• onze waardering

Het leven van een loser 13 – Vet Koel - Jeff Kinney RECENSIE

Recensie: Het leven van een loser 13 – Vet Koel - Jeff Kinney

Het weer zit niet mee. Eerst een hittegolf in januari en daarna valt er zoveel sneeuw dat naar school lopen weleens zou kunnen betekenen dat je een paar tenen kwijtraakt door de kou. Het zit Bram Botermans niet mee. Samen met zijn beste vriend Theo probeert hij zich staande te houden en de winter door te komen. Wanneer de school gesloten wordt en iedereen ijsvrij heeft, verandert de wijk in een slagveld. Kunnen Bram en Theo zich ontpoppen tot sneeuwhelden?

Vet Koel is alweer het dertiende deel in de ongelooflijk populaire serie Het leven van een loser. Het begon allemaal met een dagboek dat Bram in het eerste deel van zijn moeder kreeg en waarin hij zijn hilarische leven ging vast leggen. Dat doet hij nog steeds. Hij vindt het leven een hel en de middelbare school is oorlogsterrein. Sneeuw maakt Bram dan ook niet gelukkiger.

Auteur Jeff Kinney heeft absoluut een succesformule gevonden. Wat de plot betreft is het in Vet Koel maar magertjes gesteld. Bram en Theo wandelen ettelijke keren naar school en weer terug. Zo nu en dan maken ze een tussenstop, bijvoorbeeld bij de oma van Bram. Op school ergert Bram zich aan iedereen die ziektekiemen verspreidt en het hoogtepunt is een megasneeuwballengevecht in de wijk. Het wordt echter op zo’n grappige, ietwat onderkoelde, manier verteld dat gegrinnik stomweg niet onderdrukt kan worden. Alles heeft te maken met de toon die Bram aanslaat en de manier waarop hij zijn dagelijkse beslommeringen neerpent. Daardoor is het figuurtje dat Jeff Kinney creëerde zo’n hit. Het is herkenbaar en de droge humor is raak.

De tekeningen in het boek dragen bij aan de humor in Vet Koel. De hele reeks is voorzien van een groot aantal cartoonachtige illustraties. Ze zijn zwart-wit en Bram is zo eenvoudig getekend dat het haast een lachertje is. Toch dragen ze absoluut bij aan het succes van de verhalen en dat is ook in dit deel niet anders. De prenten zijn heerlijk eenvoudig en tegelijkertijd bijzonder expressief. Ze staan niet op zichzelf, maar sluiten nauw aan bij de tekst en voegen er iets aan toe door Brams beschrijvingen van zijn omgeving te verbeelden.

De opmaak en het taalgebruik van het boek zijn prettig. De zinnen staan voldoende ver uit elkaar om snel te kunnen lezen. Het lettertype, ondersteunt door lijntjes zoals in een schrift, doet handschriftachtig aan en heeft iets charmant. Jeff Kinney schrijft op maat van het doelpubliek (10+), de zinnen zijn niet te zwaar of nodeloos ingewikkeld.

Het leven van een loser - Vet Koel is pure ontspanning. Ook dit nieuwste deel van de serie is bijzonder leuk en er zit nog geen sleet op de formule. Bram en Theo blijven een grappig duo vormen dat onderworpen wordt aan het puberleven. De sneeuwgevechten in dit boek zijn hilarisch en Bram zorgt ervoor dat je hem zowel een schouderklopje zou willen geven als een flinke dreun tegen z’n neus.

Recensie: Het leven van een loser 13 – Vet Koel - Jeff Kinney

Het leven van een Loser - Vet koel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vet koel is deel 13 in de megasuccesvolle en supergrappige graphicnovelserie Het leven van een Loser van Jeff Kinney. Voor jongens en meiden van 8 jaar en ouder. Supergrappig vertaald door Hanneke Majoor.

  Door zware sneeuwval sluit Brams school; iedereen heeft ijsvrij. Geweldig, maar al snel verandert de woonwijk in een winters slagveld. Er worden ijsforten gebouwd en epische sneeuwbalgevechten gehouden. Midden in de vuurlinie zitten Bram en Theo.

  Het wordt een gevecht op leven en dood, vol samenzweringen en verraad. De buurt verloedert in rap tempo. Ontpoppen Bram en Theo zich als ware sneeuwhelden, of halen zij de dooiperiode niet?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen