• onze waardering

Oom Harry en de Knetterkwabmachine  - Marc de Bel RECENSIE

Recensie: Oom Harry en de Knetterkwabmachine - Marc de Bel 

De ouders van Hanne en Timmy moeten weg en daarom mogen de kinderen een nacht logeren bij oom Harry. Harry is een heuse privé detective, nou ja heel snugger is hij niet en in werkelijkheid zit hij al maanden zonder werk. Totdat mevrouw Nuffel ineens binnen komt vallen. Haar kater Puttifoer is ontvoerd en oom Harry moet hem zo snel mogelijk opsporen! Samen met Hanne en Timmy gaat oom Harry gelijk op onderzoek uit. Zal het ze lukken om Puttifoer terug te krijgen? En wat is het aandeel van Professor Knetter in het geheel? 

Oom Harry en de Knetterkwabmachine werd in 1990 voor het eerst onder de titel De Knetterkwabmachine gepubliceerd. Voor in het boek staat een opmerking van De Bel die speciaal voor deze uitgave zowel het verhaal als de tekst aangepast heeft naar deze tijd. Voor een groot deel is dit gelukt maar er zullen ook kinderen zijn die het geheel wat ouderwets zullen vinden, het laboratorium van professor Knetter, zijn apparatuur en uitvindingen zijn behoorlijk gedateerd en de woordgrappen soms iets teveel jaren 90 waardoor sommige kinderen moeite hebben om deze te begrijpen. 

Desondanks heeft Marc de Bel met Oom Harry en de Knetterkwabmachine een hilarisch, doldwaas avontuur neergezet dat leest als een trein. Oom Harry zal bij veel kinderen favoriet zijn om zijn sullige gedrag - hij maakt blunder na blunder- wat hem op hetzelfde niveau als de kinderen zet. Hanne en Timmy zijn echter een stuk slimmer en behoeden hun oom keer op keer voor veel erger. Professor Knetter is het stereotype professor in witte jas, met wilderige, grijze haardos en uiteraard een verknipte geest. Hij wordt bijgestaan door een leeghoofdig hulpje dat wat weg heeft van Frankenstein. Het geheel had wat origineler gekund en meer van deze tijd, maar kinderen zullen zich hier waarschijnlijk niet veel van aantrekken en gefocust zijn op de spannende verhaallijn.

Oom Harry en de Knetterkwabmachine komt tot leven door de paginagrote grijstoon-illustraties van Mila Torro. Ze zijn stripachtig van stijl wat goed aansluit bij het verhaal. 

Oom Harry en de Knetterkwabmachine is een humoristisch, superspannend verhaal voor echte speurneuzen en liefhebbers van uitvindingen. Het boek is geschikt om voor te lezen vanaf 8 jaar en zelf te lezen vanaf 10 jaar. Leuk om na afloop samen met je kind te doen: teken of maak je eigen uitvinding! 

Recensie: Oom Harry en de Knetterkwabmachine - Marc de Bel 

Oom Harry en de Knetterkwabmachine

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hanne en Timmy gaan een nachtje logeren bij hun oom Harry. Die is privédetective, maar niet van de snuggerste. Hij heeft al maanden geen opdrachten meer gekregen. Maar dan valt opeens de radeloze mevrouw Van Nuffel zijn groezelige kantoortje binnen met de vraag om Puttifoer, haar gekidnapte kater, op te sporen. Hanne en Timmy belanden meteen, samen met hun oom, tot over hun oren in een superspannend verhaal en in de kelder van professor Knetter, de uitvinder van de Knetterkwabmachine.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Bloedwraak - Marcella Kleine

 • Recensie: Lotgenoten - Sabrine Ingabire

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen