- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- Belgian Chocolate - Pierre Marcolini
Recensie: Belgian Chocolate - Pierre Marcolini
In het boek Belgian Chocolate neemt patissier en chocolatier Pierre Marcolini je mee naar het begin van chocolade. We staan er met zijn allen namelijk niet altijd bij stil, maar alles begint bij de cacaoboon. Cacaobonen zijn er namelijk in verschillende variëteiten afkomstig uit verschillende landen en allemaal met hun eigen smaakprofiel, aroma’s en karakteristieken. Voordat wij kunnen genieten van chocolade en alle mogelijke creaties die hiervan te maken zijn, gaat er namelijk heel veel aan vooraf. Belgian Chocolate telt dertien hoofdstukken waarbij in ieder hoofdstuk een andere Belgische chocolatier vertelt over zijn of haar kennis, technieken en specialisme. Daarnaast deelt iedere chocolatier drie zoete- en of hartige recepten. Ieder hoofdstuk eindigt met een technische sheet, waarin alle belangrijke details worden genoemd. In Belgian Chocolate vind je creaties zoals: donkere chocolade truffels, pecan noten en soja pralines, chocolademousse cake met rode vruchten crumble en bosbessenroom, chocolade ijs, en hete chocolademelk trio. Je denkt er misschien niet direct aan, maar chocolade valt ook goed te combineren met hartige smaken, zo vind je ook recepten voor: eendenborst met cacaopasta en chocoladesaus en chili con carne en Mexicaanse taco’s.
Belgian Chocolate is op het eerste oog geen aantrekkelijk boek, de kaft van het boek oogt vrij minimalistisch en sober. Al doorbladerend blijkt het daarentegen een prettig boek, met veel foto’s van zowel de gerechten als het productieproces met alles wat daarbij komt kijken. De ingrediënten staan duidelijk per compartiment weergegeven in zowel Europese als Amerikaanse eenheden, waardoor omrekenen niet nodig is. Iedere handeling staat op een nieuwe regel, wat de bereidingswijze erg overzichtelijk maakt. Kortom, de recepten zien er praktisch en goed werkbaar uit.
Laten we vooropstellen dat Belgian Chocolate geen standaard huis-tuin-, en keuken kookboek is zoals we deze kennen. Dit maakt dat ik het moeilijk vind om dit boek te beoordelen. Het is een naslagwerk met daarbij informatie over onder meer origines cacaobonen, roostermethoden en processtappen. Je hebt om deze recepten te kunnen maken zeer specifieke en moeilijk te verkrijgen ingrediënten, materialen en benodigdheden nodig. Het boek is daarmee met name geschikt voor professionals en aankomende chocolatiers, maar niet voor de gemiddelde hobbykok.
Recensie: Belgian Chocolate - Pierre Marcolini
Belgian Chocolate
-
Auteur:
Pierre Marcolini -
Verschenen:
30 januari 2019 -
Uitgave:
ISBN 9782390250722
Uitgever Lannoo
192 pagina's -
Uitgever:
Lannoo -
Genre:
Kookboeken
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
In this book for skilled amateurs and professionals, 13 chocolatiers talk about their work and share their favorite recipes. Includes technical references (origin of the beans, installation, machines, technical sheets) useful to the chocolatier in the making- Pierre Marcolini is one of Belgium's best-known chocolatiers, and is a pioneer in the bean-to-bar movementPierre Marcolini has selected 13 chocolatiers who work according to the bean-to-bar principle, an artisanal approach that focuses on the quality and source of the cacao beans and how they are prepared. These enthusiasts (plus Pierre Marcolini himself) explore their calling, describe how they work, and share three favourite recipes. Whether working for well-established companies or starting in the business, all these chocolatiers share the love of their work, the desire to transmit their know-how, the importance of values such as authenticity and quality, and the aspiration to innovate. Chocolatiers include C dric De Taeye; Chocolatoa (Mario Vandeneede); Chocolatier M (David Maenhout); Darcis (Jean-Philippe Darcis); Deremiens (Fran ois Deremiens); Legast (Thibaut Legast et Patricia Forero); Marcolini (Pierre Marcolini); Mi Joya (Nicolas et Caroline de Schaetzen); Mike & Becky (Bj rn Becker and Julia Mikerova); Mill sime Chocolat (Jean-Christophe Hubert); The Chocolate Line (Dominique Persoone); Van Dender (Herman Van Dender); Zuut (David Van Acker and Pieter De Volder). Technically advanced instructions for professionals are included.
Nieuwste artikelen
-
Liften naar de hemel – Lex Paleaux
-
On the edge - K. Bromberg
-
Een steek door het hart - Piergiorgio Pulixi
-
Kijk! De dierentuin - Pauline Oud
-
De gemerkte man – Robert Galbraith
Gerelateerde artikelen
-
How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen
-
Recensie: De zeven zussen
-
Gezocht: recensenten
-
Recensie: Match
-
Gegijzeld - Chinouk Thijssen