• onze waardering

De vega optie - Joke Boon RECENSIE

Recensie: De vega optie - Joke Boon

Wist je dat je door één dag per week geen vlees te eten 1500 liter water bespaart? Dat is gelijk aan één maand lang iedere dag douchen. Tegenwoordig zijn de meeste mensen zich er wel van bewust dat dierlijke producten een grote impact hebben op het milieu en daarmee het klimaat. We zien hierdoor steeds meer vegetarische-, en veganistische kookboeken verschijnen. Eén daarvan is De vega optie. Hierin deelt journalist en kookboekenschrijver Joke Boon vijftig homemade vleesvervangers.

Na een uitgebreide inleiding over onder meer de geschiedenis van de vleesconsumptie, cijfers, feiten, terminologie, alternatieven en tips en trucs, volgen vijftig recepten. Deze zijn onderverdeeld in zeven hoofdstukken: aan de rol, ballen, broodjes & burgers, in een sausje, in een jasje of gevuld, koekjes, beignets & muffins en tot slot basisrecepten. Wat denk je van de slavink van boon en prei met een lichte tomaten-mosterdjus, oesterzwamnuggets, een satéburger met pindamayonaise, atjar en seroendeng of pulled jackfruit met knoflook-tahinsaus? 

Ieder recept bestaat uit twee pagina’s. Hiervan is één pagina voorzien van een aantrekkelijke en kleurrijke foto. De pagina met de bereidingswijze is prettig en rustig vormgegeven. De witte achtergrond, de overzichtelijke lijst van benodigdheden, de stapsgewijze bereidingswijze met bullet points maken de recepten prettig werkbaar. Verreweg de meeste gerechten zijn geschikt voor vier personen. De vegetarische recepten zijn soms (optioneel) veganistisch. Dit staat boven ieder recept aangegeven. Daarnaast is een deel van de recepten geschikt om in te vriezen. Dit is gemakkelijk te herkennen aan het frost-symbool. De recepten zijn stuk voor stuk eenvoudig te maken. Hoewel sommigen wel wat meer tijd vergen, geldt dat overigens voor lang niet allemaal. De ingrediënten zijn goed te verkrijgen in de supermarkt. Als je het mij vraagt missen de recepten maar één ding en dat is een bereidingstijd.

Het eerste recept uit De vega optie dat ik maakte, was de gevulde tomaat met ei en pesto in tomatensaus. Dit gerecht zit vol met groenten en smaakt heerlijk. 

De tweede vega optie die ik kookte, waren de gevulde broodjes met oesterzwamragout. De ragout is goed op smaak en de oesterzwammen geven de ragout nog wat bite. Deze ragout doet echt niet onder van de welbekende kip-, of kalfragout.

Joke Boon bundelt in De vega optie vijftig waardige vleesvervangers die je thuis kan maken. Deze overwegend creatieve en smaakvolle creaties overtreffen de vegetarische kant- en klare producten die in de supermarkt te koop zijn. Het zijn stuk voor stuk smaakvolle recepten die het proberen waard zijn.

Recensie: De vega optie - Joke Boon

De vega optie

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

     


    Maak het zelf! Vega worstjes, burgers, ballen, beignets & meer.

    Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Supermarkten speelden de afgelopen jaren al
    handig in op deze trend: het schap vleesvervangers is flink uitgedijd. Maar wat als al dat prefab
    voedsel je tegenstaat? Geen probleem, met dit boek maak je die lekkere vegaburger of de ultieme
    bal voor bij je stamppot gewoon zelf. In De vega optie vind je 50 heerlijke, originele burgers,
    ballen, schnitzels enzovoort die je zelf maakt met peulvruchten, paddenstoelen, noten, kaas, ei, tahoe en zelfs zeewier. Een aantal recepten zijn variaties op bekende vleesfavorieten: satéburgers, Spaanse worstjes of nuggets. Van verstokte vleeseter tot veganist, hier vindt iedereen
    iets van zijn gading.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen