• onze waardering

Sophie - met jou wil ik mijn dagboek delen - Jean-Philippe Rieu RECENSIE

Recensie: Sophie - met jou wil ik mijn dagboek delen - Jean-Philippe Rieu 

Wat als je je gevoelens en gedachten niet altijd kan verwoorden? Dan schrijf je ze in een dagboek zoals Sophie en deel je ze op die manier met je vrienden en familie. Maar hoort dat wel? Want een dagboek is eigenlijk toch privé, of niet?

Sophie laat je lezen in haar dagboek en laat je zo het leven zien van een tienermeisje dat worstelt met zichzelf, haar prille liefdesleven en alle andere gedachten en problemen die een tiener zoal kan hebben. 

Sophie - met jou wil ik mijn dagboek delen gaat zoals de titel al aangeeft over een meisje dat Sophie heet en al haar gedachten en gevoelens in een dagboek opschrijft. Na een tijdje van enkel schrijven besluit ze haar dagboek ook te delen met haar moeder en haar vrienden en ontstaat er op die manier een nieuwe soort van communicatie onder elkaar.

In het begin van het verhaal ligt de focus vooral op wie het personage Sophie nu eigenlijk is. Als lezer had ik ergens een gevoel dat er “iets” was met Sophie maar dit kwam nergens ter spraken in het verhaal en dit is mij dus niet echt duidelijk geworden. 

Ik had op een bepaald moment het gevoel dat ze misschien een of andere vorm van autisme had en daardoor enkel haar gevoelens en gedachten kon opschrijven in plaats van ze al vertellend met de wereld te delen, maar in het verhaal lijkt ze dan wel spontaan en open te zijn dus dan trok dit gevoel weer weg.

Het verhaal heeft niet echt een bepaalde leidraad. Sophie - met jou wil ik mijn dagboek delen lijkt een beetje op een verhaal zonder begin of eind. Het lijkt alsof Jean-Philippe Rieu op een willekeurig moment besloot om het dagboek van Sophie als boek uit te geven en ergens middenin een stuk selecteerde. Wat er vóór en na deze periode gebeurt weten we niet, er werd echt een stuk uit het leven van het personage Sophie gegrepen.

Sophie, het hoofdpersonage, schrijft haar verhaal op een erg open manier. Gevoelens zijn geen taboe en ze lijkt zich ook weinig aan te trekken van wat anderen over haar denken wanneer ze haar dagboek lezen. Ze stelt zich erg kwetsbaar op maar toont tegelijk ook dat ze hierdoor een heel sterk persoon is. 

Tijdens het lezen had ik eigenlijk niet door dat Sophie - met jou wil ik mijn dagboek delen geschreven werd door een mannelijke schrijver. Na het lezen ontdekte ik plots wie de auteur was en dit verraste mij positief. Dat Jean-Philippe Rieu zich als volwassen, mannelijke schrijver zo goed kan inleven in een vrouwelijk personage dat ook nog eens een tiener is, toont aan dat hij erg getalenteerd is.

Hoewel het verhaal kop nog staart lijkt te hebben vond ik het wel een aangenaam boekje om te lezen. Je kan je goed inleven in het personage van Sophie en helemaal opgaan in haar wereld. Hierdoor vergeet je even je eigen leven en kan je lekker wegdromen. Tieners die zelf af en toe worstelen met hun emoties en het uiten hiervan zullen zonder twijfel veel aansluiting vinden bij Sophie en haar dagboek.

Dit boek krijgt van mij 3 hartjes. Sophie - met jou wil ik mijn dagboek delen is een mooi dagboekverhaal maar volgens mij geen boek dat je erg lang bijblijft. Omdat het vooral rond een momentopname lijkt te draaien krijg je niet echt een band met het personage. Je leert haar een beetje kennen, leest een stuk van haar dagboek en dan is ze alweer weg. Ik denk dat een extra boek rond het personage van Sophie ervoor zou zorgen dat haar dagboek een grotere betekenis krijgt voor de lezers. 

Recensie: Sophie. Met jou wil ik mijn dagboek delen - Jean-Philippe Rieu 

Sophie. Met jou wil ik mijn dagboek delen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een wonderlijk dagboekverhaal. Een hartstochtelijk pleidooi voor eerlijkheid.

  Hier is mijn dagboek. Lees het. Hier vind je alles wat ik meemaak, alles wat ik denk, alles wat ik voel … en alles wat ik bén. Veel mensen verstoppen zich. Ze verbergen hun emoties, hun angsten en hun twijfels. Maar ik niet meer. Ik gooi alles op tafel. Open en bloot. Misschien kan ik de wereld wel veranderen door gewoon mezelf te zijn, door eerlijk te leven en door te delen.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen