• onze waardering

Lied van wind en water - Marja Visscher RECENSIE

Recensie: Lied van wind en water - Marja Visscher

Lied van wind en water is het eerste deel van De Badhoeve trilogie van Marja Visscher. In dit deel maak je kennis met Jacob. Hij is een eenzame man nadat hij zijn vrouw heeft verloren. Maar op een dag komt hij Hermina tegen en hij denkt in haar de liefde weer terug te vinden. Maar Hermina is niet zoals de meeste vrouwen in die tijd. Zij hecht veel waarde aan haar carrière. Zal het Jacob lukken om samen met Hermina een nieuw leven aan te gaan op de drooggelegde Haarlemmermeer polder? 

Lied van wind en water bevat een leeslintje. Dit is erg prettig en geeft het boek daarnaast een luxe uitstraling. Wat erg prettig is aan Lied van wind en water, is dat het is geschreven in de tegenwoordige tijd. Hierdoor gaat het verhaal meer leven en kan je je als lezer beter verplaatsen in de personages. 

Een nadeel aan Lied van wind en water is dat het soms wat onrealistische sprongen in de tijd maakt. Zo lees je eerst dat er plannen gemaakt moeten worden voor het bouwen van de stallen en dat dit veel werk is. Vervolgens lees je een aantal alinea’s later dat de stallen er al staan. Hierdoor verloor ik weleens mijn interesse omdat het onrealistisch over kwam. 

Wat ik heel sterk vind aan Lied van wind en water is dat er allerlei taboes vanuit het verleden worden aangehaald, zoals dat een vrouw niet kan werken en dat een miskraam een grote schande is omdat je als vrouw moet zorgen voor nakomelingen. Hierdoor krijg je als lezer door middel van dit boek een beeld van de geschiedenis vanaf 1850. 

Een leuk feitje aan Lied van wind en water is dat het boek in hoofdstuk 4 een foto bevat van een gebouw waarvan je als lezer kan opmaken dat het wellicht de Badhoeve is. Dit is enkel een aanname, omdat er geen ondertekst bij de foto aanwezig is. 

Concluderend heeft Marja Visscher met Lied van wind en water een eerste deel gemaakt van De Badhoeve trilogie. Een boek waardoor je veel leert van de geschiedenis omstreeks 1850 en hoe twee mensen proberen om modern te zijn in deze oude tijd. 

Recensie: Lied van wind en water - Marja Visscher

Badhoeve trilogie - Lied van wind en water

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Advocaat Jacob Amersfoordt verliest zijn vrouw in het kraambed. Door verdriet en gemis gooit hij het roer om. Hij sluit zijn woning aan de Prinsengracht voor een reis met zijn boot. Op het rustige water maakt hij plannen om grond te kopen in de zojuist drooggelegde Haarlemmermeerpolder. Hij heeft een landgoed voor ogen met de meest moderne landbouwmechanisatie. Teruggekomen in Amsterdam ontmoet hij tijdens een concert de bekende componiste-pianiste Hermina Dijk. Er ontstaat al snel een liefdesrelatie. Maar de geëmancipeerde Hermina voelt er weinig voor om de concertzalen los te laten. Een toekomst als boerin op de Badhoeve is een weinig aanlokkelijk uitzicht. Wanneer Jacob alleen nog aandacht lijkt te hebben voor de ontwikkeling van het landgoed vlucht Hermina naar Parijs.


    Lied van wind en water is het eerste deel van de Badhoeve-trilogie, is het eerste deel van De Badhoeve-trilogie, een historische romanreeks over boerderij De Badhoeve en haar bewoners.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen