• onze waardering

Het geheim van de goudenregen - Chris Houtman RECENSIE

Recensie: Het geheim van de goudenregen - Chris Houtman

Het geheim van de goudenregen speelt zich voornamelijk af in 1712 in New Jersey en New York waar een slavenopstand plaatsvindt. Prudence FitzRandolph trekt bij Betsy, haar overgrootmoeder, in. Betsy wordt steeds ouder en vergeetachtiger, maar al snel in het boek blijkt dat Betsy soms ook doet alsof. Ze noemt zichzelf Westindisch kinds en ‘met alle drukte om me heen is dat soms ontzettend handig.’ Op deze manier blijkt ze er ook meermalen in geslaagd te zijn ontsnapte slaven te helpen.

Prudence wil het levensverhaal van Betsy opschrijven, Betsy heeft zoveel meegemaakt in haar leven, dat moet onthouden worden. Betsy is geboren in Leiden en heet Elizabeth Blossom. Ze is de dochter van twee pilgrims, die lid zijn van een strenggelovige groep die zich heeft afgesplitst van de Anglicaanse kerk. Ze zijn gevlucht naar Nederland, maar daar vonden ze de godsdienstvrijheid te groot. Het uiteindelijke doel was te emigreren naar Amerika en zich aan te sluiten bij een kolonie in Massachusetts waar gelijkgezinden wonen. In 1629 is het zover en scheept het gezin in op de Mayflower. 

Het geloof is voor Betsy verstikkend en zij is veel ruimdenkender dan haar vader en de overige gelovigen. Dit blijkt al in Leiden, waar zij contact krijgt met professoren van de universiteit. Zij is bijvoorbeeld geïnteresseerd in de Indiaanse cultuur en weet zich geleidelijk te ontworstelen aan de benauwende omgeving. Vrijheid en gelijke rechten voor iedereen zijn voor haar belangrijke waarden. ‘Ik vind dat iedereen vrij moet zijn en dat slavernij niet mag bestaan. En dat iedereen gelijke rechten moet hebben voor de wet.’

Het geheim van de goudenregen geeft een boeiend kijkje in een stukje wereldgeschiedenis: in het ontstaan van de Verenigde Staten, in de slavernij, in het beknotten van de Indiaanse cultuur door de kolonisten, in het prille New York en in de rol die het geloof speelt. Want tegenover de Pilgrims heb je ook de Quakers, ook een strenggelovige groep, die een belangrijke rol heeft gespeeld in het afschaffen van de slavernij.

Een van de verre afstammelingen van Elizabeth Blossom, die echt heeft bestaan (net zoals dat in 1712 ook echt in New York een slavenopstand plaatsvond), is oud-president Obama. Overigens wekt deze quote op de cover van het boek meer verwachtingen dan het boek waarmaakt. Obama speelt uiteraard geen rol in dit verhaal. Het geheim van de goudenregen speelt zich immers ruim 400 jaar geleden af. Houtman weet toch Obama in de epiloog met zijn haren erbij te slepen, en dat is wat jammer, het voegt niets aan het verhaal toe.

Het verhaal is interessant en in veel hoofdstukken is een kader met historische achtergrondinformatie toegevoegd. Het onderscheid tussen het verhaal in 1712 en Prudence en de (jeugd-)herinneringen van overgrootmoeder Betsy is typografisch helder gemaakt door de herinneringen cursief weer te geven. Het boek heeft, naast de kaders waar ook geregeld (kleuren-)foto’s in staan, ook een aantal illustraties. Het geheim van de goudenregen leest prettig door de makkelijke schrijfstijl van Chris Houtman. De zinnen zijn niet te lang en het woordgebruik is begrijpelijk en toegankelijk. Knap is dat Het geheim van de goudenregen niet alleen historisch boeiend is, maar dat het verhaal zelf ook leuk en van tijd tot tijd best spannend is om te lezen.

Het boek is aan de pittige kant voor basisschoolkinderen, maar vanaf een jaar of dertien zullen het verhaal en de boodschap goed binnenkomen. Maar ook voor volwassenen is Het geheim van de goudenregen zeer de moeite waard.

Recensie: Het geheim van de goudenregen - Chris Houtman

Het geheim van de goudenregen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Elizabeth Blossom heeft echt bestaan, zij voer in 1629 met een tweede groep Pilgrim Fathers vanuit Leiden naar Amerika. Elizabeth werd 92 jaar en kreeg 11 kinderen van wie 8 de volwassenheid bereikten. Zij kregen ook weer grote gezinnen, waardoor Elizabeth en haar man Edward FitzRandolph vele tienduizenden nazaten kregen. Onder hen maar liefst drie Amerikaanse presidenten.

    Leiden, 1629. Elizabeth Blossom rent door de straten. De tranen biggelen over haar wangen; binnenkort vertrekt ze met haar vader, moeder en haar kleine broertje naar een nieuw land, Amerika. Maar Elizabeth wil helemaal niet weg. Dit is wat ze kent, waarom wil haar vader toch naar dat onbekende verre land? Ze kunnen toch ook best in Leiden wonen? Daar heerst toch een redelijke vrijheid hun geloof te belijden? In Leiden wonen mensen die uit diverse windstreken hun toevlucht hebben genomen tot de tolerante republiek der Verenigde Nederlanden. Het is een soort smeltkroes vindt Elizabeth. Een mix van allerlei verschillende geloven, culturen en talen. En iedereen, maar vooral de republiek lijkt er wel bij te varen.

    Maar haar vader ervaart dat toch anders. Zijn droom is een nieuw bestaan op te bouwen in de Nieuwe Wereld, een bestaan gebaseerd op de Bijbel. Elizabeth heeft geen keus en moet aan boord van de Mayflower II. Via Engeland zullen ze de verre reis naar Amerika maken. Het beloofde land, volgens haar vader, waar ze vrij zullen zijn hun geloof te belijden zoals zij willen. Wat nou vrij, denkt Betsy bij zichzelf. Ze ervaart het geloof van haar ouders als verstikkend. Maar ze heeft geen keus. Ze moet doen wat haar vader haar opdraagt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen