• onze waardering

Geluk is een herinnering – Maarten Spanjer RECENSIE

Recensie: Geluk is een herinnering – Maarten Spanjer

“Ik herinner me…”.  Dat is hoe elk van de 96 verhalen in de nieuwste verhalenbundel van Maarten Spanjer begint. De in 1952 geboren Maarten Spanjer groeit op in een groot katholiek gezin met acht kinderen in Amsterdam. In Geluk is een herinnering blikt hij terug op zijn jeugd.

Geluk is een herinnering is gevuld met verhalen over familie, zoals oom Govert en zijn ‘lucratieve’ handeltjes, en gebeurtenissen uit het dagelijks leven zoals de lepel levertraan of zwemles met de haak. Maar ook over eerste liefdes, belevenissen op school, allerlei kattekwaad en natuurlijk voetbal.  Daarnaast zijn er verhalen over allerlei bekende Nederlanders waaronder Rob de Nijs, Johan Cruijff en Rijk de Gooyer.  

De verhalen in Geluk is een herinnering variëren in lengte van slechts één alinea tot enkele pagina’s. Het zijn hierdoor vaak meer anekdotes dan echte korte verhalen. Dit maakt de verhalen an sich niet minder vermakelijk, maar het geeft de bundel wel een fragmentarisch karakter. Hierdoor krijg je door het lezen geen duidelijk beeld van het leven van de jonge Maarten Spanjer, omdat het meer een verzameling losse herinneringen is. Persoonlijk had ik graag meer over zijn leven willen lezen en vond ik dit dus wel een minpunt van het boek, maar wellicht was dit voor Maarten Spanjer niet het doel van deze bundel.

De verhalen uit Geluk is een herinnering zijn voor een breed publiek leuk om te lezen, mede omdat Maarten Spanjer opnieuw laat zien dat hij een echte rasverteller is. Zijn schrijfstijl is erg toegankelijk en makkelijk leesbaar. Wel is de bundel waarschijnlijk nog aantrekkelijker voor lezers die qua leeftijd en/of achtergrond dichter bij Maarten Spanjer staan, waardoor de verhalen tevens een feest der herkenning kunnen zijn en uitnodigen om eigen herinneringen op te halen aan die tijd.

Hoewel Geluk is een herinnering dus niet zozeer een boek is om Maarten Spanjer beter te leren kennen, staat de bundel wel garant voor een aantal uur leesplezier. Het is een bundel met vermakelijke anekdotes over het leven in Amsterdam in de jaren 50 en 60. Geschikt voor een breed publiek, maar vooral een aanrader voor lezers in dezelfde leeftijd of met dezelfde achtergrond als Maarten Spanjer.

Recensie: Geluk is een herinnering – Maarten Spanjer

Geluk is een herinnering

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Geluk is een herinnering geeft een indringend en bij vlagen hilarisch beeld van de jaren vijftig en zestig, gezien door de ogen van een opgroeiende Amsterdamse jongen in een land dat herstellende is van de oorlog.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen