• onze waardering

Grandi Gusti - Katie Parla RECENSIE

Recensie: Grandi Gusti - Katie Parla

Het eten in Zuid-Italië is lekker, de streek is mooi en dat inspireerde Katie Parla tot het schrijven van Grandi Gusti. In dit zuiderse kookboek verzamelde ze 85 authentieke gerechten uit Basilicata, Calabria, Campania, Molise en Puglia.

Naast de recepten van deze heerlijke gerechten geeft ze ook telkens stukjes informatie over de streek zelf. Zo ontdek je niet enkel het eten maar kom je tegelijk ook meer te weten over deze mooie plaatsen. Tezamen met de mooie foto’s in het boek waan je je bijna in Italië wanneer je het boek doorbladert.

Grandi Gusti straalt één en al Italië uit. Katie Parla koos voor de vormgeving van dit boek niet voor een moderne, strakke stijl, maar voor een warme, romantische stijl. Dit valt meteen op door de vele foto’s, de lettertype’s en de indeling van het boek.

Door deze vormgeving krijg je meteen het leuke, warme vakantiegevoel, alsof je terugkijkt naar foto’s van plekken die je hebt bezocht en je zo het gevoel van toen weer kan ophalen. Alleen creëert ze dit nu zonder dat je hier zelfs maar een voet in Italië hoeft te zetten. Het past erg goed bij de gerechten in het boek.

Persoonlijk vond ik deze stijl erg mooi maar soms te chaotisch. Er staat veel achtergrondinformatie tussen de recepten, wat erg leuk is, maar als je enkel snel wat wilt koken zie je niet altijd in één oogopslag waar het recept begint. Ook was ik vaak kwijt waar ik gebleven was en moest ik altijd even zoeken op de pagina. Dit is natuurlijk persoonlijk en maakt de gerechten daarom zeker niet minder lekker.

Wat ik ook wat minder handig vond is dat niet elk recept vergezeld is van een foto. Gelukkig zijn de meeste gerechten wel voorzien van foto’s maar af en toe was ik toch wel benieuwd naar hoe het gerecht er zou hebben uitgezien. 

Verder is Grandi Gusti echt super. Katie Parla koos echt voor gerechten die typisch zijn voor Zuid-Italië maar zeker niet stereotiep zijn. Je leert de Italiaanse keuken op een hele andere manier kennen en ontdekt gerechten en ingrediënten waar je nog nooit eerder van gehoord hebt. Enkele van deze ingrediënten zijn ook alleen te vinden in Italiaanse winkels dus het is soms al een ontdekking op zich wanneer je deze ingrediënten gaat verzamelen.

Na het doorbladeren van Grandi Gusti besloot ik om focaccia en limoncello te maken. Focaccia maakte ik al eens een keer eerder, limoncello nog nooit dus hier was ik dan ook erg benieuwd naar.

Focaccia Pugliese

Als je denkt dat elke focaccia op ongeveer dezelfde manier gemaakt wordt dan zal dit recept wel eens een grote verassing voor je kunnen zijn. Het recept is totaal niet hetzelfde als de eenvoudige, bekende focaccia recepten. Om maar een voorbeeld te geven: in dit recept gebruiken ze aardappelpuree.

Op een paar typische ingrediënten na waren de meeste ingrediënten eenvoudig te vinden, de zwarte ontpitte olijven bleken nog de grootste uitdaging te zijn. Deze waren overal uitverkocht waardoor ik er met pit moest kopen en deze niet heel gebruikt heb zoals in het recept gedaan werd.

Omdat de olijven in stukjes werden gesneden besloot ik dan ook maar hetzelfde te doen met de tomaatjes zodat deze overal ongeveer gelijk verdeeld waren. Verder heb ik wel gewoon stap voor stap het recept gevolgd en verliep de bereiding van de focaccia vlot. Onze nieuwe oven is wel wat heviger dan de oude, maar de iets donkerdere tomaatjes namen niets weg van de heerlijke smaak van de verse focaccia.

Limoncello

Limoncello is volgens mij hét bekendste drankje in Italië en toch had ik het nog nooit gemaakt. In mijn familie experimenteren ze regelmatig met het maken van verschillende dranken, dus ik zag deze andere versie van het limoncello-recept dan ook als een leuke uitdaging.

Op zich heb je aan het recept amper werk. Maar je moet wel een hele maand geduld hebben voor je kan proeven. De manier die Katie Parla gebruikt zag ik nooit eerder en ik ben dan ook benieuwd of dit veel smaakverschil geeft als ik deze vergelijk met andere zelfgemaakte limoncello. Over enkele dagen ken ik het resultaat en verandert ons familierecept voor limoncello misschien wel voorgoed dankzij Grandi Gusti.

Dit boek krijgt van mij 3 hartjes. De gerechten zien er stuk voor stuk heerlijk uit en het hele plaatje klopt gewoon. Toch hou ik liever van een eenvoudigere en strakkere stijl waardoor ik geen 4 hartjes kan geven. Mensen die houden van de Italiaanse keuken moeten zich hier zeker niet door laten ontmoedigen want de recepten in Grandi Gusti zorgen er zonder twijfel voor dat het zijn geld waard is!

Recensie: Grandi Gusti - Katie Parla

Grandi gusti

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Katie Parla is culinair journalist en betovert haar lezers met een culinaire liefdesbrief aan het zuiden van Italië. Lees over de levendige, op eten gerichte cultuur en proef de mooiste versies van populaire maar ook bijna vergeten, authentieke gerechten die zo typerend zijn voor de minder ontdekte streken van Italië.
    Koken en eten zijn diepgeworteld in de Italiaanse cultuur. Maar net als de maatschappij is ook de keuken enorm gevarieerd. In heel Italië worden verse producten en heldere smaken gewaardeerd, maar het zuiden onderscheidt zich met zijn rustieke, romantische keuken. Na het succes van Parla's eerste boek, Tasting Rome, reisde Katie Parla naar Basilicata, Calabrië, Campania, Molise en Puglia, om via het voedsel de streken echt goed te leren kennen. De 85 originele en vernieuwde recepten omvatten de unieke regionale gerechten en ingrediënten.
    Dit boek geeft meer dan wat lezers verwachten van de Italiaanse keuken (mozzarella, tomaten, koffie, vis en natuurlijk pasta). Geniet van mooie gerechten, bijzondere verhalen, culturele wetenswaardigheden en persoonlijke ontdekkingen, waar je alleen achter komt als een echte kenner je die vertelt. Kortom: "beleef' en "proef' Zuid-Italië met het lezen van dit boek.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen