjens

 • Film & Serie Top 6: oktober 2023

 • Het leven van een Loser 17 - Het dak eraf

 • Perfecte dagen - Jacobo Bergareche

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen