• onze waardering

Maaltijdsalades - Sophie Dupuis - Gaulier RECENSIE

Recensie: Maaltijdsalades - Sophie Dupuis - Gaulier

Als groot liefhebber van maaltijdsalades kon ik niet wachten om met de recepten uit dit kookboek aan de slag te gaan. In Maaltijdsalades belooft Sophie Dupuis – Gaulier je 100 heerlijke recepten voor alle seizoenen. Zit er echt diversiteit in deze recepten of zijn het allemaal voorspelbare salades?

Laten we beginnen met de cover van dit kookboek. De simpele grafische vormgeving sprak mij direct aan. Een mooi, modern font in het zwart op een lichte achtergrond zorgt ervoor dat de letters van de cover springen. Ook weet je direct wat je krijgt: 100 recepten voor alle seizoenen. De salades die voor de cover zijn gekozen vind ik verrassend, geen standaard sla – groente – vlees voorbeeld, maar juist gerechten die mij nieuwsgierig maken naar de inhoud van dit boek.

De meeste kookboeken bevatten voorin een lijst met tips & tricks over hoe je aan de slag kunt gaan met de recepten of een lijst met veel gebruikte ingrediënten. Oftewel, de ‘staples’ die je altijd in huis moet hebben. Sophie weet dit allemaal tot slechts één pagina te beperken. Kort een aantal elementen waaruit een maaltijdsalade moet bestaan en daarnaast roept ze vooral op om creatief te zijn. De inhoudsopgave is simpel maar effectief: de recepten zijn ingedeeld per seizoen. Geen moeilijke receptnamen, je weet direct wat je gaat eten.

Dan de recepten zelf. Iets waar ik veel waarde aan hecht bij een kookboek is dat ik kan zien wat ik maak. Niets is irritanter dan een recept ‘namaken’ uit een kookboek en vervolgens geen voorbeeld bij de hand hebben. Gelukkig is dat hier niet het geval. Elk recept wordt op de linkerpagina uitgebreid uitgelegd met bovenaan groot de titel, het aantal personen, (voor)bereidingstijd en kooktijd. Daaronder volgt een korte lijst met ingrediënten. Het viel mij op dat deze recepten geen lange ingrediëntenlijsten bevatten, wat ik prettig vind. Stap voor stap wordt het recept uitgelegd, in goed opvolgbare stappen. Tot slot vind je op de rechterpagina het eindresultaat in prachtige foto’s. De vormgeving en fotografie in dit kookboek is prachtig. Heldere foto’s die duidelijk de recepten laten zien en mooie achtergronden die het kookboek karakter geven.

Natuurlijk ging ik ook aan de slag met de recepten. Als eerste maakte ik de salade met perzik, halloumi en amandelen. Ik had zelf nog nooit eerder met halloumi gekookt, dus dat was een kleine uitdaging. De truc bij dit recept is om de halloumi niet te dun te snijden en dan te grillen (scheelt veel afwas!). Voor de dressing had ik witte balsamicoazijn nodig, die ik helaas niet kon vinden. Daarom verving ik dit door een soort balsamico crème. Erg goed gelukt al zeg ik het zelf.

Het tweede recept dat ik maakte was de Oosterse pastasalade. Helemaal ‘Oosters’ werd dit recept niet, aangezien ik geen lamsvlees is mijn supermarkt kon vinden en helaas blijkt harissa ook niet zo makkelijk voorhanden. Ik moest dus een beetje improviseren bij dit recept. Uiteindelijk werd het eerder een Italiaanse pastasalade doordat ik Italiaanse truffelsalami gebruikte en ook een Italiaanse kruidendressing. Nog steeds erg lekker.

Wat een geweldig kookboek! Als je salades normaal gesproken ziet als iets wat je eet als bijgerecht, zou ik zeker eens aan de slag gaan met Maaltijdsalades van Sophie Dupuis – Gaulier. Ze zal je verrassen met veel smaakcombinaties, maar ook de klassiekers ontbreken niet in dit kookboek. Een klein minpuntje is wellicht dat niet alle ingrediënten even goed verkrijgbaar zijn, maar deze zijn goed te vervangen. Aanrader!

Recensie: Maaltijdsalades - Sophie Dupuis - Gaulier

Maaltijdsalades

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een maaltijdsalade is een prima idee als je geen zin hebt om uren in de keuken te staan. Een goede maaltijdsalade bevat verse groenten, vitamines, eiwitten, vetten en smaakmakers.
  In dit boek vind je 100 overheerlijke recepten voor alle seizoenen. In de lente kun je denken aan een lekkere poké bowl of een salade met kip tandoori en broccoli. Ingrediënten voor een zomerse salade zijn onder andere mozzarella, tomaten en perziken. De herfst biedt ook volop mogelijkheden, b.v. voor een mesclunsalade met gegrilde ravioli en noten of een Indische wittekoolsalade. En dan de winter… Wat te denken van een bulgurrijstschotel met wintergroenten?
  Maaltijdsalades biedt volop inspiratie voor salades met groenten en fruit, met of zonder vlees, vis of kip.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het genesisproject - Mascha Heijmans

 • De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

 • Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 • Stromend graf - Robert Galbraith

 • Get fit - Frederique Ypenburg & Wendy De Vries

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen