• onze waardering

Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog – Kate Alice Marshall RECENSIE

Recensie: Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog – Kate Alice Marshall

Jess is nooit helemaal genezen van het auto-ongeluk waarbij haar moeder omkwam. Ze gaat bij haar vader wonen, die in het meest afgelegen gebied van Canada leeft. Ze kent hem nauwelijks en bij hem wonen is het laatste wat ze wil. Daarna, is Jess nog maar net in leven. Ze is verloren in de wildernis, samen met haar vaders hond, een leeg geweer en een boog. Jess moet jagen op dieren, aanvallen van dieren ontwijken en haar eigen mentale en fysieke gezondheid op peil houden. De drang om te overleven is nog nooit zo sterk aanwezig geweest bij Jess. Maar als je op leven na dood diep in de bossen verkeerd, is er ook geen andere mogelijkheid als je er levend uit wilt komen.

Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog is een boek over overleven. Kate Alice Marshall heeft heel goed de essentie van het overleven beetgepakt in dit verhaal, zonder het te romantiseren. Overleven is iets bruuts en daar is niets mooi aan. Marshall beschrijft de morbide scènes zo aangrijpend, dat de lezer ontzettend blij is niet in de schoenen van Jess te staan. Daarnaast is de relatie tussen Jess en haar vader erg goed beschreven. Het is zo complicerend, en zelfs het lezen over de relatie zelf is complicerend. Het is te merken dat in deze passages de woorden ook niet vloeiend in elkaar lopen, het is haperend en onderbroken, net zoals de relatie tussen Jess en haar vader is.

De structuur van het verhaal is opgebouwd uit hoofdstukken voor en na een grote gebeurtenis. Hierdoor wordt de lezer constant geprikkeld om door te blijven lezen. Het lijkt alsof er van deze beide kanten – voor en na – steeds nieuwe puzzelstukjes onthuld worden. Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog had meer karakterontwikkeling mogen hebben. Je zou als lezer verwachten dat iemand die compleet afgezonderd moet proberen te blijven leven toch een aantal dingen over zichzelf zou leren. Helaas blijft het op het gebied van ontwikkeling allemaal vrij vlak en valt hoofdpersonage Jess een aantal keer in herhaling met bepaalde fouten.

De thematiek en structuur van Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog zijn uiterst origineel. Het boek doet denken aan De weg (the Road) van Cormac McCarthy. Schrijfster Marshall heeft zoveel dingen in het boek genomen, er zijn geen essentiële dingen weggelaten als het komt op hoe iemand moet overleven. Zelfs heel logische acties zijn erin opgenomen en juist daardoor is het boek zo realistisch. De lezer voelt alles met Jess mee, en dat is de magie van het verhaal. Het is niet eens precies duidelijk hoe het komt dat Jess in deze situatie gekomen is, maar dat is ook niet relevant voor het verhaal. De mysterie rond de oorzaak maakt juist dat de focus ligt op het overleven.

Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog is een fantastisch boek voor fans van overlevingsverhalen en actiefilms. Het weet de rauwe waarheid van overleven in een donkere, gevaarlijke plek goed te vangen en daarnaast blijft het boek je als lezer fascineren door de pakkende schrijfwijze van schrijfster Marshall. Een perfect boek voor de nazomer!

Recensie: Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog – Kate Alice Marshall

Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  - Zoek beschutting
  - Zoek water
  - Maak vuur
  - NEEM WRAAK
  Dit verhaal kent twee beginpunten. Een daarvan is op een landingsbaan in Alaska. Het andere is aan de oever van een meer, waar de regen als mist op me neerdaalt, terwijl de houten resten van de hut nog nasmeulen. Ik zal je beide versies vertellen: wat er gebeurde voordat mijn vader stierf, en wat er daarna gebeurde. En als ik daarmee klaar ben, of te zwak ben om nog door te schrijven, dan zal ik dit notitieboek achterlaten op de plek waar de hut heeft gestaan. Mocht iemand ons, of mij, ooit komen zoeken, wie weet vinden ze mijn verhaal.

  ,b>voor: Jess heeft haar vader al meer dan tien jaar niet gezien. Hij overleeft op eigen houtje ergens in de natuur, ver van de maatschappij verwijderd. Maar nadat haar moeder omkwam bij een auto-ongeluk waarbij ze zelf gewond raakte, werd Jess gedwongen om naar zijn hut in de afgelegen wildernis van Canada te verhuizen. Net als Jess hem beter leert kennen, duikt een geheim uit zijn verleden op dat hij met de dood moet bekopen. Jess blijft alleen achter.
  na: Met alleen haar vaders hond als gezelschap moet Jess op zoek naar voedsel. Ze moet jagen, een onder komen bouwen en zorgen dat ze warm blijft. Op sommige dagen voelt het alsof de wildernis zich tegen haar keert en haar wil vernietigen, maar dan blijkt ze sterker dan zelfs zij had gedacht. Jess zal dit overleven. Ze moet wel. Ze weet wie haar vader vermoord heeft… en nu is ze uit op wraak.
  De drang om te overleven en wraak te nemen op degene die haar vader vermoordde staan centraal in dit ongelooflijk spannende verhaal dat zich afspeelt in de onverbiddelijke wildernis. Het boek doet denken aan Cheryl Strayeds Wild en The Revenant.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen