• onze waardering

Een recept voor geluk - Veronica Henry RECENSIE

Recensie: Een recept voor geluk – Veronica Henry

Net als in de eerdere boeken van Veronica Henry staan ook in Een recept voor geluk twee verhaallijnen centraal waarvan de een zich afspeelt in het heden en de ander in het verleden. Tijdens het lezen wordt al snel duidelijk of en hoe deze met elkaar verbonden zijn.

De 18-jarige Jilly is de hoofdpersoon in de verhaallijn in het verleden, dat zich afspeelt in Bath in 1942. De Tweede Wereldoorlog is al een aantal jaar aan de gang. Wanneer Bath wordt opgeschrikt door twee grote bombardementen als vergeldingsactie van de Duitsers heeft dit grote gevolgen voor het leven van Jilly.

De verhaallijn in het heden speelt zich ook af in Bath en draait om Laura, getrouwd met Dom en moeder van twee inmiddels volwassen dochters van wie de jongste net het huis uit gaat om te gaan studeren. Een grote verandering voor Laura, zeker wanneer er nog meer naar boven komt dat haar leven op zijn kop zet. We worden in Een recept voor geluk meegenomen in haar veranderende leven en haar zoektocht om hier weer opnieuw invulling aan te gaan geven.

Veronica Henry heeft met Een recept voor geluk opnieuw een heerlijke feelgoodroman geschreven. Haar vlotte schrijfstijl leest erg prettig en de verschillende verhaallijnen geven een fijne afwisseling aan het boek. De wisselingen in tijd worden aangegeven zodat steeds duidelijk is in welke tijd je leest.

Zowel de personages als de gebeurtenissen in Een recept voor geluk komen realistisch over, het zou over jezelf kunnen gaan of jezelf kunnen overkomen. Dit maakt het gemakkelijk om je in te leven in en mee te leven met de personages uit het boek. Dit wordt nog versterkt doordat zowel Jilly als Laura sympathiek overkomen.  

Hoewel ik soms twijfelde in hoeverre de recepten waar in de flaptekst over wordt gesproken daadwerkelijk zo’n grote rol spelen in Een recept voor geluk, speelt eten wel degelijk een terugkerende rol en dan met name de troostende en/of verbindende rol van eten en koken. Door de uitgebreide beschrijvingen van de gerechten en maaksels zou je tijdens het lezen overigens zomaar trek kunnen krijgen of zin om in de keuken aan de slag te gaan.

Kortom, met Een recept voor geluk heeft Veronica Henry een hartverwarmende roman geschreven over familie, vrienden, veerkracht en natuurlijk de rol van eten en koken. Een heerlijk verhaal om je door mee te laten nemen in het leven van Jilly en Laura.

Recensie: Een recept voor geluk – Veronica Henry

Een recept voor geluk

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Nu haar kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten, bereidt Laura Griffin zich voor op het legenestsyndroom. Het idee dat het in Lark Hill nummer 11 stil zal zijn waar het normaal gesproken bubbelt en bruist van het geluid, waar altijd wel vrienden binnen komen vallen en waar de gezellige keuken altijd naar heerlijke gerechten geurt, is bijna ondenkbaar. Toch hoopt Laura dat ze daardoor meer tijd voor zichzelf en voor haar relatie met haar man Dom heeft.

    Maar wanneer een oud geheim het huwelijk van Laura en Dom op zijn grondvesten doet schudden, heeft Laura het gevoel dat niet alleen haar heden, maar ook haar verleden op losse schroeven staat. Ze richt zich, totaal verloren, op haar grootste troost: het receptenkistje van haar grootmoeder, dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog vulde met recepten zodat haar gezin ook in moeilijke en angstige tijden samen kon genieten van lekker eten. Laura wordt geïnspireerd door het lef dat haar grootmoeder in de oorlog toonde en krijgt een idee dat haar een nieuw doel geeft. Ze begint vastberaden met het volgen van haar eigen weg. Maar zelfs de dapperste vrouw heeft mensen nodig die van haar houden, en zij hebben haar net zo hard nodig.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen