• onze waardering

Lotte & Roos - de meisjes tegen de jongens - Marieke Smithuis RECENSIE

Recensie: Lotte & Roos - de meisjes tegen de jongens - Marieke Smithuis

Lotte & Roos - de meisjes tegen de jongens is het eerste deel van de trilogie over Lotte & Roos van Marieke Smithuis. Je leest in deze verhalenbundel over de avonturen van Lotte & Roos. Ook hun ouders komen vaak aan bod en hun opa die vaak oppast. In deze bundel staat centraal dat de beste vriendin van Roos gaat verhuizen en dat er twee nieuwe jongetjes in dat huis komen wonen. 

Lotte & Roos - de meisjes tegen de jongens is gedrukt op dik, glanzend papier. Dit geeft het boek een luxe uitstraling. Daarnaast bevat het boek veel kleine en grotere illustraties. Dit zorgt ervoor dat het boek heel vrolijk en kleurrijk is geworden.

Lotte & Roos - de meisjes tegen de jongens begint met een verhaal in de sneeuw. Daarna is het per verhaal wat wisselend wat voor seizoen het is. Dit is jammer en zorgt ervoor dat het niet zo geloofwaardig is. Het boek was sterker geweest wanneer het zich had geconcentreerd op één seizoen. De verhalen in dit boek zijn geschreven in de tegenwoordige tijd. Dit maakt dat het boek kinderen aanspreekt en zich gaan inleven in de personages. 

Het boek zit bomvol avonturen die kinderen allemaal weleens mee maken of gaan maken. Zo heeft Lotte luizen, vieren ze de verjaardag van Lotte, is Roos verdrietig als haar beste vriendin gaat verhuizen, komt Sinterklaas op bezoek en nog veel meer. Al deze onderwerpen zullen kinderen aanspreken. Bovendien is er achterin het boek een inhoudsopgave opgenomen. Zo kun je direct bladeren naar een verhaaltje dat op dat moment bij de kinderen speelt, maar het boek is ook zeer geschikt om van het begin tot het einde te lezen. De verhalen lopen namelijk in elkaar over en gebeurtenissen uit eerdere verhalen komen weleens terug in de latere verhalen. 

Lotte & Roos - de meisjes tegen de jongens is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Ik ben van mening dat deze leeftijd klopt omdat de verhalen voor jongere kinderen wat te lang zullen zijn. De verhalen zijn meestal 3 á 4 pagina’s lang, wat dit boek erg geschikt maakt om nog even voor te lezen voor het slapen gaan.

Concluderend heeft Marieke Smithuis met Lotte & Roos - de meisjes tegen de jongens een verhalenbundel geschreven over het leven van twee meisjes die allerlei bijzondere maar toch heel gewone dingen meemaken. Alle kinderen zullen zich in hen herkennen. Het boek was nog sterker geweest wanneer het zich had geconcentreerd op één seizoen, daarom krijgt dit boek van mij 4 hartjes. 

Recensie: Lotte & Roos - de meisjes tegen de jongens - Marieke Smithuis

Lotte & Roos - De meisjes tegen de jongens

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De zusjes Lotte en Roos lijken helemaal niet op elkaar. Ze spelen veel samen, maar ze maken ook ruzie. Met hun opa die vaak oppast beleven ze allerlei avonturen.

    Dan komen er twee jongens wonen in de straat: Lasse en Joppe. Ze zijn precies even oud als Roos en Lotte, maar dat betekent nog niet dat ze meteen vrienden worden. Integendeel!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen