• onze waardering

Een nieuwe droom - Robyn Carr RECENSIE

Recensie: Een nieuwe droom - Robyn Carr

Emma Shays wereld stort in als haar man - een charmante miljonair - een investeringsfraudeur blijkt te zijn en zelfmoord pleegt. Gebroken en blut keert ze terug naar haar vroegere woonplaats, waar ze Riley Kerrigan tegenkomt. De twee waren beste vriendinnen tot ze 16 jaar geleden een enorme ruzie hadden. Daarbij is niet alleen hun vriendschap verloren gegaan, maar ook hun vertrouwen in zichzelf en in anderen. Emma moet haar leven zien op te bouwen, wat alleen mogelijk lijkt te zijn met de hulp van Riley. Lukt het de vrouwen om het verleden achter zich te laten en elkaar - en de mannen in hun leven - een kans te geven?

In Een nieuwe droom beschrijft Robyn Carr een wereld vol vriendschap, liefde, humor met als rode draad de vriendschap tussen Emma en Riley. Door de hoeveelheid verhaallijnen die zich daar rondom afspelen, zijn deze logischerwijs niet allemaal evenveel uitgewerkt, wat soms wat verwarring oplevert. Doordat het verhaal vanuit meerdere perspectieven wordt verteld, leer je niet alleen de karakters beter kennen en snappen, maar worden de problemen en het verhaal zelf ook realistischer en begrijpelijker. 

Kijkend naar de karakters, voelen ze al snel meer aan als echte mensen dan als personages in een boek. Hun diepgang en dat je ze al snel mag, ligt aan het feit dat - hoewel ze veel goede kanten hebben - hun slechte kanten niet onderbelicht worden. En in het proces van het erkennen, accepteren en verbeteren van hun slechte kanten, zie je de groei die de personages in Een nieuwe droom doormaken. De uitwerking van de personages is erg goed gedaan en draagt bij aan al het mooie van dit boek. 

Daarbij komt dat Een nieuwe droom verder gaat waar de meeste romans stoppen. Door dieper in te gaan op het emotionele vlak, krijgt het verhaal meer inhoud zonder dat het te zwaar of echt literair wordt. Terwijl Carr je soepel door het verhaal heen leidt, word je vaak verrast met onverwachte wendingen en kleine clues die later zullen ontpoppen tot iets groters. Hierdoor blijf je continu alert - al lever je hierbij niet in op het relaxt lezen - en heeft het boek een extra dimensie door de spanning van niet alles meteen weten of snappen. 

Het tempo van het boek is wel een probleem: door de snelle vertelling van anderhalve decennia aan gebeurtenissen in het begin, zit je wel meteen in het verhaal, maar word je er ook een beetje ingegooid. Daarna zijn er in de hoofdlijn niet veel vorderingen, tot het opeens erg plotseling en snel afgemaakt wordt. Dit zorgt ervoor dat het boek een beetje zijn doel verliest, al maken de andere verhaallijnen dit ruimschoots goed. Het verstoorde tempo kom je ook aan het einde tegen, waar in de epiloog veel losse eindjes snel worden afgemaakt. Dit alles is niet heel aanwezig, maar verstoort af en toe wel het effect van je helemaal in het boek verliezen.

Samengevat is dit gewoon nog killer boek van Robyn Carr, met goede karakters en een lekker lopend verhaal. Een nieuwe droom is zeker een aanrader om cadeau te doen of zelf te lezen. Het is een roman met diepgang en met meerdere verhaallijnen waardoor er voor ieder wat wils is en het leest makkelijk weg.

Recensie: Een nieuwe droom - Robyn Carr

Een nieuwe droom

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Dat haar steenrijke man een financiële oplichter was, wist Emma inmiddels wel, maar zijn zelfmoord zag ze niet aankomen. Na een jaar vol rechtszaken blijft ze berooid en alleen achter. De enige aan wie ze nog hulp kan vragen is haar jeugdvriendin Riley, die haar toen ze achttien waren vreselijk heeft verraden.
    Riley heeft inmiddels een eigen bedrijf en biedt Emma schoorvoetend een baantje aan als schoonmaakster. De sfeer tussen hen blijft echter gespannen, en Riley wil alles strikt
    professioneel houden. Het maakt Riley dan ook woest als ze erachter komt dat Emma weer contact heeft met haar broer Adam.
    De vraag is of de twee vrouwen elkaar – en zichzelf – ooit kunnen vergeven, zodat ze eindelijk aan een nieuwe toekomst kunnen denken.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen