• onze waardering

Pans Labyrint: Het labyrint van de Faun - Cornelia Funke RECENSIE

Recensie: Pans Labyrint: Het labyrint van de Faun - Guillermo del Toro en Cornelia Funke

Filmmaker Guillermo del Toro en schrijfster Cornelia Funke hebben hun krachten gebundeld en komen nu in 2019 met een boek over Pans Labyrint: Het labyrint van de Faun.

Bij het boek Pans Labyrint: Het labyrint van de Faun is het eens de omgekeerde wereld. Meestal wordt een boek verfilmd, maar nu is een film de basis van een boek geworden. Regisseur Guillermo del Toro, bedenker van de prijswinnende film ‘Pan’s Labyrint’ uit 2006, heeft de Duitse fantasy schrijfster Cornelia Funke gevraagd, samen met hem, het filmscript om te toveren tot een boek. En het is met recht een betoverend verhaal geworden.

1944. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verkeert Spanje ook nog eens in een heftige burgeroorlog. De kleine Ofelia, ondanks haar 13 jaar nog steeds een dromerig zachtaardig kind, reist met haar moeder mee naar het platteland. Haar vader is overleden en haar moeder is hertrouwd met een autoritaire legerofficier en inmiddels hoogzwanger. Ofelia voelt zich helemaal misplaatst in de wereld en sinds haar vaders dood heeft ze helemaal geen ‘thuis’ meer. Als lezer kom je er al snel achter dat zij de re-incarnatie is van de verloren dochter van de koning en koningin van de Onderwereld. Deze Moanna is al 300 jaar vermist en magie heeft een duplicaat van de Faun, de belangrijkste dienaar van de Onderwereld, naar de bovenwereld gestuurd om de ziel van de prinses te zoeken. De Faun vindt deze in Ofelia en vanaf het moment dat Ofelia het Labyrint ontdekt waar de Faun wacht, nemen de gebeurtenissen een duistere wending. Realiteit en magie gaan voor Ofelia door elkaar lopen. Zal haar zuivere ziel en onschuld kunnen overleven in de boosaardige omgeving van haar wrede stiefvader en zal Ofelia uiteindelijk ‘thuis’ komen?

Cornelia Funke, die we o.a. kennen van de fantastische trilogie “Hart van Inkt” schrijft prachtige magische fantasy verhalen en haar bloemrijke stijl sluit naadloos aan op de visie van Guillermo del Toro, waardoor ook Pans Labyrint: Het labyrint van de Faun een werkelijk magisch verhaal met een duistere inslag is geworden. Het is niet simpelweg een navertelling van de film geworden, maar echt een mooie aanvulling ervan. Als lezer wordt men weer meegenomen in de vreemde duistere sfeer van het verhaal. Waar men, als je de film gezien hebt, zich nog afvroeg hoe het nu eigenlijk zit met al die wat sinistere sprookjesfiguren, krijg je nu als lezer veel meer achtergrond informatie mee en derhalve ook veel meer inzicht in de gebeurtenissen.

Door heel het verhaal van Pans Labyrint: Het labyrint van de Faun heen, zijn korte terugblikken verweven, vertelt als aparte sprookjes. En ieder van deze terugblikken, begint met een prachtige zwart-wit illustratie van Allen Williams. Deze korte ‘tussensprookjes’ vertellen de geschiedenissen van de diverse personages en vormen zo de ontwikkeling van deze karakters. In de film zag je bijna niets over de gebeurtenissen in de Onderwereld en die worden nu op deze manier veel begrijpelijker. De gebeurtenissen in de mensenwereld zijn wel duidelijk, maar je krijgt nu ook meer inzicht in de karakters van de Capitán, de zwakke moeder Carmen en de dappere dienstbode Mercedes. Uiteindelijk komt alles samen als één geheel en blijkt datgene wat je misschien eerst ziet als een verschrikkelijk einde, juist een mooi begint te zijn.

Je kunt Pans Labyrint: Het labyrint van de Faun niet echt een sprookje noemen. Guillermo del Toro en Cornelia Funke hebben er een ietwat duister maar prachtig magisch fantasy verhaal van gemaakt, met een indrukwekkend inzicht in emoties en de gevolgen daarvan op het handelen van de personages. Niet voor zeer jeugdigen, maar zondermeer een aanrader voor Young Adults en zeker 5 hartjes waard. Echt een geweldig boek!

Recensie: Pans Labyrint: Het labyrint van de Faun - Guillermo del Toro en Cornelia Funke

Pans labyrint

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Indringende en adembenemende YA fantasyroman gebaseerd op de film Pan's Labyrinth

    In het Spanje van de jaren '40 gaat Ofelia met haar moeder bij haar stiefvader wonen. Hij is officier in het leger van Franco en heeft zijn hoofdkwartier in een afgelegen molen in een donker bos. Ofelia's moeder is zwanger en wordt al snel na de verhuizing ziek. Terwijl haar moeder elke dag zwakker wordt en de wrede aard van haar stiefvader zich steeds meer openbaart, beginnen voor Ofelia de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid te vervagen. Ofelia ontdekt in de buurt van het bos een verborgen wereld, die aanvankelijk sprookjesachtig lijkt maar steeds gruwelijker wordt…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Need for Speed Heat | 4 hartjes

  • Recensie: Wildcards: Game Over

  • Er komt een Charmed reboot!

Zoek in artikelen