• onze waardering

De jongen van de glasfabriek - Reinhilde van Driel RECENSIE

Recensie: De jongen van de glasfabriek - Reinhilde van Driel

De jongen van de glasfabriek is een bitterzoet kinderboek van Reinhilde van Driel. Je volgt het verhaal van Boris. Een jongen die samen met zijn oma in een huisje op een berg woont. Elke dag als Boris naar school gaat, loopt hij samen met Oscar. Alleen is Oscar een jongen uit het verleden, hij werkt namelijk in de glasfabriek in het dorp. De glasfabriek is allang gesloten maar toch keert Oscar steeds terug in het leven van Boris. Maar als op een dag de oma van Boris is gevallen kunnen ze niet meer in het huisje op de berg wonen en moet hij bij andere mensen gaan wonen. Zal Oscar hem daar ook kunnen vinden?

De jongen van de glasfabriek heeft allereerst een prachtige cover. Hierop zie je Oscar en Boris in een fietstrein. Wanneer je de kleding van deze kinderen goed bekijkt zie je direct wie Oscar is en wie Boris is. 

Wat ik jammer vind aan De jongen van de glasfabriek is dat er achterop de cover staat dat Boris er een verklaring voor heeft waarom hij Oscar steeds ziet, maar deze verklaring ben ik niet tegengekomen tijdens het lezen van dit boek. Dit maakt dat het boek een apart einde heeft en niet precies duidelijk is hoe het komt dat Boris Oscar steeds ziet. Wat er daarnaast jammer is, is dat veel Vlaamse woorden zijn overgenomen in dit boek. Zoals brikjes, parking, toekomt. Hierdoor is het verhaal soms wat onduidelijk en zal het wellicht wat meer uitleg nodig hebben wanneer kinderen dit boek zelf lezen. 

De jongen van de glasfabriek is enorm beeldend geschreven. Hierdoor waan je je als lezer bij Boris op de berg in het huisje. Ook wanneer je leest dat hij de berg afloopt is de omgeving met alle planten en dieren heel mooi omschreven. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Ik denk dat het verhaal voor jongere kinderen te lastig zal zijn. Ook zijn de hoofdstukken relatief lang, waardoor jongere lezers hun interesse sneller zullen verliezen omdat het boek dan moeilijk te behappen is. Voor kinderen vanaf 9 jaar lijkt het me zeker geschikt. 

Het verhaal van Boris is met vlagen erg verdrietig. Zo lees je hoe slecht hij het naar zijn zin heeft bij de mensen waar hij moet gaan wonen en hoe alleen hij zich voelt wanneer Oscar niet langskomt. Dit maakt dat je als lezer heel erg gaat meeleven met Boris en hem het liefst zelf wilt helpen. 

Concluderend heeft Reinhilde van Driel met De jongen van de glasfabriek een heel beeldend verhaal geschreven over een jongen dat steeds een jongen uit het verleden tegen komt. Alleen is niet duidelijk hoe dit komt. Daarom geef ik dit boek 4 hartjes. 

Recensie: De jongen van de glasfabriek - Reinhilde van Driel

De jongen van de glasfabriek

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Boris woont met zijn oma in een afgelegen huisje boven in de heuvels. Elke dag stapt hij een halfuur naar school. Vaak krijgt hij tijdens zijn tocht gezelschap van zijn vriend Oscar. Oscar werkt in de glasfabriek. Werkte, beter gezegd, want het is al meer dan 100 jaar geleden. Hoe dat kan? Daar heeft Boris geen verklaring voor, of toch?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen