• onze waardering

Lotte & Roos - samen ben je niet alleen - Marieke Smithuis RECENSIE

Recensie: Lotte & Roos - samen ben je niet alleen - Marieke Smithuis

Lotte & Roos - samen ben je niet alleen is het tweede deel uit de Lotte & Roos trilogie van Marieke Smithuis. In deze verzamelbundel lees je allerlei verhalen over de avonturen die de zusjes Lotte & Roos beleven. Soms met hun opa die vaak oppast, soms met hun buurjongens Lasse en Joppe maar soms ook met hun ouders. In dit deel staat centraal dat samen spelen veel leuker is dan alleen, hoewel dit soms kan leiden tot ruzie. 

Lotte & Roos - samen ben je niet alleen is gedrukt op dik en glanzend papier. Dit geeft deze verzamelbundel een luxe uitstraling. Net als zijn voorganger, bevat ook deze verzamelbundel veel kleine en grotere illustraties die het boek erg kleurrijk maken. 

Lotte & Roos - samen ben je niet alleen is ook goed te lezen wanneer je het eerdere deel uit deze serie niet hebt gelezen. In dit deel zie je op de eerste pagina een illustratie van alle mensen die voorkomen in het boek met daarbij hun namen. Hierdoor weet je direct wie wie is. 

Lotte & Roos - samen ben je niet alleen zit bomvol verhalen met uiteenlopende onderwerpen. Zo lees je over dat de ouders van Lotte & Roos alles beslissen, bedenken ze iets om de nieuwe invaljuf weg te pesten omdat ze zo vervelend is, ontmoeten ze een heel boze imker en nog veel meer. Dit maakt dat het boek erg veel variatie bevat en het kinderen zal aanspreken omdat er iets bij kan zitten wat zij zelf ook hebben meegemaakt. Wat ik jammer vind is echter dat er ook behoorlijk wat verhalen tussen zitten die in mijn ogen wat ver gezocht zijn en niet zo'n goed voorbeeld geven wanneer kinderen dit na willen doen. Zo is er in één van de verhalen te lezen dat Lotte & Roos zich vervelen en een Blote billen show willen gaan geven, door met hun blote billen uit het raam te gaan hangen. Voor kinderen die hier de humor van in zien is dit een heel grappig verhaal, maar wanneer kinderen dit na gaan doen zorgt dit voor minder leuke situaties. Het is daarom belangrijk om dit soort verhalen na te bespreken met de kinderen. 

In het vorige deel van deze serie was het erg verwarrend dat er zoveel gebruik werd gemaakt van verschillende seizoenen. In dit deel spelen de seizoenen een minder grote rol, wat het bruikbaarder maakt om voor te lezen. Kinderen kunnen zich nu nog beter herkennen in Lotte & Roos en de omgeving. 

Concluderend heeft Marieke Smithuis met Lotte & Roos - samen ben je niet alleen een mooie bundel geschreven over samen spelen. Wanneer er bij sommige verhalen met de kinderen besproken wordt dat zij dit niet na moeten doen is het een boek vol met humor. 

Recensie: Lotte & Roos - samen ben je niet alleen - Marieke Smithuis

Tijgerlezen - Samen ben je niet alleen - Lotte & Roos

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Dit boek staat vol nieuwe (voorlees)verhalen over de zusjes Lotte en Roos en hun buurjongens Lasse en Joppe. Verhalen over kietel-kippenveertjes en een boze imker, heksensoep en fietsendieven, een heldendaad van hond Bullebak en een jong vogeltje dat vliegles krijgt. Maar ook over ruzie hebben en sorry zeggen, en hoe moeilijk dat soms is.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen